Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Erdoğan’dan
“Hodri meydan”
 
“YÖK tasarısı Meclis’ten geçecek, Sezer veto edecek, Hükümet de inat etmeyecek...” Bir kaç gündür “krizsavar” olarak piyasaya sürülen bu formüle Başbakan Erdoğan “hayır” dedi.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
11 Mayıs 2004—  Tasarının Genel Kurul’a gönderilmesi için baskı yapan ve sonuçta etkili olan bir grup AKP milletvekili, Sezer’in vetosundan sonra da geri adım atılmamasını istiyordu. Başbakan da bu gruptan farklı düşünmediğini ortaya koydu. Ve adeta “Hodri meydan” dedi.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  AKP yöneticileri, dün Bakanlar Kurulu ve MYK toplantısında YÖK yasa tasarısını uzun uzun tartıştılar. Sonuçta geri adım atılmamasını isteyenlerin dediği oldu ve tasarının Genel Kurul’dan geçirilmesi kararı alındı.
       Ancak gerginlikten ürken çevrelerce “Hükümet tasarıyı Meclis’ten geçirecek ama Sezer veto ederse, tıpkı 2-B tasarısında olduğu gibi askıya alacak” formülleri dile getirilmeye başlandı.
       Ancak, Başbakan Erdoğan bugün AKP Grup toplantısında yaptığı konuşmayla bu senaryolara “hayır” dedi, tasarının sonuna kadar arkasında olacaklarının sinyalini verdi.
       Başbakan bir anlamda “Hodri meydan” dedi...
       
ERDOĞAN NEDEN MEYDAN OKUDU
       Yaklaşık 10 gündür süren YÖK tartışmalarında, geri adım atılmamasını isteyen AKP’li grubun ileri sürdüğü gerekçeler, bir anlamda Başbakan’ın meydan okuyuşunun da nedenleri oldu.
       Özellikle Genelkurmay Başkanlığı’nın tepkisinden sonra geri adım atılmasını savunanlara karşı çıkan AKP’liler şu gerekçeleri ileri sürdüler:
* “YÖK konusunda haklıyız. Üzerimize düşeni yaptık, kurumlar arasında mutabakat sağlanması için gerekli mekanizmaları kurduk ve 17 ay bekledik. Ancak görüldü ki YÖK başta olmak üzere kimi kurumlar uzlaşmadana yana değil, bizi oyalıyorlar.
* YÖK konusunda değişiklik ve imam hatipler bizim hem 3 Kasım hem de 28 Mart seçimlerinde en temel vaadimizdi. Bu bilinerek bize oy verildiğine göre, millet arkamızdadır, geri adım atamayız.
* Muhalefet partileri ve bir grup medyanın ardından, askerler de tepki gösterdi. Şimdi biz geri adım atarsak, iktidar olduğumuz ancak muktedir olamadığımız ortaya çıkar. ‘Bu ülkeyi hükümet mi yönetiyor, yoksa asker ve medya mı?’ sorularına cevap veremeyiz.
* Askerin çıkışından sonra geri adım atarsak bu Avrupa Birliği karşısında bizi son derece zorda bırakacaktır. Askerin hala siyaset üzerinde etkili olduğu düşünülecektir.”
       Bu görüşleri dile getirenler sonuç itibariyle, bu konunun bir rüşd ispat etme meselesi olduğu noktasında direndiler. Kısaca “Daha önce 2-B’ler, sit alanları gibi yasalarda geri adım attık. Ancak onlar hem siyaseten çok önemli değildi, hem de eksiklerimiz vardı. Ancak bu konu bizim için siyaseten son derece önemli, üstelik iyi niyetimizi de 17 aydır gösteriyoruz. Eğer geri adım atarsak, bundan sonra pek çok konuda da geri adım atmak zorunda kalırız” dediler.
       Bu görüşlere karşın, gerginlik istemeyen grup orta bir yol bulma gayretiyle, tasarının Meclis’ten geçirilmesini, ancak veto edilirse askıya alınması görüşünde ısrar etti. Böylece hem AKP üzerine düşeni yapmış olacaktı, hem de tepki gören düzenlemeler hayata geçmiş olamayacaktı.
YÖK yasası kavgası
Ancak bu orta yol önerisi pek kabul görmedi. Bu yöntemle gerginliğin düşmeyeceği, üstelik Hükümet’in ciddi bir bir darbe alacağı savunuldu.
       Bu tartışmaların sonrasında belirleyici unsur Başbakan Erdoğan’ın alacağı tavırdı. Erdoğan bugün yaptığı konuşmada yalnız “geri adım atmıyoruz” demekle kalmadı, direnme görüşünde ısrar eden grubun savlarını ana hatlarıyla konuşmasına aldı. Yani tam destek verdi.
       
