Şimşek: Dış finansmana ihtiyaç olmaz ama

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'nin güvenilir programla dış finansmana ihtiyaç olacağını sanmadığını ancak IMF gibi bir dış çıpanın programa güveni artıracağını kaydetti.

Şimşek: Dış finansmana ihtiyaç olmaz ama

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Reuters TV ile yaptığı söyleşide güvenilir bir programla Türkiye'nin dış finansman ihtiyacının olmayacağını belirtti.

Şimşek, "Türkiye olarak programımızı açıkladık. Elbette, her zaman dediğimiz gibi program IMF tarafından desteklenirse bu dışarıdaki güvenilirliğini artırır, dış çıpa görevi görür" diyen Şimşek sözlerine şöyle devam etti "Eğer doğru, güvenilir bir program ortaya koyulursa Türkiye'nin dış finansmana ihtiyacı olacağını sanmıyorum" dedi.

IMF görüşmeleri için bir tarih belirlenmediğini kaydeden Şimşek, anlaşma ile ilgili rakamların ise genel olarak müzakere sürecinin sonunda belirlendiğini söyledi ve ekledi:

"Görüşmeleri Hazine yürütüyor, herhangi bir tarih belirlenip belirlenmediği konusunda bilgim yok... Rakamlar görüşmelerin son aşamalarında belirlendiği için herhangi bir yorumda bulunamam. Finansman ihtiyacı cari işlemler açığına ve borç çevirme oranına bağlı. Bunlar ise değişik faktörlere bağlı" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün akşam Türkiye'nin IMF ile görüşmelerini, IMF-Dünya Bankası toplantıları bitince sonuçlandırmak istediklerini söylemiş, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise toplantıların sona ermesinin ardından teknik görüşmelere devam edileceğini belirtmişti.

Türkiye'nin finansal krizi dışarıdan finansman desteği almadan atlattığını kaydeden Şimşek, özel sektöre finansman için daha çok şans tanımak istediklerini söyledi.

Şimşek, "Bütçe açığını daraltma ve bu sayede borç çevirme oranlarını azaltmayı hedefliyoruz. Bu sayede özel sektöre finansman bulmak için daha çok şans sağlayacağız. Bu ülkede büyümenin motoru özel sektör ve özel tüketimdir" dedi.

Türkiye'de faizlerin tarihi düşük seviyelere indiğini hatırlatan Şimşek, bunun tüketimi artırabileceğine dikkat çekti ve "Faizler ilk defa tek basamaklı seviyelere indi. Bu Türkiye için çok önemli, özel tüketimin artışı için tetikleyici olabilir" dedi.

Sayfa Yükleniyor...