Peynir cenneti Anadolu'nun 101 özel lezzeti

Anadolu'nun dört bir yanında birçoğu binlerce yıllık geleneği sürdürerek yapılan yüzlerce peynir türü var. Zengin doğa örtüsü, koyun, keçi, inek ve mandaları ile binlerce yıldır çeşitli uygarlıklara beşiklik eden bu topraklarda, süt ürünleri kültürü çok uzun bir geçmişe sahip. Pek çok insan sayıları 200'ün üstündeki peynir çeşitlerimizin sadece üç beşini biliyor. Oysa her biri ayrı lezzette, her biri çizgi üstü peynirlerimiz en azından bilinmeyi, sık sık anılmayı hakediyor. Hangi peyniri ne zaman, nasıl yiyeceğimizi bilelim. Mutfak Magazin ekibi her biri bir değer olan, tamamı birbirinden lezzetli, peynirlerimizin arasından sizler için bir seçki yaptı. İşte peynir cenneti Anadolu'nun her biri özel lezzete sahip 101 peyniri.

  • 1

    AKDENİZ BÖLGESİ

    AKDENİZ BÖLGESİ

    ADANA KOZAN PEYNİRİ

    Yapımına Adana kelle peyniri gibi
    başlanan Kozan peyniri 5 günlük basılma işleminden sonra elle ovularak tuzlanır. Süt yağsız ise tereyağı da eklenen Kozan peynirine
    istenirse çörekotu, kekik gibi baharatlarla aroma verilebilir. Deri tulum ya da bezlerde 5 gün daha
    bekledikten sonra tekrar ovulur ve
    tulumlara basılır ve 15 gün daha bekletilir. Yapımı zor ve uzun süreli olsa da bu özel lezzeti beklemeye değer.

  • 2

    ADANA TULUK ÇÖKELEĞİ
    ANTALYA AKSEKİ ÇİMİN PEYNİRİ
    ANTALYA YOĞURT ÇÖKELEĞİ
    ANTALYA GİRDEV YAYLASI YÖRÜK PEYNİRİ
    ANTALYA KORKUTELİ ÇÖREKLİ ÇOBAN PEYNİRİ
    BURDUR ÖRGÜ PEYNİRİ
    ISPARTA SÜTÇÜLER PEYNİRİ
    ISPARTA YALVAÇ KÜP PEYNİRİ
    HATAY SÜRK
    HATAY KÜNEFELİK BEYAZ PEYNİR
    KAHRAMANMARAŞ PARMAK PEYNİRİ
    MERSİN SİLİFKE HAM ÇÖKELEĞİ
    MERSİN ANAMUR DERİ PEYNİRİ
  • 3

    HATAY TESTİ (CARRA) PEYNİRİ

    Zahter katıldığı için zahter peyniri de
    denilen bu enfes lezzet ismini olgunlaştığı testiden (carra) alır.
    Keçi ya da inek sütü kendi ısısı ile mayalanır, pelte haline geldiğinde ise
    parçalanarak tülbentte suyunun çekmesi
    beklenir. Taş baskıda iyice suyu süzülen peynir, zahter ve tuzu katıldıktan sonra
    carra adı verilen testilerde olgunlaştırılır.

  • 4

    DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

    DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

    AĞRI ALADAĞ KÖY PEYNİRİ

    AYDIN ÇÖREKOTLU PEYNİR
    ARDAHAN ÇEÇİL PEYNİRİ

    ARDAHAN ÇUMA PEYNİRİ

    ARDAHAN İKİZDERE TULUMU

    MALATYA KARIŞIK DERİ TULUMU

    ŞIRNAK PANCARLI TULUMU

    MUŞ VARTO KEÇİ PEYNİRİ

    ŞIRNAK GÜÇLÜ KONAK PEYNİRİ
    VAN OTLU PEYNİRİ

  • 5

    ERZİNCAN DERİ TULUMU

    Yapımına mayıs-haziran gibi başlanılan, Erzincan'ın dağlarında beslenen koyunların sütüyle hazırlanan Erzincan tulum peyniri el yapımı şirden
    mayasıyla mayalanır. Küçükbaş hayvan postlarında olgunlaştırılan Erzincan tulum peyniri özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi.125 yıllık geçmişi, emeği, dillere destan lezzetiyle Kars'ın ünlü gravyeri. Rivayete
    göre Kafkasya'dan Kars'a gelen İsviçrelilerin
    1890 yılında Boğatepe'de kurdukları mandıra ile başlıyor Kars gravyerinin hikayesi. 10-15 kilogram sütten bir tekeri
    üretilen Kars gravyeri 10 aylık bir bekleyişten sonra sofralardaki yerini alıyor.

