Dolar ne kadar? (26 Eylül 2016)

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesi ardından piyasalar haftaya hareketli başladı. Dolar ve faiz yükseldi, borsa sert düştü.

Dolar ne kadar? (26 Eylül 2016)

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin yatırım yapılabilir en düşük seviyede olan kredi notunu bir kademe düşürerek spekülatif seviyeye çekmesinin ardından dolar/TL yükselirken, borsada sert düşüş görüldü. 

Cuma günü 2,9550 seviyesinde seyreden dolar, Moody's'in kararının etkisiyle hafta sonu likit piyasada 3 lira seviyesini gördü.

Yeni haftanın ilk işlem gününde bankalararası piyasada haftaya 2,99'un üzerinde başlayan dolar, 2,98 civarında dengelendi. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "Baa3"ten "Ba1"e çekti, not görünümünü "durağan" olarak belirledi.

Dolar ne kadar? (26 Eylül 2016) - 1

BORSA TEPETAKLAK

Kararın etkisiyle borsada da sert satışlar meydana geldi. BIST 100 endeksi günü yüzde 3,80 düşüşle 76 bin 725 puandan tamamladı.

Analistler, cuma günü, piyasalar kapandıktan sonra kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin notunu düşürmesinin ardından pay piyasalarının yeni haftaya negatif bir başlangıç yaptığını, ancak ilk açılıştaki satış baskısının uzun soluklu olmayabileceğini belirtti. 

Piyasalarda daha çok küresel risk iştahının para giriş-çıkışı ve yön üzerinde ana belirleyici olacağını kaydeden analistler, BIST 100 endeksinde 76.000-77.700 bandı içinde dengelenme görülebileceğini tahmin ediyor.

FAİZ YÜZDE 10'U AŞTI

Piyasalardaki olumsuz etki faizde de görüldü. Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz Moody's not indirimi ardından yüzde 10.01'e kadar yükseldi. 

Sayfa Yükleniyor...