Tekel işçisi işsiz kaldı, 28'i 4C'li oldu

50 gün süren eylemde uzlaşma çıkmayınca bugüne kadar Tekel işçisi olarak direnenler artık işsiz kaldı. 8 binin üstünde işçinin iş akitleri feshedildi, sadece 28 işçi 4C'li olmayı kabul etti.İş akdi feshedilen 8 bin 364 Tekel işçisinden sadece 28'i 4/C sözleşmesini imzaladı.

Tekel işçisi işsiz kaldı, 28'i 4C'li oldu

Tekel işçilerinin, özlük hakları ile başka kamu kurumlarına geçirilme talebiyle başlattıkları eylem, 50. gününde sürüyor.


Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 4C kadrosunu kabul etmeyen Tekel işçilerinin iş akitleri ve özlük haklarıyla ilgili hareket planını Ocak ayı ortalarında açıklamıştı.

Plan, 8 binin üstünde işçinin Tekel'le ilişiğinin Ocak sonunda kesilmesini ve 1 Şubat itibariyle tazminatlarının ödenmesini içeriyordu. Özelleştirme İdaresi, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın devreye girmesiyle başlayan yeni sürecin ardından hükümetin yeni kararını bekledi.

1 Şubat'ta Tekel işçilerinin tazminatları, şirket yönetimine aktarıldı. Ancak paranın işçilerin hesaplarına yatırılması konusunda hükümetle Türk-İş arasındaki görüşmelerin sonucu beklendi.

Uzlaşma kararı çıkmaması üzerine ise işçilerin iş akitleri feshedildi. İhbar, kıdem tazminatlarıyla birlikte işçilerin daha önce kazanılmış hakkı olan maaş farkı, doğum, ölüm ödenekleri gibi ödemeler de yapıldı.

10 bin 818 tekel işçisinden 8 bin 247'sinin iş akti feshedildi. Bir başka deyişle bugün itibariyle eylemlerini sürdüren ve yeni eylem kararları almaya hazırlanan Tekel işçilerinin büyük bölümü artık işsiz. İşçilerden sadece 28'i 4C sözleşmesini kabul etti.

2 bin 600'e yakın işçinin ise faaliyetlerine devam eden Tekel işletmelerinde çalışmaya devam ettiği ya da başka kurumlara nakle tabi olduğu belirtiliyor.

Özelleştirme İdaresi, Tekel işçileri için 350 milyon lira tazminat ödedi. İşçilerin ortalama tazminat tutarı ise 41 bin lira oldu. Tekel'le ilişiği kesilen işçilere 4C kadrosuna başvuru için 1 Mart'a kadar süre tanındı.

4C NEDİR?
4C statüsü ise 2004 yılında özelleştirme kapsamındaki işçilerin işsiz kalmasını önlemek amacıyla getirildi. 4C kelimesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin (C) fıkrasından geliyor. 4C kapsamında çalışanların tanımı bu maddede şöyle yapılıyor. "Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesi'nin ve Maliye Bakanlığı'nın görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir."

Sayfa Yükleniyor...