Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Tanınmak KKTC’nin yolunu uzatır
 
Referandum sonrasında oluşan olumlu hava pek çok kişiyi cesaretlendirirken, özellikle “hayır”cıların yeni savı KKTC’nin tanınmasını sağlamak. Baykal, bunun için Erdoğan’la dünyayı dolaşmaya bile hazır olduğunu açıkladı.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
28 Nisan 2004—  Ancak Ankara ve KKTC hükümetleri bu görüşe katılmıyor. Temel hedef KKTC’yi tanıtmak değil, AB içinde yeni bir statüyle kabul ettirmek. AB dışındaki bir ülkenin tanıması ise KKTC-AB ilişkileri için büyük risk olarak kabul ediliyor.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Büyük çoğunluğunu referandumda “hayır” oyunu savunanların oluşturduğu bir grup siyasetçi, uluslararası camiada görülen olumlu havayı KKTC’nin tanınması için fırsat olarak kabul ediyor.
       Bu isimlere göre Hükümet başta Azerbaycan, Pakistan, Bangladeş olmak üzere dost ve müttefik ülkelerle derhal temasa geçerek KKTC’nin tanınması için elinden geleni yapmalı. Hatta CHP lideri Deniz Baykal, bu amaç için Başbakan Erdoğan’la birlikte bütün dünyayı dolaşmaya hazır olduğunu bile açıkladı. Oysa aynı Baykal, geçen yıl Kopenhag Zirvesi öncesinde AB ülkelerine yapılacak böyle bir ziyaret önerisini reddetmişti.
       Tabii bu gruba en büyük desteği veren ismin Rauf Denktaş olduğu ortada. Denktaş Hükümet’i sıkıştırmak amacıyla “Taahhütleri vardır, sözleri vardır, namus borçları vardır” türü demeçler de veriyor.
       Ancak, hem Ankara hem de KKTC hükümeti bu öneriye katılmıyor. İki başkentte görevli diplomasi bürokrasisi de hazırladıkları raporlarda KKTC’nin tanıtılması için yapılacak çalışmaları yalnız “beyhude” olmakla nitelemediler, “stratejik bir hata” olacağının altını çizdiler.
       
KKTC TANINIRSA....
       KKTC’yi şu aşamada tanıyacak bir devlet bulunup bulunmayacağı ayrı bir mesele ama bulunabileceği varsayılsa bile, tanınmanın bir faydası olacağı çok şüpheli.
       Diplomatların hazırladığı raporlara göre Avrupa Birliği’nin KKTC’yi tanıması bugünkü koşullarda mümkün değil. Böyle bir adım hem bugüne kadar AB’nin attığı pek çok adıma, aldığı pek çok karara ters hem de ellerinde veto hakkı bulunduran Yunanistan ve Rum kesimi varken sadece hayal.
       Yani AB’ye KKTC’yi tanıtmak imkansız... Bu noktada akla gelen ülke elbette Amerika Birleşik Devletleri.... Ancak ABD Dışişleri sözcüleri bir kaç gündür yaptıkları açıklamada, KKTC üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması için atacakları adımları bile AB’nin alacağı kararlar paralelinde belirleyeceklerini söylüyorlar. Yani ABD, Avrupa Birliği ile uyumlu adım atacağını çoktan ilan etti. Bu demektir ki, AB’nin tanımayacağı bir ülkeyi ABD de tanımaz...
       Geriye Azerbaycan, Pakistan, Bangladeş gibi ülkelerle Araplar kalıyor. Diplomatlar ABD ve AB’nin tanımayacağı bir KKTC’yi bu ülkelerden herhangi birisinin tanımaya cesaret edemeyeceğini düşünüyorlar.
       Ancak, diyelim ki Azerbaycan, Rumların en büyük destekçisi Rusya’yla kapışmayı göze alıp KKTC’yi tanıdı. Olmaz ya, diyelim ki oldu. Pekii, KKTC bu tanınmadan ne elde edecek?
       Tek cevabı var; “AB ile yaşanacak büyük problemler.”
       Böyle bir tanınma, AB’nin bugüne kadar Kıbrıs’ın bütününe yönelik aldığı tüm kararların reddi sayılacağı için KKTC’nin AB ile ipleri koparması anlamına gelecek.
       Elbette böyle bir sonuç Türkiye-AB ilişkileri açısından da hiç hayırlı olmayacak.
       