  • 6

    ERZURUM HINIS PEYNİRİ
    ERZURUM KERTİ PEYNİRİ
    ERZURUM TORTUM PİŞMİŞ PEYNİRİ
    KARS GRAVYER PEYNİRİ
    KARS DEVE DİLİ PEYNİRİ
    KARS ÇAKMAK PEYNİRİ
    KARS KAŞARI
    KARS TAZE ÇEÇİL PEYNİRİ
    KARS YAĞLI KARIN KAYMAĞI
    KARS KAŞAR LORU
    KARS MALAKAN

  • 7

    EGE BÖLGESİ

    AYDIN TOZ PEYNİRİ
    AYDIN ÇİĞ KESİK
    AFYON DİNAR PEYNİRİ
    AYDIN DİDİM ÇÖKELEĞİ
    DENİZLİ DERECİK PEYNİRİ
    İZMİR ÖDEMİŞ TENEKE TULUMU
    İZMİR BERGAMA SALAMURALI DERİ TULUMU
    MUĞLA FETHİYE GEYVE YÖRÜK PEYNİRİ

  • 8

    AYDIN ÇÖREKOTLU PEYNİR
    Peynir üretiminde oluşan peynir altı suyuna tekrar süt katılması ile mayalanan ve çörekotu eklenerek lezzetlendiren Aydın çörekotlu peyniri küplerde veya fincanlarda olgunlaştırılır.
  • 9

    İZMİR KOPANESTİ PEYNİRİ

    Yunancada dövülmüş, ezilmiş anlamına gelen kopanisti adını taşıyan bu peynir, Anadolu'nun çok kültürlü lezzet mirasının en leziz örneklerinden. Keçi sütünden elde edilen
    kopanisti peyniri Urla ve Karaburun'da meze olarak da tüketiliyor.

  • 10

    GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

    GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
    ADIYAMAN SIKMA PEYNİRİ
    ADIYAMAN BASMA PEYNİRİ
    DİYARBAKIR OTLU ERDİŞ PEYNİRİ
    DİYARBAKIR ÖRGÜ PEYNİRİ
    URFA TOPAK PEYNİRİ
    URFA KUZUBAŞI PEYNİRİ
    MARDİN TECEN PEYNİRİ
  • 11

    DİYARBAKIR ERGANİ SALAMURA PEYNİRİ
    İnek sütünden elde edilen bu peynir, mayalandıktan sonra süzülüyor ve kaynayan suda 5-10 dakika kadar bırakıldıktan sonra tuzlanıyor ve tüm yılın sofralarını şenlendirecek şekilde kilerlerdeki yerini alıyor.
  • 12

    GAZİANTEP ÖRGÜ PEYNİRİ 
    Mayalandıktan sonra teleme, kırma yöntemiyle elde edilen peynir, tuz ilavesinden sonra örülerek salamuraya bırakılıyor. Her yörenin lezzeti ve örme şeklinin farklılığı Anadolu peynir zenginliğinin
    bir göstergesi.
  • 13

    İÇ ANADOLU BÖLGESİ

    İÇ ANADOLU BÖLGESİ

    KONYA KÜFLÜ TULUM PEYNİRİ

    Yağı alınmış koyun sütünden üretilen ve doğal yollarla küflenen Konya küflü tulum peynirinin manevi değeri de yüksek. Özellikle Mevlevi dergâhlarının başlıca yiyeceği olan Konya küflü tulum peyniri tam bir şifa deposu.

