AB, 7 Rus bankasını SWIFT'ten çıkarıyor

Avrupa Birliği (AB), 7 Rus bankasını uluslararası para transferi sistemi SWIFT'ten çıkarma kararı aldı. Rus medya organları Sputnik ve RT'ye de yayın yasağı uygulanacak.

AB, 7 Rus bankasını SWIFT'ten çıkarıyor

(AB) üyesi ülkeler, bazı Rus bankalarının uluslararası para transfer sistemi 'ten çıkarılması, Doğrudan Yatırım Fonu projelerine katılım yasağı ile Sputnik ve RT'ye yayın yasağı getirilmesine karar verdi.

AB Dönem Başkanı Fransa'nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, AB üyesi ülke temsilcilerinin gerçekleştirdiği toplantıda Rusya'ya yönelik yeni yaptırım kararlarının onaylandığı ve AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe gireceği bildirildi.

Buna göre, uluslararası ortaklarla koordineli olarak bazı Rus bankaları SWIFT sisteminden çıkarılacak.

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu tarafından finanse edilen projelere katılma veya katkıda bulunmaya yasak getirilecek.

Rus medya organları Sputnik ve RT'ye yönelik AB ülkelerinde yayın yasağı uygulanacak.

Kararla, Rus bankaları VTB, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank ve VEB SWIFT'ten çıkarılacak.  

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank ile enerji sektörüne yakın bağı olan ülkenin üçüncü büyük bankası Gazprombank ise listede yer almıyor.

AB, 7 Rus bankasını SWIFT'ten çıkarıyor - 1

Dünya çapında bankalar arasında elektronik fon transferleri (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği) sistemi aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

Belçika merkezli SWIFT, finans kuruluşları arasındaki işlemlerin güvenli ve standart bir halde gerçekleştirilmesine imkan sağlıyor.

Halihazırda 200'den fazla ülke ile 11 binden fazla finans kurumunun bağlı olduğu SWIFT ile dünyadaki sınır ötesi ödemelerin büyük kısmı gerçekleştiriliyor.

'nın söz konusu sistemden çıkarılması, Rus bankalarının ülke dışı ticari işleminin zorlaşması anlamına geliyor.

Polonya ve Estonya gibi bazı AB üyesi ülkeler, söz konusu listeyi yetersiz buluyor ve kapsamın genişletilmesini istiyor.

AB ülkeleri, doğal gaz ihtiyacının yüzde 40'ını ve petrolünün de 4'te birini Rusya'dan sağlıyor. Enerjideki bu bağımlılık, bazı AB üyesi ülkelerin Rusya'nın vereceği olası karşılıktan çekinmelerine neden oluyor.

Sayfa Yükleniyor...