ASKER NE YAPACAK?
       Başbakan’ın bu çıkışından sonra tabii şimdi akıllardaki soru “Asker ne yapacak?”
       Başbakan’ın açıklamalarının asker içinde de büyük yankı bulacağı açık. Ancak nasıl bir tepki verileceği şimdilik belirsiz.
       Kimileri askerden yeni bir yazılı açıklama beklentisine girerken, AKP’liler ise böyle bir açıklama gelmeyeceğine inanıyor. En büyük güvenceleri ise özellikle Genelkurmay’ın son açıklamasından sonra AB’den gelen tepkiler.
       En son AB Komisyonu’nun Türkiye temsilcisi Hans Jörg Kretschmer, NTV’ye yaptığı açıklamada Genelkurmay’ın tavrını eleştirmiş, “Ordunn bu tavrı son gelişmelere göre geriye doğru bir adımdır” demişti. Ordunun Irak ve Kıbrıs konularında kararı hükümete bırakarak çok doğru bir tavır sergilediğini savunan Kretschmer, “Keşke YÖK konusunda da sorumluluğu hükümete bıraksalardı” demişti.
Kretschmer’den TSK’ya YÖK eleştirisi
İşte bu ve benzer çıkışlar kimi AKP’lilerin askerin yeni tepki göstermeyeceğini düşünmesini sağlıyor.
       
SEZER MGK TOPLAR MI?
       Askerin tepkisini göstereceği bir başka kanal MGK toplantısı. Normal olarak MGK’nın Mayıs sonunda toplanması gerekiyordu. Fakat Nisan ayında yapılan olağanüstü toplantının sonunda bu ay MGK toplantısı yapılmaması kararı alınmıştı.
       Ancak şimdi kimi çevrelerde bu tartışmalar üzerine Cumhurbaşkanı Sezer’in MGK’yı toplayacağı düşüncesi var. Hatta MGK Genel Sekreteri’nin bugün Başbakan’la yapacağı görüşmede bu talebin gündeme gelebileceği ileri sürülüyor. Ancak henüz bu iddilar doğrulanmış değil.
       
DEĞİŞİKLİK ŞANSI YOK MU?
       Başbakan Erdoğan’ın çıkışı, tasarıya ilişkin değişiklik şansının tükendiği anlamına gelmiyor.
       Şurası açık, tasarı artık bu haliyle Genel Kurul’dan AKP oylarıyla geçecek ve Cumhurbaşkanı Sezer tarafından da veto edilecek.
       İşte o aşamada özellikle meslek liselerine yönelik katsayı uygulaması konusunda yeni uzlaşma arayışları, ufak bir ihtimal de olsa devreye girebilir.
       Ama bu arayışlar asla YÖK’ün yapısı ve yetkileri konusunda olmayacaktır. Artık YÖK konusunda ipler tamamen kopmuş durumda.
       İmam hatipler ve katsayı konusunda da uzlaşma arayışlarının olabilmesi için, önümüzdeki süreçte tartışmaların çok sertleşmemesi, iplerin kopmaması gerekiyor.
       Ancak Başbakan Erdoğan’ın bugün dile getirdiği öyle cümleler var ki, bu konuda yumuşak tartışmalar beklemek hayli zor. Özellikle toplumsal mutabakatın, kurumlar arasında değil milletle meclis ve hükümet arasında kurulacağı düşüncesi hayli tehlikeli ve tartışmaya açık.
       Bu cümlenin pek çok kişinin aklına Adnan Menderes’in kendi Meclis çoğunluğuna söylediği “Siz isterseniz hilafeti bile geri getirirsiniz” sözlerini getireceği açık.
       

Ümit Sezgin / NTV - CNBC-e Ankara Haber Müdürü
 
       
   
MSNBC News Tanınmak KKTC'nin yolunu uzatır
MSNBC News AB ve Türkiye'yi bekleyen tehlike!..
MSNBC News Org. Özkök siyasete ve tahriklere "hayır" dedi
MSNBC News Meclis, Annan Planı'na şerh koyabilir mi?
MSNBC News "Hani memleket mozaikti ulan?"
MSNBC News İki bacağı olmayan parayı ne yapacak, otur oturduğun yerde!..
MSNBC News Kürt ayaklanması mı, demokrasi arayışı mı, Türkiye'ye bulaşır mı?
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları