Memurun zam pazarlığı başladı

Hükümet ve memurlar 2012-2013 maaş artışını belirleyecek toplu sözleşme görüşmeleri için bir araya geldi.

Memurun zam pazarlığı başladı

Kamu görevlileri sendikaları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin ilk oturumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki Eşref Moralı Toplantı Salonu'nda başladı.

Toplantının açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısını yaptıklarını belirterek, ''Bugün kamu görevlileri sendikacılığı ve çalışma hayatı açısından tarihi bir gün yaşamaktayız. Çünkü kamu görevlileri sendikacılığında ilk kez toplu sözleşme görüşmesi yapılmaktadır. Bu tarihi gün 2009 yılında hükümetimiz tarafından Emek ve Dayanışma Günü ilan edilen 1 Mayıs'ın hemen arefesinde gelmesi de ayrıca sevindiricidir'' dedi.

Çelik, bütün emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü de kutladı.

Bugün, 2 milyon 600 bin kamu çalışanı ile 1 milyon 900 bin emekliyi doğrudan ilgilendiren önemli bir adım atıldığını ifade eden Çelik, ''Atılan bu adımın ülkemize, milletimize ve tüm kamu çalışanlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum'' diye konuştu.

Toplantının açılışında konuşan Bakan Çelik, 12 Eylül'de yapılan referandumun en önemli sonuçları arasında kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanınmasının da yer aldığını belirtti. Toplu sözleşme sistemini mümkün kılan kanunun hazırlık sürecinin sosyal tarafların katılımıyla yürütüldüğünü ifade eden Çelik, tasarının Başbakanlığa ve TBMM'ye intikal etmesine ilişkin bütün süreçlerde sosyal tarafların katkıları alındığını anlattı.

Son 10 yılda gerçekleştirilen toplu görüşmelerde Hükümet adına verilen sözlerin tamamının gerçekleştirildiğine işaret eden Çelik, kamu personel sistemini ilgilendiren 65 konuda önemli düzenlemelerin yapıldığını vurguladı.

Çelik, dün yapılan özürlü memur sınavına yaklaşık 60 bin adayı katıldığını dile getirerek, bunlardan yaklaşık 5 bininin atamasının kısa sürede gerçekleştirileceği müjdesini verdi.

Kamu personelinin özlük haklarını düzenleyen bir çok mevzuatta kamu çalışanlarının beklentilerine uygun düzenlemeler yapıldığını söyleyen Çelik, yapılanların toplu görüşmelerin de kazanımları olduğuna dikkati çekti.

Bakan Çelik, bugün başlatılan toplu pazarlık sürecinin 2009 yılında taraflar arasında varılan mutabakat çerçevesinde gerçekleştirilen kamu görevlilerinin sendikal ve demokratik hakları çalıştayının neticesi olduğunu belirtti.

Küresel ekonomik krizin bütün dünyayı etkilediğini ifade eden Çelik, henüz krizin bitmediğini söyledi. Türkiye'nin alınan ekonomik tedbirler sayesinde krizi hafif hissettiğine işaret eden Çelik, kriz sebebiyle pek çok Avrupa ülkesinde kamu harcamalarında kısıtlamaya gidildiğini, ücretlerin dondurulduğunu, işten çıkarmalar gerçekleştiğini anlattı.

Bütün bu gelişmelere rağmen 10 yıllık dönemde kamu personelinin enflasyona ezdirilmediğini vurgulayan Çelik, ''2002 yılında aile yardımı dahil en düşük devlet memuru aylığı 392 TL iken 2012 yılı ocak ayı itibariyle aile yardımı dahil en düşük devlet memuru aylığı bin 633 TL'ye çıkmıştır. 2002 yılında aile yardımı dahil ortalama devlet memur aylığı 578 TL iken 2012 ocak ayı itibariyle aile yardımı dahil ortalama devlet memuru aylığı bin 894 TL'ye çıkmıştır'' diye konuştu.

Bakan Çelik, en düşük devlet memuru aylığında enflasyondan arındırılmış bir şekilde 2003'te yüzde 5,4, 2004'te yüzde 2,9, 2005'te yüzde 5,4, 2006'da yüzde 11,7, 2007'de yüzde 1,7, 2008'de yüzde 11,9, 2009'da yüzde 2, 2010'da binde 2, 2011 yılında yüzde 7,1 oranında reel artış sağlandığını vurguladı.

2002 yılında en yüksek devlet memuru aylığının en düşük devlet memuru aylığının 7 katı olduğuna işaret eden Çelik, 2012 yılının ocak ayında bu oranın 3,9 kata düştüğünü söyledi.

Sayfa Yükleniyor...