Dolar 1,51'den döndü

Doların global olarak değerlenmesiyle, içeride de kur 1,51 liranın üzerine çıktı. Ancak kur daha sonra yeniden 1,50'nin altına indi.

Dolar 1,51'den döndü

Doların global olarak diğer para birimleri karşısında değer kazanmasıyla 1,51'li seviyelerde seyreden dolar/liranın, Euro/dolar paritesinin güçlenmeye devam etmesi halinde yükselişini sürdürmesi bekleniyor.

Bankalararası piyasanın dün spot kapanışında 1,5070 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonu, bu sabah ilk işlemlerde 1.5120'ye yükseldi. Ancak kur daha sonra yeniden 1,50'nin altına indi. Euro/dolar paritesi de 1,47 düzeyine kadar geriledi.

Geçen hafta en son 20 Temmuz'da görülen 1,52 seviyesinin üzerinde işlem gören dolar/TL, bayram tatilinde ise elektronik işlemlerde 1,5550 seviyesini test etmişti.

ABD'de açıklanan tarımdışı istihdam ve işsizlik verilerinin ardından Fed Başkanı Ben Bernanke'nin de yaptığı açıklamaların ABD'de faiz artırımının beklentilerden önce yapılacağı görüşü oluşturmasıyla doların diğer para birimleri karşısında değerlendiğini söyleyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Euro/dolar yılın başından bu yana ki yükseliş trendini kırdı. Euro/dolardaki düşüşle, dolar/lira da yükseliyor. Bu durum bir süre daha devam edebilir. Euro/dolar 1,47 seviyesinin altında kalırsa düşüş devam eder ki bu durumda dolar/lirada 1,5150'nin ardından 1,55 seviyelerine hareket görebiliriz" dedi.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 9.07, valörlüde yüzde 9.05 olan 3 Ağustos 2011 itfalı gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi bugün tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 9.05 seviyesindeydi. Gösterge tahvilde işlem bazında bileşik faiz 6 Ekim'de yüzde 7.59 ile tarihin en düşük seviyesine kadar gerilemişti.

2010 yılının Hazine'nin borçlanması konusunda zorlu bir dönem olacağını söyleyen bir bankanın tahvil-bono masası işlemcisi, "TCMB faiz indirimlerinin sonuna geldi, veriler de büyümeyi destekleyici biçimde geliyor. Bütün bunlarla TCMB'nin faiz artışı erken tarihte gelir mi düşüncesi az da olsa var. Özellikle geçen hafta ABD'de beklenenden çok daha iyi gelen verilerle birlikte Fed'in faiz artırımına beklenenden daha erken başlayabileceği düşüncesi bizi de etkiledi.

Bono tarafında yüzde 9'un üzerinde kuvvetli alıcı var bu nedenle gösterge faiz bu seviyede tutundu. Bugün yatay bir piyasa olma ihtimali yüksek. Gösterge faizin yüzde 8.95-9.10 aralığında hareket etmesini bekleyebiliriz" dedi. Hazine'nin 2010'un ilk üç ayında 53.5 milyar lira, yılın ilk yarısında 95.4 milyar lira itfası bulunuyor. Hazine 2009'un ilk çeyreğinde 35.8 milyar lira, yılın ilk yarısında ise 67.5 milyar lira iç borç geri ödemesi gerçekleştirmişti.

Sayfa Yükleniyor...