Cumhurbaşkanı'ndan büyük övgü

Kazakistan'ın başkenti Astana'ya dünyanın en büyük çadırı olarak nitelendirilen ''Han Çadırı''nı yapan Türk müteahhitler, Kazakistan Cumhurbaşkanı'ndan övgü aldı.

Cumhurbaşkanı'ndan büyük övgü

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türk müteahhitlik firması Sembol İnşaat tarafından Kazakistan'ın başkenti Astana'da yaptırılan ve dünyanın en büyük çadırı olarak nitelendirilen Han Çadırı inşaatını ziyaret etti.


Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Üyeleri Fettah Tamince ile Aytekin Gültekin'den, inşaat çalışmaları hakkında bilgi alan Nazarbayev, ''Kazakistan'ın yeniden imarında büyük bir özveri ile çalıştınız. Sizlere çok teşekkür ediyorum'' dedi.        

Nazarbayev'i bigilendiren Tamince ve Gültekin, inşaatın müteahhitlik işlerinin bitme noktasına geldiğini, alış veriş ve eğlence merkezi olarak inşa edilen çadırın içinde mağaza kiralayan işletmelerin iç dekorasyon çalışmalarının 2-3 ay içerisinde tamamlanarak merkezin yaz aylarına kadar açılacağını söyledi.        

Başkent Astana'da Piramit, Bağımsızlık Sarayı, Han Çadırı, Üniversite, Astana Stadyumu gibi birçok kompleksin Sembol İnşaat ve Türk müteahhitler tarafından yapıldığını hatırlatan Nazarbayev de, Tamince ve Gültekin'e ''Astana'nın modern ve bölgenin yıldızı bir kent olmasında sizin önemli rolünüz var. Kazak halkı sizlere ve Türkiye'ye çok şey borçlu'' dedi.

        
HAN ÇADIRI
Astana'ya yaptırılan ve yaz aylarında açılması beklenen Han Çadırı, 180 bin metrekarelik alanı ile dünyanın en büyük çadırı olarak nitelendiriliyor.

Han Çadırında, biri hipermarket olmak üzere 41 bin 406 metrekarelik mağaza alanı bulunuyor. Mağazaların yanı sıra cafe ve restoranlar, golf sahası, yüzme havuzu, botanik bahçelerinin de bulunacağı Han Çadırı'nın en önemli özelliği ise ''yapay plaj''ı.

Han Çadırının en üst katında inşa ettirilen ''yapay plaj ve deniz''de insanlar denize girmenin tadına varacak.

Aqua parkların da yer aldığı Han Çadırı, yılın 8 ayı kar altında kalan Astana'ya yazı getirecek. Dışarıdaki soğukla tamamen bağlantının kesileceği Han Çadırı, Kazaklar'a içeride yazı yaşatacak.

Projenin diğer bir ayağı ise alışveriş merkezinin hemen yanında konutlar, villalar, iş merkezleri, okullar, dini yapılar, sağlık yapıları, spor tesisleri ve alışveriş merkezlerinin yer alacak olması.        

Yapıda tüm merkezler birbirine tünellerle bağlı olacak. Son olarak In Door ile Han Çadırı arasında bir tünel oluşturulacak. Böylece insanlar tünellerden geçerek dışarıdaki soğukla temas etmek zorunda kalmayacak.

Kışın en sert geçtiği Şubat'ta bile bu kompleks içinde yaşayanlar tişörtleriyle sokağa çıkıp alışveriş yapabilecek, ofislerine gidebilecekler.        

Projenin bir diğer sürprizi ise çadırın çevresinde yer alacak olan lüks rezidanslar. Kalite ve lüksün farklı bir anlayışla yeniden yorumlandığı rezidanslar beş yıldızlı bir otelin tüm ayrıcalıklarını yaşatıyor. Rezidansların satışını ise Rixos Grubu gerçekleştirecek.
       
ÜNLÜ MARKALAR SIRADA
Bu arada, Han Çadırı'nda alışveriş merkezi ya da mağaza açmak isteyen 200'den fazla ünlü dünya markasının şimdiden sıraya girdiği belirtildi.

Yapımına 2006 yılının Haziran ayında başlanan Han Çadırı'nın mimari projesi İngiliz mimar Norman Foster tarafından çizildi.

Mimari Projeyi hayata geçiren Türk inşaatçılar ise bu işi yaparken rekorlar kırdı. Çadırı ayakta tutan her biri 2 bin 500 ton ağırlığında 3 ayak bulunuyor.

Türk müteahhitler 2 bin 500 ton ağırlığındaki bu ayakları hidrolik sistemle dikerek, dünya çapında bir rekora da imza attı.

Sayfa Yükleniyor...