Kıbrıs'ta UBP tek başına iktidar

KKTC'de yeni bir dönemi başlatacak seçimlerde oy sayımı bitti, yüzde 44 oy alan ana muhalefet partisi UBP tek başına iktidara geldi.

Kıbrıs'ta UBP tek başına iktidar

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Cumhuriyet Meclisi'nin 50 yeni üyesini belirlemek amacıyla 4 yıl sonra yapılan seçimlerde kayıtlı 161 bin 373 seçmen 620 sandıkta oy kullandı. Seçime katılım oranı yüzde 81,42 olarak gerçekleşti.


Sandıkların açılmasıyla oy sayımı başladı ve ana muhalefet partisi Ulusal Birlik Partisi (UBP) baştan sona önde götürdüğü seçimi aldığı yüzde 44 oyla kazandı.

Ulusal Birlik Partisi'ni yüzde 29.17 ile Cumhuriyetçi Türk Partisi, yüzde 10.73 ile Demokrat Parti takip etti. Bu sonuçlara göre 50 üyeli meclis için UBP 26 milletvekili çıkardı ve tek başına iktidar oldu.

Seçimde en büyük oy kaybını iktidardaki Cumhuriyetçi Türk Partisi yaşadı. Oyları yüzde 29'a gerileyen Başbakan Ferdi Sabit Soyer liderliğindeki CTP önümüzdeki dönemde mecliste 15 milletvekiliyle temsil edilecek.

Meclise yüzde 5 barajını aşan 5 parti girdi. Demokrat Parti yüzde 10.7 oy oranıyla 5, Toplumcu Demokrasi Partisi yüzde 6.8 ile 2, Özgürlük ve Reform Partisi de yüzde 6.3 oy oranıyla  2 sandalye kazandı.

Ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP), 20 Şubat 2005 erken genel seçimlerine oranla oylarını yüzde 12'den fazla artırarak, 2005'te kazandığı 19 milletvekili sayısını 26'ya çıkardı.

2005 seçiminde yüzde 44.51 oranında oy alarak 24 milletvekili çıkaran iktidarın büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) oyları ise yüzde 15 oranında azalırken, 2005'te 24 olan milletvekili sayısı da 15'te kaldı.

Dünkü seçimde Demokrat Parti'nin (DP) oyları da 2005'e göre yaklaşık yüzde 3 civarında düştü. 2005'te 6 milletvekili çıkaran DP, 5 milletvekilliği kazandı.

Seçime ilk kez giren ancak daha önce UBP ile iktidar ortağı olan Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) ile Barış ve Demokrasi Hareketi'nin (BDH) birleşmesiyle kurulan Toplumcu Demokrasi Partisi de (TDP), yüzde 5 olan ülke barajını aşarak, meclise 2 milletvekili ile girmeyi başardı.

Eylül 2006'da kurulan ve kurulmasının hemen ardından CTP'nin hükümet ortağı olan Turgay Avcı başkanlığındaki Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) de, seçim öncesi anketlerin aksine, barajı geçerek, meclise 2 milletvekili ile girdi.

EROĞLU: UBP ANLAŞMANIN KARŞISINDA DEĞİL
Ana muhalefet partisi lideri UBP lideri Derviş Eroğlu, seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerini coşkulu bir kalabalığın önünde yaptı. Eroğlu, Sarayönü'ndeki parti genel merkez binasınından meydana toplanan kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, seçim afişlerinde kullandıkları çocuğu da kucağına alarak partililere gösterdi ve "UBP iktidarı ülkemize, anatavanımıza hayırlı olsun" dedi.

Herkesi kucaklayacaklarını vurgulayan Derviş Eroğlu Rumlarla devam eden müzakereleri hatırlattı ve kazanılmış hakları koruyacak bir anlaşmanın yollarını arayacaklarını söyledi.

Kıbrıs'ta UBP tek başına iktidar - 1

UBP lideri Eroğlu, şunları söyledi:

"Bu müzakerelerin devam etmesi UBP'nin ana politikalarından bir tanesidir. Müzakereler devam ederken Sayın Cumhurbaşkanımız Mehmet Ali Talat'ın müzakereleri devam ettirmesi yönünde de bizim desteğimiz var. Anavatan Türkiye hükümeti ile de Kıbrıs politikalarını enine boyuna tartışıp, müzakerelerin ilerlemesi için birlik ve berberlik içinde hareket edeceğiz. Hiç kimse UBP'yi anlaşmanın karşısında, çözümün karşısında gibi gösterme hakkına sahip değil."

