Uluslararası Adalet Divanı'ndan Çin'e "yapay ada" reddi

Güney Çin Denizi'nde Çin'in hak iddia ettiği "yapay adalar"la ilgili Uluslararası Adalet Divanı kararını verdi. Uluslararası Adalet Divanı, Çin'in Güney Çin Denizi'nden tarihsel olarak bir hak iddiasında bulunamayacağını açıkladı.

Uluslararası Adalet Divanı'ndan Çin'e "yapay ada" reddi

Uluslararası Adalet Divanı'nın kararında, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki doğal kaynaklarda hak iddia etmesinin tarihi bir gerekçesi olamayacağı belirtildi.

Çin'in Güney Çin Denizi'nde "yapay adalar" oluşturmasının uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini belirten Filipinler, merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı'na başvurmuştu.

ÇİN'DEN SERT TEPKİ

Uluslararası Adalet Divanı'nın kararına Ç‌in'den sert tepki geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bölgedeki adaların ticari sınırlarının bulunduğu ve Çin halkının bölgede 2 bin yıldan bu yana faaliyet yürüttüğü belirtildi.

Açıklamada, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki adalar dışında mercan adaları ve kayalıklar üzerinde de egemenlik hakkı bulunduğu ifade edildi.

Çin, Uluslararası Adalet Divanı'nın Güney Çin Denizi'ndeki hak ihlalleriyle ilgili bir karar veremeyeceğini iddia ediyordu.

Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken, toprak iddialarını güçlendirmek için denizde yapay adacıklar oluşturmakla suçlanıyor.

Çin 2012'den bu yana Güney Çin Denizi'ndeki kayalıklardan yapay adalar oluşturarak, coğrafi sınırlarını genişletmeye çalışıyor.

Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler de, Güney Çin Denizi'ndeki adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor.

Denizin petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu belirtiliyor.

ABD de, Çin'in Güney Çin Denizi'nde hak iddia etmesine karşı çıkarak bölgeye sık sık savaş gemileri gönderiyor.

Sayfa Yükleniyor...