Srebrenitsa şehitliğinde tarihi gün

Srebrenitsa'da bulunan toplu mezardaki 775 kişi bugün son yolculuklarına 15 yıl gecikmeyle uğurlandı. Srebrenitsa şehitliğinde bir de ilk yaşandı ve mezarlığa ilk kez bir Hıristiyan toprağa verildi.

Srebrenitsa şehitliğinde tarihi gün

11 Temmuz 1995'te resmi rakamlara göre 8 bin 300 Boşnak Srebrenitsa'da öldürüldü. Bosna Sırp ordusu kadın çocuk yaşlı genç demeden binlerce insanı katletti. 2. Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleştirilmiş en büyük toplu insan kıyımı, Avrupa'da hukuksal olarak belgelenen ilk soykırım oldu. Ancak soykırımı yapan Miladiç hala yakalanamadı.


15 yıl önce Sırp askerleri Srebrenitsa'da silahsız Boşnaklara saldırdı. Birleşmiş Milletler barış gücü tarafından korumak gerekçesiyle silahları toplanan binlerce Müslüman Boşnak, bulundukları her yerde, yolda, dağda, evlerinde, caddelerde katledildi. Cesetlerin kimlikleri tespit edilmesin diye cesetler parçalandı ve 64 ayrı toplu mezara gömüldü.

Srebrenitsa'da bulunan bir toplu mezarda 775 Boşnak'ın kemikleri bulundu. Bulunan kemikler kamyonlara yüklenip taşındı ve 15 yıl sonra ortaya çıkan kemiklerin DNA testiyle kimlere ait olduğu tespit edildi.

Bugün Bosna'da veda zamanıydı... Binlerce yakınını, annesini, babasını, karısını, çocuğunu 15 yıl önce kaybeden Boşnaklar, sevdiklerine 15 yıl gecikmeyle veda etti ve son kez hoşçakal dediler. Bu hüzünlü törene yaklaşık 50 bin kişi katıldı. Sırbistan, Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Bosna Hersek cumhurbaşkanları, Makedonya Başbakanı ve Türkiye adına da Başbakan Tayyip Erdoğan törende hazır bulundu.

ERDOĞAN DA KONUŞMA YAPTI
Türk ve Boşnak liderler katliamın yapıldığı yerde 15 yıl önceyi hatırlayacak, bunun bir daha sonsuza dek yaşanmaması için mesajlar verdi. Başbakan Erdoğan da törende bir konuşma yaptı.

15 yıl önce katledilen binlerce insanın sadece 775'i için öğle ezanının ardından cenaze namazı toplu olarak kılınıyor.

775 kişinin tabutları musalla taşına konuluyor, tabutlardaki kişilerin yakınları o anı bir kez daha yaşıyor. Sadece kemiklerin konulduğu tabutlar 15 yıl sonra yeniden toprağa verilecek ama bu kez toplu bir mezara değil, isimlerinin üzerlerinde yazıldığı bir mezar taşının altında yatacaklar.

SREBRENİTSA ŞEHİTLİĞİNDE BİR İLK
Katolik bir papazın cenazede dua okumasının nedeni ise dikkat çekiciydi. Boşnaklarla birlikte savaşan Rafael isimli bir Hırvat da katliama kurban gitmişti ve o da birlikte savaştığı Boşnak dostlarıyla birlikte defnedildi. Böylelikle Srebrenitsa şehitliğinde bir ilk yaşandı, mezarlığa ilk kez bir Hıristiyan toprağa verildi.

Bu cenaze Balkanlarda yeni bir dönemi de başlattı. İlk kez Boşnak, Sırp ve Hırvat liderler bir araya geldi.

Srebrenitsa mezarlığında 3 bin 499 mezar var. 775 kişinin mezarlığa yerleşmesiyle birlikte bu sayı 4 bin 274'e çıktı. Bu rakam gösteriyor ki Srebrenitsa'da 11 Temmuz'da katledilenlerin belki de yarısının kemikleri bulundu ve mezarlığa defnedildi. 4 bin Boşnak'ın kemiklerine bile ulaşılamadı, toplu mezarda yatıyorlar.

ARTIK VEDA EDEBİLİYORLAR
Yürek burkan ise 775 kişinin ailesinin acı mutluluğu... Sevdiklerinin kemiklerinin bile bulunması onları mutlu ediyorlar, çünkü artık veda edebiliyorlar. Katliama kurban giden 4 bin Boşnak'tan ise hala haber yok, hala bulunamadılar. Ailelerin 15 yıldır süren bekleyişi devam edecek. Onları bekleyecek aileleri kalmışsa tek bir umutları var. Belki bir gün, sevdiklerinin kemikleri bulunur ve onlara veda edebiliriz.

Sayfa Yükleniyor...