  • 14

    ANKARA KIZILCAHAMAM ÇÖMLEK PEYNİRİ
    ANKARA GÖLBAŞI TULUMU
    ÇANKIRI KÜPECİK PEYNİRİ
    ÇANKIRI KESMÜK PEYNİRİ
    KONYA CİHANBEYLİ KÜFLÜ TULUM PEYNİRİ
    KONYA EREĞLİ BEZ TULUMU
    KONYA OBRUK PEYNİRİ
    KAYSERİ ÇERKEZ PEYNİRİ
    KIRŞEHİR ÇÖMLEK PEYNİRİ
    SİVAS KOYULHİSAR KÜP PEYNİRİ
  • 15

    NİĞDE KÜP PEYNİRİ

    Koyun sütünden elde edilen Niğde küp peyniri; mayalanıp, iyice süzüldükten sonra küplerde bekletilir. Yaklaşık 3-5 aylık olgunlaşma süresinden sonra
    taş mahzenler veya mağaralarda dere kumu ile saklanır.

  • 16

    KARADENİZ BÖLGESİ

    KARADENİZ BÖLGESİ
    ARTVİN İMANSIZ PEYNİRİ
    ARTVİN ANZLAT
    ARTVİN ŞAVŞAT SIKMA PEYNİRİ
    ARTVİN KÜP PEYNİR
    ARTVİN YÜMME PEYNİRİ
    ARTVİN ERİDİK PEYNİRİ
    ARTVİN ARDANUÇ GÜLLÜCE KARIŞIK PEYNİRİ
    ÇORUM KARGI TULUMU
    ÇORUM KARGI YAŞ PEYNİRİ
    GİRESUN UZAYAN PEYNİRİ
    ORDU PEYNİRLİ KÜP ÇÖKELEĞİ
    RİZE KURÇİ PEYNİRİ
    TRABZON MİNZİ PEYNİRİ
    TRABZON SÜRMENE AHO PEYNİRİ
    TRABZON TONYA KAŞARI
    TOKAT TAHTOBA PEYNİRİ
    TOKAT TAHTOBA PEYNİRİ


  • 17

    ORDU ÇİĞ SÜT ÇÖKELEĞİ

    Ordu çiğ süt çökeleği, bir hafta kadar
    kendi halinde bırakılan çiğ sütün yayıktan geçirilmesi ile oluşan ayranın kaynatılması ile elde edilir. Soğuduktan sonra bez torbalarda suyu süzdürülen çiğ çökelek, tuzlanarak bidonlara veya
    küplere basılır.

  • 18

    TRABZON KOLETA PEYNİRİ

    Krema makinasından geçirilen sütün kaynatılması ile elde edilen Trabzon koleta peyniri, taze olarak da
    tuzlanarak da tüketiliyor.

  • 19

    MARMARA BÖLGESİ


    BALIKESİR TULUM PEYNİRİ
    BALIKESİR AYVALIK İVRİNDİ KELLE PEYNİRİ
    BALIKESİR SEPET MİHALİÇ PEYNİRİ
    BALIKESİR AYVALIK KİRLİ HANIM LORU
    ÇANAKKALE KEÇİ PEYNİRİ
    ÇANAKKALE AĞUZ PEYNİRİ
    ÇANAKKALE EZİNE KOYUN PEYNİRİ
    EDİRNE BEYAZ PEYNİRİ
    KOCAELİ KEÇİ PEYNİRİ
    TRAKYA OTLU PEYNİRİ
    TRAKYA LÜKS KAŞARI
    TEKİRDAĞ LORU
    TRAKYA OTLU PEYNİRİ
    TRAKYA LÜKS KAŞARI
    TEKİRDAĞ LORU

  • 20

    BURSA DİL PEYNİRİ

    Tarihi Osmanlı dönemine kadar uzanan dil peyniri, inek sütünden elde edilir.
    Suyu süzdürüldükten sonra özel yapım uzun çıtalarda oluklu bir tahtanın üzerinde olgunlaşan dil peyniri, kesildikten sonra yağlı kağıtlarla bölümlendirilerek tahta sandıklarda sıralanır. Lezzetli olduğu kadar az tuzla
    hazırlandığı için sağlıklı da olan dil peyniri, yemeklere de tat katıyor.

  • 21

    SAKARYA FÜME PEYNİRİ

    Abhaz kültürünün mirası olan Sakarya füme peyniri, peynirin çeşitli
    odunların talaşlarıyla tütsülenmesiyle
    elde edilir. Tadı ve kokusu enfes olan bu lezzet özellikle şarapların
    en leziz eşlikçisidir.