Almanya: Yunanistan IMF'den yardım alamaz

Yunanistan'ın dış finansman desteğine ihtiyaç duyması halinde IMF desteği olması zor görünüyor. AB'nin en büyük ekonomisi Almanya, Yunanistan'ın IMF'den yardım alamayacağını savunuyor.

Avrupa, IMF'nin Yunanistan'a yardım etmesi seçeneğine soğuk yaklaşıyor. Almanya Merkez Bankası Başkanı Axel Weber, Avrupa Birliği olarak IMF'ye ihtiyaçları olmadığını söyledi.

Sorunu kendi içlerinde çözebileceklerini belirten Weber, Almanya Başbakanı Angela Merkel'e paralel açıklamalarda bulunmuş oldu. Angela Merkel, IMF müdahalesinin politik açıdan yanlış bir sinyal vereceğine dikkat çekerek, AB dışından gelecek desteklere sıcak bakmadıklarına işaret etmişti.

Yunanistan'ın IMF'den yardım alamayacağını savunanlar, çeşitli sebepler öne sürüyor. IMF'nin Yunanistan'a yardım etmesinin AB yasalarının ihlali anlamına geleceğini belirten AB yetkilileri, IMF müdahalesinin birliğin siyasi itibarını da zedeleyeceğini düşünüyor. Almanya Merkez Bankası ise olaya başka bir açıdan yaklaşıyor.

Almanya Merkez Bankası, IMF yardımlarının kur krizlerinde etkili olduğunu, ancak Yunanistan'da bir kur krizi yaşanmadığını belirtiyor. Avrupa Birliği bir yandan IMF'yi tartışırken, bir yandan da Yunanistan'ın iflas etme olasığını değerlendiriyor.

Almanya Parlamentosunun Araştırma Servisi Bundestag, Yunanistan'ın iflas etmesi halinde, Avrupa Birliği'nden atılamayacağını kaydetti. Ancak Bundestag, Yunanistan'ın Avrupa Birliği yasalarını ihlal etmiş sayılacağını, bu yüzden AB haklarının askıya alınacağını ifade etti. Bundestag, bu çerçevede Yunanistan'ın Avrupa Konseyi'ndeki oy hakkının elinden alınabileceğini söyledi.

Diğer yandan Yunanistan örneği, Euro bölgesinde de yeni bir tartışma başlattı. Avrupa Konseyi, Yunanistan'ın içine düştüğü durumdan yola çıkarak, Euro bölgesine yeni bir üye alırken daha sıkı bir inceleme yürütmenin doğru olacağını ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...