Seçim sonuçlarını yorumlayan KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ise "Yeni gelen idareyi görelim. Sayın Cumhurbaşkanı ne diyecek, ne kadar uyum içerisinde olacak bakalım. Eğer biz tek devlet, tek halk, tek şu, tek bu durumunda devam edersek işimiz çok zor olacaktır. Kendimize gelelim" dedi.

UBP'liler Genel Merkez önünde havai fişek atışları eşliğinde sevinç gösterileri yaptı ve başta başkent Lefkoşa olmak üzere uzun konvoylarla seçim galibiyetini kutladı.

FAİZ: SEÇMEN CTP'Yİ CEZALANDIRMAK İÇİN UBP'YE OY VERDİ
Araştırmacı Muharrem Faiz, seçim sonuçlarını NTV ekranında değerlendirdi ve seçmenler arasında bugün yaptıkları araştırmanın sonuçlarını ilk kez NTV yayınında açıkladı.

Faiz, seçmenlerin UBP'yi beğenerek seçmediklerini ancak seçimi CTP'nin cezalandırılması için bir fırsat olarak gördükleri içip UBP'ye yöneldiklerini söyledi.

PROF. İNSEL: CTP BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI
Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet İnsel de seçim sonuçlarını NTV canlı yayınında değerlendirdi.

UBP'nin esas olarak CTP'ye karşı yükselen tepkinin oyunu aldığını vurgulayan Prof. İnsel, şunları söyledi:

"Kıbrıslıların CTP'den beklentileri büyük bir hayal kırıklığı var. Özellikle ekonomi politikalarına karşı seçmen çok tepkili ve iktisat politikalarının ciddi bir başarısızlık getirdiği söylenebilir.

CTP'nin koalisyon hükümeti oy azalmasını terse çevirecek bir plan da ortaya koyamadı. Zaten hükümetin fazla hamle şansı da yok, izolasyonlar devam ediyor.

UBP hiçbir şey yapmadan bulunduğu noktaya geldi. UBP iktidara geldiğinde Rumlarla müzakerelere mesafeli yaklaşabilir."

KAHVECİOĞLU: UBP VE TALAT ÇATIŞIR
Gazeteci Hasan Kahvecioğlu da NTV canlı yanında seçim sonuçlarının Kıbrıs müzakerelerine nasıl yansıyabileceğini değerlendirdi. Kahvecioğlu şunları söyledi.

“Kritik soru şu; UBP, Cumhurbaşkanı Talat’la birlikte çalışabilecek mi? UBP Meclis’te karar alacak bir çoğunluğa gelebilirse, müzakerelerle ilgili gelişmeleri Meclis kararları da yönlendiriyor. Talat ‘görüşmeleri ben götüreceğim’ diyor ama o noktada bir çatışma olabilir. Müzakerelerde çözüm süreci hızlandıkça bir şeyler ortaya atıldığında çatışma yaşanabilir. Daha önce Denktaş ile Eroğlu arasında bile bu müzakere noktasında çatışmalar yaşanmıştı. Ben uyumlu bir çalışma olabileceğini sanmıyorum.

Ayrıca bu rada süreci belirleyecek olan AKP’nin ve Ankara’nın tutumu olacak. AKP ile ilişkisi bakımından da UBP sıkıntı yaşayabilir. Onlar daha net değil. UBP geliyor ama hem AKP ile hem de Talat’la ilişkilerini düzeltmek zorunda kalacak. Şimdiye kadar UBP’nin tutumu AKP’nin savunduklarının tersi idi. Mal Tezmini komisyonu meselesinde böyleydi mesela. Görüşmelerdeki tek egemenlik, tek devlet konusundaki tartışmalarda fikir ayrılıkları var. Sayın Talat görüşmeleri başkanlık sistemiymiş gibi yürütmüştü. Bu noktalar  çok önemli olacak.”

SEÇİM SAKİN GEÇTİ
Sakin geçen oy verme işleminde ciddi bir olay yaşanmadı. İkisi Girne, ikisi de İskele'de olmak üzere dört vatandaş, cep telefonu ile oy pusulasının resmini çekerken polis tarafından yakalandı, bu kişiler hakkında yasal işlem başlatıldı.

Kıbrıs Türk siyasi tarihinin 10. genel seçimine, oy pusulalarındaki sıralarına göre şu partiler katıldı:

Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Demokrat Parti (DP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Halk İçin Siyaset Partisi (HİS), Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP).

Sayfa Yükleniyor...