İstavrit hem boğazın beş efendisinden biri hem de galiba benim bildiğim en bonkör ve vefalı balık. Mutsuz olduğunuzda oltayı boğaza salınca bize mutlaka kendisinde bir iki tane veren özel bir balık.
Yıldız şeklinde pişirdiğimiz, hem az yağlı hem de çıtır istavritlerimiz var. Yanında da hafif acılı, süzme yoğurtlu, biberli, kuvvetli bir mezem ve dumanı üzerinde nefis bir Artun Bey patlıcanım var. 10 dakikada 3 yemeğimiz de hazır olacak.
Yıldız İstavrit
400 gr istavrit
2 çorba kaşığı un
1,5 çorba kaşığı mısır unu
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet kırmızı soğan
1 adet limon
1 çay kaşığı tuz
Sunumuyla gözleri, çıtırlığı ve lezzetiyle mideleri şenlendirecek nefis bir istavrit tarifimiz var. Hem de yağını çok çektirmeden, kısa zamanda pişirebileceksiniz.
400 gr ayıklanmış ve yıkanmış istavriti bir süzgeçte iyice süzün. 1,5 çorba kaşığı mısır ununu, 2 çorba kaşığı unu ve 1 çay kaşığı tuzu karıştırın ve balıkları bu karışıma bulayıp balıkların her tarafına yedirin. Bu yemeği pişirirken tava seçimi çok önemli. Yapışmaz, mümkünse seramik ve düz kenarlı bir tava ve onun içine oturan biraz daha ufak bir kapak seçin. Böylece balıkları kolaylıkla, şekillerini bozmadan çevirebileceksiniz. Tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı dökün ve kızınca, balıkları daire şeklinde kuyrukları merkezde üst üste gelecek şekilde dizin. Dizerken balıkların karınlarının hep aynı yönde olmasına dikkat edin.
Balıklar 3 dakika kadar piştikten sonra kapağı üzerine kapatın. Kapak ve tavayı birlikte kaldırarak tavayı yan çevirin ve tavadaki fazla yağı kenarda beklettiğiniz bir tabağın içine dökün. Böylece çevirirken etrafa yağı sıçramaz. Hem yanmazsınız hem de temizlemekle vakit kaybetmezsiniz. Kenara ayırdığınız yağı ve 1 çorba kaşığı daha zeytinyağını tavaya koyun. Kapaktaki balıkları kaydırarak tekrar tavaya yerleştirin. Burada da kapağın kenarında yükselti olmaması önemli yoksa balıkların şekli bozulabilir. Balıkların diğer yüzünü de 3-4 dakika kadar pişirin. Ardından balıkları servis tabağına alın. Ortadan ikiye kestiğiniz 1 adet kırmızı soğanı, sıcak tavaya sürerek tavadaki güzelliklerle hem soğanı lezzetlendirin hem de tavadan daha fazla balık kokusu çıkmasını engelleyin. Soğanlar güzel bir karamel rengi alacaklar. Soğanları ve 4’e böldüğünüz limonları da servis tabağına koyunca boğazın efendilerinden biri emrinize amade.
Biberli yoğurt
4 adet kuru dolmalık biber
½ çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı süzme yoğurt
1 diş sarımsak
½ çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber
1 dal zahter kekiği
Kurutulmuş sebzelerin güzelliğinden ve pratikliğinden faydalanacağımız, meze olarak, atıştırmalık olarak hızlıca yapabileceğiniz, yerken keyif çok keyif alacağınız bir tarif vermek istiyorum.
4 adet kuru dolmalık biberi sıcak suda yumuşayana kadar bekletin. Yumuşayan biberleri şerit şerit doğrayıp, yarım çorba kaşığı tereyağıyla birlikte kavurun. Biberler kavrulurken 1 diş sarımsağı dövün. 2-3 dakika kavrulan biberleri 3 çorba kaşığı süzme yoğurt, yarım çay kaşığı tuz ve ezdiğiniz sarımsakla karıştırın. 1 dal zahter kekikiğin yapraklarını ve yarım çay kaşığı karabiberi üzerine serpip servis edin.
Artun Bey patlıcanı
1 küçük bostan patlıcanı
1 iri diş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
1/2 çay kaşığı tuz
Artun Ünsal’ın elinden yediğim, pratikliği ve lezzetiyle aklınızı başından alacak, oldukça sade bir güzelliği sahip, kaşıklayarak yiyeceğiniz közlenmiş patlıcan tarifi vermek istiyorum.
1 tane küçük bostan patlıcanı ocak ateşinde 8-9 dakika közleyin. İyice yumuşayınca servis edeceğiniz kaba alıp sapıyla beraber uzunlamasına ortadan ikiye bölün. Böylece 2 tane yarım patlıcan elde etmiş olacaksınız. Bir bıçakla patlıcana baklava dilimi gibi kesikler atın. Ayrı bir kapta püre halindeki 1 diş sarımsakla, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım çay kaşığı tuz ve yarım limonun suyunu karıştırıp sos yapın. Hazırladığınız sosu patlıcanların üzerine döküp servis edin.
- Etiketler :
- Haberler -
- Refika'dan Hızlı Tarifler
- Refika