Teleferik yamaçları betondan kurtuldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kamuoyunun tepkisi ve Mimarlar Odası’nın Danıştay’da açtığı iptal davası üzerine geri adım atarak Balçova Teleferik yamaçlarını kısmen imara açan plandan vazgeçti.

Teleferik yamaçları betondan kurtuldu

İzmir’in doğa harikası Teleferik yamaçlarının imara açılması tehlikesi, Kültür Bakanlığı’nın sessiz sedasız Ege Termal Projesi İzmir İnciraltı Turizm Merkezi Balçova Kaplıcaları kesimi 1/25 bin ölçekli çevre düzeni planını yapması ile başladı. Nisan 2009’da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde askıya çıkan planda Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi karşısındaki termal alanla yetinmeyen Bakanlık, Sakarya Caddesi boyunca Teleferik Yamaçları, baraj yolu çevresi, Narlıdere’de de Princess Otel çevresini plan sınırlarına dahil etti.

Sağlık turizmi öngören planda en çarpıcı karar ise 1980 Askeri Darbesi’nden sonra, 1981 yılında Teleferik sırtlarında ormanlık alanın içine yapılan ve İzmirlilerin "Çürük diş" olarak bildiği binaların örnek alınması oldu. Planda, bu binaların üzerinden çekilen sınırla sağa ve sola doğru, çam ve zeytin ağaçlarının bulunduğu yeşil bölge kısıtlı olarak imara açıldı.

Mimarlar itiraz etti

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, plana askı süresinde itiraz etti. Mimarlar Odası yetkilileri kararın gerçek anlamda bir doğa ve çevre katliamına yol açacağını vurguladı. Mimarlar Odası’nın itirazı ve sonrasında da Danıştay’a iptal davası açması kamuoyunda yankı buldu. Bakanlık bunun üzerine itirazları değerlendirerek, planda değişiklik yaptı. Geri adım atan Bakanlık, Teleferik Yamaçları’nı kapsayan bölgeyi plandan çıkarttı. İlk plandaki 40 hektarlık alan 26 hektara düşürüldü.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, Teleferik yamaçlarının yapılaşmadan kurtulmuş olmasının sevindirici olduğunu söyledi. Yeni plana da itiraz edeceklerini belirten Topal, ancak itirazları üzerine Teleferik yamaçlarının plan kapsamından çıkartılmış olmasının olumlu olduğunu söyledi.

Emlaktimes


Sayfa Yükleniyor...