ABD ekonomisinin önünde uzun bir yol var

ABD Başkanı Obama'nın en yetkili ekonomi danışmanı Summers, ABD ekonomisinin düzelmesi için daha uzun bir yol olduğunu belirtti.

ABD ekonomisinin önünde uzun bir yol var

ABD Başkanı Obama'nın en yetkili ekonomi danışmanı Lawrence Summers, ülke ekonomisinin kısa sürede düzeleceği beklentilerini yatıştırdı ve son haftaların borsaları yükselmeye iten iyimserliğine sınır getirdi.

Ulusal Ekonomik Konsey Başkanı Summers NBC televizyonunda katıldığı bir programda, "Hiçbir olumlu veri gelmeyen bir dönemden sonra bazı karışık veriler gördük. Ama bu yol uzun ve zorlu ve çok zaman alacak. Yeniden istihdam yaratmamız gerekecek. Finansal sistemi desteklememiz gerekecek" dedi.

Veriler, ABD'nin 2007 yılı sonunda girdiği ağır resesyonda 5 milyon kişinin işini kaybettiğini gösteriyor. Ancak ekonomideki gerilemenin hız kestiğine işaret eden veriler de var.

Son dönemde bazı yetkililer, ekonominin zor dönemeci geçtiği yolunda iyimser açıklamalar yapıyorlar. Summers ise, gelecekteki toparlanmadan söz etmenin yanlış olmadığını belirtti ancak ekonomin karşısında daha hâlâ zorluklar bulunduğunu vurguladı.

Summers, "Hiç kimse zafer ilan edecek durumda değil. Ama kimse zafer ilan edemiyor diye, meydana gelen gelişmeleri de dikkate almazlık edemeyiz. Ancak daha yolun uzun olduğu, hâlâ önemli risklerin bulunduğu, karşılaşmaya hazırlanmamız gereken aşağı yönlü durumlar olduğu, küresel ekonomide sorunlar olduğu ve ticari emlak piyasasında sorunlar olduğu yolundaki uyarılar haklıdır" dedi.

ABD hükümetinin, finans sektörünü kurtarma çabaları kapsamında en büyük bankaların sermaye yapısını güçlendirmek için çok büyük harcamalar yapması, kamuoyunda zengin bankaları kurtarma operasyonu olarak değerlendirilmiş öfke yaratmıştı.

Sayfa Yükleniyor...