Birol: Dünyada ikinci resesyon tehlikesi var

Uluslararası Enerji Ajansı Baş ekonomisti Fatih Birol, "Dünya şu anda Avrupa, ABD ve Asya'da ikinci bir resesyon tehlikesi ile karşı karşıya" diye konuştu.

Birol: Dünyada ikinci resesyon tehlikesi var

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan World Energy Outlook 2011 raporunun Türkiye tanıtımı toplantısında konuşan IEA Baş ekonomisti Fatih Birol, şunları söyledi:

"Dünya şu anda Avrupa, ABD ve Asya'da ikinci bir resesyon tehlikesi ile karşı karşıya. Enerji ve iklim değişikliği konusu ekonomik kaygılar nedeniyle hükümetlerin gündeminde ikinci sıraya düşmeye başladı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gelişmeler bizi o ülkelerden gelecek olan petrol konusunda önemli kaygılara itti. Avrupa Birliği'nde petrol ithalatı faturası bu yıl 280 milyar dolardan 400 milyar dolara çıkacak. Nükleer enerjide Fukuşima'ya rağmen büyüme öngörüyoruz. Dünya petrol dengelerinde önemli bir değişiklik göreceğiz, ABD'nin petrol ithalatı önümüzdeki yıllarda yarı yarıya azalacak.

Uygulanan politikalar nedeniyle ABD'deki petrol talebinde hızlı bir düşüş olacak. AB'nin petrol ithalatı 4-5 yıl içinde ABD'yi geçecek ve AB en büyük petrol ithalatçısı olacak. AB ve Çin petrol konusunda en çok kaygılanması gereken ülke konumuna geçecek, bunun daha öte sonuçlar doğurabileceğini düşünüyorum."

Sayfa Yükleniyor...