Esnafı Arap ve doğulu turistler ayakta tutuyor

Uzun kış, seçim, koalisyon gibi nedenlerle Türk tüketici alışverişi ötelerken turistler kurtarıcı oldu. Tax Free yani vergisiz alışveriş ilk 6 ayda yüzde 42 arttı. Ciroda ilk sırayı İranlılar alırken onları Suudi Arabistan, Azerbaycan ve Kuveyt’ten gelen turistler izledi. Krizdeki Ruslar’ın alışverişi yüzde 13 azaldı.

Esnafı Arap ve doğulu turistler ayakta tutuyor

Turistler için ‘Tax Free’ yani vergisiz alışveriş hizmeti veren Global Blue Türkiye firması verilerine göre, Türkiye’de alışverişi Arap turistler ayakta tutuyor. Şirketin Ocak- Haziran verilerine göre, bu yılın ilk 6 ayında yapılan Tax Free alışverişi, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 42 büyüdü. Tek alışverişte ortalama 2 bin 363 TL ile en yüksek harcamayı Katarlılar yaparken ciroda ilk sırayı İranlı turistler aldı.

PAYLARI GİDEREK ARTIYOR

Turistlerin Türkiye’de yaptıkları alışverişi, vergi iadesi hizmetini sunarak daha cazip hale getirdiklerini ve her geçen yıl yabancıların perakende cirolarındaki payının arttığını kaydeden Global Blue Türkiye Ülke Müdürü Selim Şeyhun, Tax Free alışverişte ciro bazında harcamada İranlılar’ı Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kuveyt ve Rusya’dan gelen turistlerin takip ettiğini söyledi.

Şeyhun, “Sıralamada ilk 5 içinde yer alan ülkelerin, bir önceki yıla göre yüzdelik büyümeleri karşılaştırıldığında İran yüzde 57, Suudi Arabistan yüzde 147, Azerbaycan yüzde 3 ve Kuveyt yüzde 48 büyürken; içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle Rusya yüzde 13 küçüldü. Geçtiğimiz yıl 3’üncü sırada olan Rusya, bu yıl 5’inci sıraya geriledi” diye konuştu.

Esnafı Arap ve doğulu turistler ayakta tutuyor - 1

HAZİRAN’DA BÜYÜME % 48 

Tax Free alışverişte, 2015’in Haziran ayında ise bir önceki yılın Haziran ayına oranla yüzde 48 büyüme sağlandığını kaydeden Selim Şeyhun, bu büyümede İstanbul Shopping Fest’in, yaz sezonu olması nedeniyle ülkemize gelen yabancı misafir sayısındaki artışın ve mağazalarda indirim sezonunun başlamasının rolü olduğunu belirtti. Şeyhun, şöyle konuştu: “Tek alışverişte ortalama 2 bin 363 TL ile en yüksek harcamayı Katarlılar yapıyor. Katarlıları, ülkemize gelen gurbetçi vatandaşlarımız 1.978 TL ile takip ediyor. Ardından, 1.686 TL harcama ile Azerbaycan; 1.643 TL harcama ile Arap Emirlikleri ve 1.433 TL harcama ile Çinliler takip ediyor.”

9 havalimanı ve 30’a yakın şehir içi nakit iade ofisi, sınır kapıları ve limanlara hizmet götürdüklerini anlatan Selim Şeyhun, turistlerin 12 bin mağazadan Tax Free hizmeti alabileceğini vurguladı.

DÜNYADA TAX FREE’NİN % 33’ÜNÜ ÇİNLİLER ALIYOR 

Dünyadaki toplam Tax Free alışverişinin yüzde 33’ünü Çinliler’in aldığını ifade eden Selim Şeyhun, Türkiye’de ise Çinliler’in payının yüzde 5 olduğunu söyledi. Ülkemizin turizm ve alışveriş potansiyelini Çinliler’in yeni keşfetmeye başladığını anlatan Şeyhun, “Haziran’da geçen yılın Haziran ayına göre, Çinliler’in yaptığı alışveriş yüzde 213 büyüdü. Yakın gelecekte, perakendenin en büyük alıcılarından birisi Çinliler olacaktır” dedi.

Sayfa Yükleniyor...