Türkiye'yle yarışa girdi, batmanın eşiğine geldi

Yunanistan'ın batma durumuna gelmesinde, Türkiye'ye karşı silahlanma yarışı ile diğer bazı faktörlerin etkili olduğu belirtildi.

Türkiye'ye karşı silahlanma bütçesi her yıl artış gösteren Yunanistan, Avrupa Birliği içinde en yüksek savunma bütçesine sahip ülke olarak gösteriliyor.

Yunanistan'ın silahlanmaya yıllık ortalama 14 milyar Euro'luk harcama yaptığına dikkati çekiliyor. Ekonomik kriz nedeniyle, Yunanistan, bu yıl savunmaya 6,7 milyar Euro ayırdı.

Yunan Hükümeti, bundan sonra, savunma harcamalarını kademeli olarak düşüreceğini de bildirdi. Yunanistan'ı batağa sürükleyen diğer dört unsur ise gereksiz harcamalardan oluşuyor.

Bunlardan birisi, erken emeklilik ve mükerrer ödemeler nedeniyle sosyal güvenlik sisteminin sürdürülemez bir durumda olması.

Diğer bir faktör, kamu ve özel sektörde yüksek prim ve maaşlar ile hediye sisteminin bütçe açıklarına neden olması.

Olympic Havayollarında çalışan personel ve yakınlarının, dünyanın her ülkesine bedava uçuş imkanı tanınması.

Son olarak da hükümet tarafından kurulan ve ne yaptığı belli olmayan kurullar, bütçe açıkları ve borçlanmaya neden oldu.

Bu kurullardan birisi de 1930'lu yıllarda kuruyan Kopais Gölünden sorumlu kurul olması örnek olarak gösteriliyor.

Öte yandan, Alman Merkez Bankası Başkanı Axel Weber, Bild Gazetesine yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın mevcut borcu ve ekonomik koşullarının, hesap edilemiyecek etkilere sebep olduğunu söyledi.

Sayfa Yükleniyor...