Patronlar Fransa'ya boykota karşı

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, olaylı Ermeni tasarısını kabul etse dahi Fransa'ya yapılacak bir boykotun sürdürülebilir olmadığını söyledi.

Patronlar Fransa'ya boykota karşı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner'le Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde görüştü.

Fransa'da temaslar yapan TÜSİAD heyeti, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin Fransa Meclisi genel kurulundaki oylamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Görüşme sonrası açıklama yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner şunları söyledi: "Biz Fransa kamuoyunda, sokaktaki vatandaşta tasarıyla ilgili bilinç olmadığını gördük. İş dünyası yavaş yavaş bunun farkında. Fransa'da toptan Türkiye'ye karşı kamuoyu oluşmuş değil. Biz yaptığımız görüşmelerde, iş dünyası temsilcilerinde Türkiye'nin konumu için destek gördük.

Perşembe bu iş bitmiyor. Sarkozy hükümetinin AB konusundaki tutumu yüzünden Türkiye-Fransa arasındaki ekonomik ilişkiler gerçek potansiyeline ulaşamamıyor. Hükümetle istişare halindeyiz. Birlikte hareket edeceğiz."

Boykot kararlarının sürdürülebilir politikalar olmadığına dikkat çeken Boyner, işadamlarının otele alınmamasıyla ilgili haberleri "TÜSİAD olarak otelle muhatap olmadık. Otelde kalmadık" sözleriyle yorumladı.

'ERDOĞAN'IN ENERJİSİ YERİNDE'
Ümit Boyner, Başbakan Erdoğan'ın sağlığına ilişkin bir soru üzerine, ''Sağlığını gayet iyi gördük. Enerjisi yerinde. Çok memnuniyet verici'' dedi.

TÜSİAD YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu da, Başbakan Erdoğan'la 2012'nin ekonomik gerçeklerini de konuştuklarını belirterek, Avrupa'daki borç krizi, ABD'nin durumu, Çin'deki yavaşlama gibi gelişmelerin, Türkiye üzerinde baskıları olabileceğinin de dile getirildiğini aktardı.

FRANSA'DAN TÜRKİYE'YE UYARI
Bu arada, Fransa Dışişleri Bakanlığı, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin kabul edilmesi halinde, Türkiye'nin olası bir ekonomik yaptırıma gitmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero, konu ile ilgili olarak Türkiye'nin uluslararası taahhütlerine saygı göstermesi gerektiğini ifade etti.

Günlük basın toplantısında, “Fransa, Türkiye'nin müeyyide tehdidinden endişe duyuyor mu?” şeklindeki bir soruyu yanıtlayan Valero, “Ticari açıdan, uluslararası kurallara saygı gösterme ruhuna uymak gerekiyor” dedi.

Türkiye'nin, Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olduğunu ve AB ile gümrük birliği alanında ilişkileri bulunduğunu hatırlatan Valero, bu iki kuruluşa olan yükümlülüklerin de AB üyesi ülkelerdeki şirketlere ayırımcılık uygulanmamasını öngördüğünü söyledi.

Sayfa Yükleniyor...