Bölüm 17: Magarina bulli

Hellim, kuru nane ve çam fıstığı üçlemesine çıtır tavuklar da eklenince bayıla bayıla yiyeceğiniz nefis bir makarna emrinize amade...

Bölüm 17: Magarina bulli

Kıbrıslıların, Kıbrıs’a gitmeyi sevenlerin veya orada ailesi olanların veya Kıbrıs’ta okumuş olanların muhakkak yemiş olduğu bir yemeği yapmak istiyorum. İsmi magarına bulli. Makarna ve tavuk demek aslında. Altı nefis tavuğun suyunda pişmiş makarna, Kıbrıs’ın hellimi, nanesi ve üzerine çıtır tavuğuyla inanılmaz bir lezzet. Yanında da sezar salataya göz kırpan Yedikule maruldan bir salatamız var.

Magarına Bulli (Hellimli Tavuklu Makarna)

200 gr fırın makarna

3 parça kemiksiz tavuk but

1 adet soğan

3 diş sarımsak

4 dal zahter kekik

1/3 kalıp hellim peyniri

1,5 çorba kaşığı çam fıstığı

1,5 çorba kaşığı tereyağı

1,5 çay kaşığı karabiber

1,5 çay kaşığı tuz

1 çorba kaşığı kuru nane

1 litre su

Çocukken çok sevdiğim bu yemeği, anneannem Refika Hanım’ın anısına tekrar yapmak istedim. Hellim, kuru nane ve çam fıstığı üçlemesine çıtır tavuklar da eklenince bayıla bayıla yiyeceğiniz nefis bir makarna emrinize amade.

Sığ bir düdüklü tencereyi ocağa alıp, altını açın. İçine 3 parça kemiği alınmış ama derisi üzerinde tavuk budunu, 3 diş sarımsağı, 1 adet soğanı, 4 dal kekiği, 1 çay kaşığı karabiberi ve 1 litre suyu koyup kapağını kapatın. 5 dakikada tavuklarınız pişecektir. Eğer düdüklünüz biraz daha büyükse ısınması biraz daha vakit alabilir. Bu yüzden içine malzemeleri koymadan önce altını açmakta fayda var.

Tavuklar piştikten sonra tavukları alın. Suda kalan soğan ve kekiği de bir kevgir yardımıyla toplayın. Sarımsakları almayabilirsiniz. Bu lezzetli suya 200 gr, yaklaşık yarım paket fırın makarnayı koyup düdüklüyü tekrar kapatın.  Fırın makarna kullanıyorum çünkü hem uzun hem de ortası boş olduğu için lezzetli suyunu daha da güzel içine çekebiliyor. Siz dilerseniz başka herhangi bir makarna da kullanabilirsiniz. 5 dakikada makarnalar da pişecektir.

Pişen tavukları ince ince dilimleyin ve 1,5 çorba kaşığı tereyağını, erittiğiniz genişçe bir tavaya koyun. Üzerine 1,5 çorba kaşığı çam fıstığını ve yarımşar çay kaşığı tuz ve karabiberi ekleyin. Tavuklarla fıstıklar iyice renk alıp kavrulsunlar. 1/3 kalıp hellim peynirini rendeleyip kenarda bekletin.

Makarnalar pişince suyunu süzüp tavukları pişirdiğiniz tavaya alın ve sıcağıyla karıştırın. Üzerine servis kaşığıyla 2 kaşık makarnanın lezzetli nişastalı suyundan ekleyip biraz daha karıştırın.

Servis tabağına önce makarnaları koyun. Üzerine sırasıyla 1 çay kaşığı tuzu, rendelediğiniz hellimi ve 1 çorba kaşığı kuru naneyi serpin. En üste de fıstıklı tavukları koyup, 10 dakikada Kıbrıs’ın meşhur Magarına Bullisini afiyetle yiyin.

Sezarımtrak

2 tane Yedikule marul

1 adet yumurta

1/5 bardak zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

2 çorba kaşığı limon suyu

50 gr izmir tulumu

Yumurtayı haşlamak için su

Sezar salataya göz kırpan, bizim memleketin marulu ve tulumuyla hazırladığım, Refika’ca dokunuşların olduğu bu salata hem çok lezzetli hem çok pratik.

Küçük bir sos tenceresine kaynar su ekleyip 1 adet yumurtayı 1 dakika kadar haşlayın. 1 su bardağının 1/5’ini zeytinyağıyla doldurun. Yaklaşık 1 parmak kalınlığında olacaktır. 2 çorba kaşığı limon suyunu, 1’er çay kaşığı tuz ve karabiberi ekleyin. 1 dakika haşlanmış yumurtayı da ekleyip homojen hale gelene kadar, yaklaşık 30 saniye sosu çırpın. 2 tane Yedikule marulu yıkayıp kurulayın ve yapraklarına ayırın. 50 gr izmir tulumunun soyacak ile traşlayın ve yarısını marullar ve sosla karıştırıp servis kasesine alın. Servis ederken de üzerine kalan İzmir tulumlarını serpin.

Bölüm 17: Magarina bulli - 1
  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Refika'dan Hızlı Tarifler
  • Refika

Sayfa Yükleniyor...