Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Gamble, bütün faktörler bir araya getirildiğinde Türkiye'de son 6 ay içerisinde istikrarlı bir görünümün ortaya çıktığını söyledi.

Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi - 1

Fitch’in Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyedeki kredi notunu ve "durağan" not görünümünü teyit etmesinin ardından kuruluşun Türkiye raporlarını hazırlayan Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Paul Gamble, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Gamble, “Temel pozitif gelişme düşük petrol fiyatlarında yaşandı. Düşük petrol fiyatları cari açığın azalmasını sağladı. Öte yandan cari açığın finansmanı açısından da gelişmelerin kaydedildiğini görüyoruz. Mali tarafta da görece pozitif bir görünüm var. Kamu borcunun milli gelire oranı düştü” ifadelerini kullandı.

Bundan 6 ay öncesine kıyasla siyasi görünümün daha istikrarlı olduğunu fakat jeopolitik risklerde artış kaydedildiğini belirten Gamble, “Makro ekonomik tarafa bakarsak, ekonomik büyüme beklediğimizden daha iyi durumda. 2015 yılı güçlü bir yıl oldu. 2016’nın da büyüme anlamında iyi bir yıl olacağını düşünüyoruz. Bu yıl ekonomik büyümenin yüzde 3,5 civarında olmasını bekliyoruz” dedi.

“CARİ AÇIK BU YIL YÜZDE 3,5 SEVİYESİNE GERİLEYECEK”

Türkiye ekonomisinin büyüme performansının tahminlerden daha iyi olduğunu belirten Gamble, “Bu yıl ve gelecek yıl Türkiye ekonomisini yaklaşık yüzde 3,5 oranında büyüme kaydetmesini bekliyoruz. Genel olarak bu büyüme tüketimin itici gücüyle olacak. Gelecek sene büyüme oranında yapısal reform gündeminin uygulanmasına bağlı olacak şekilde küçük bir farklılık olabilir. Önünüzdeki dönemde yerel politikada geçen iki yıla kıyasla daha az siyasi engel olacağını düşünürsek, daha fazla reformun uygulanmasını, büyüme kompozisyonun biraz daha tüketimden yatırıma kaymasını bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin düşük petrol fiyatlarından en çok faydalanan ülkeler içerisinde yer aldığının altını çizen Gamble, “Enerji kontratları sebebiyle düşük petrol fiyatlarının cari açığa yansıması yaklaşık 6-9 ay alıyor. Bu yıl cari açığın GSYH’ya oranla yüzde 3,5 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu 2009 yılından bu yana en düşük seviye” şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...