TALAT HERŞEYİN FARKINDA
       KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, tanınma tavsiyelerinin bir tuzak olduğunu düşünüyor. Yaptığı iki ayrı açıklamada da temel hedeflerinin çözüme ulaşmış, AB üyesi birleşik Kıbrıs olduğunun değişmediğini vurguladı. Yani AB üyeliği fikrinden hiç bir taviz vermeyen Talat Hükümeti için, AB ile ilişkilere zarar verecek girişimlerin kabul edilme şansı yok.
       Talat; kısıtlamaların, ambargoların kaldırılması, ticari ilişkinin başlaması gibi taleplerin temel hedef olmadığını, kısa ve orta vadeli kazanımlar olarak düşünüldüğünü belirtiyor. Uzun vadede hedef ise AB’ye tam üyelik...
       Talat’ın bu düşüncesinin, Ankara’da hem Hükümet’in hem de tecrübeli dışişleri bürokratlarının tam desteğini aldığını söyleyebiliriz.
       
AB İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM
       Kısaca Birleşik bir Kıbrıs’ın egemen parçası olarak AB üyeliği dururken, bir kaç ülke tarafından tanınan ayrı bir devlet olarak AB üyeliği için çırpınmak, kulağını ters taraftan göstermek olarak kabul ediliyor.
       Bu nedenle de AB içinde ve uluslararası kamuoyunda esen olumlu rüzgarların tanınmak için değil, AB içinde somut ciddi kazanımlar elde etmek amacıyla kullanılması kararı alındı.
       Üstelik bu olumlu rüzgarların yalnız KKTC adına değil, Türkiye’nin üyelik süreci açısından da verimli bir şekilde kullanılmasına çalışılıyor.
       Bunun yolu da AB’yi olmayacak taleplerle sıkıştırmaktan değil, üyelik kriterlerini biran önce tamamlamaktan geçiyor. İlk adım da Anayasa değişiklik paketi olacak.
       Aylarca sürmeyeceği bilinen bu olumlu hava henüz sürerken, yapılacak Anayasa değişikliklerinin hesaplananın da ötesinde faydalı olacağı düşünülüyor.
       AB ile ilişkilerde olası en büyük sorunsa Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınması tartışması olacak. 1 Mayıs’tan belli bir süre sonra AB yönetiminin Ankara’ya “Şu Kıbrıs Cumhuriyeti’ni resmen ve hukuken tanıyın bakalım” diyeceği açık.
       Ankara, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımanın kaçınılmaz son olduğunu biliyor ama şu aralar buna pek kafa yormuyor. NTV diplomasi muhabiri Didem Tuncay’ın tespit ettiği gibi, Ankara şu sıralar Kıbrıs diplomasisinde elde ettiği başarının tadını çıkarmak istiyor. Dışişleri koridorlarındaki hakim görüşü ise, orta şekerli bol telveli bir kahve eşliğinde söylenen “Önce Rumlar hayırlarının bedelini ödesinler bakalım!” cümlesiyle özetlemek mümkün...
       

Ümit Sezgin / NTV - CNBC-e Ankara Haber Müdürü
 
       
   
MSNBC News AB ve Türkiye'yi bekleyen tehlike!..
MSNBC News Org. Özkök siyasete ve tahriklere "hayır" dedi
MSNBC News Meclis, Annan Planı'na şerh koyabilir mi?
MSNBC News "Hani memleket mozaikti ulan?"
MSNBC News İki bacağı olmayan parayı ne yapacak, otur oturduğun yerde!..
MSNBC News Kürt ayaklanması mı, demokrasi arayışı mı, Türkiye'ye bulaşır mı?
MSNBC News ABD, PKK'nın dağılmasını bekliyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları