Yeni teşvik paketinde neler var?

Yeni teşvik paketinin ayrıntıları netleşiyor. Yatırım indirimi konusunda görüş birliğine varıldı ancak indirim oranı için gözler Maliye Bakanı'nda olacak. Paketle teşvik bölgelerinin sayısı da artırılıyor.

Yeni teşvik paketinde neler var?

Yeni teşvik paketinde sona gelindi.

Yüzde 80'i tamamlanan taslak metin, pazartesi günü Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında ele alınacak. Toplantıda taslağın yüzde 20'sini oluşturan vergi boyutu masaya yatırılacak.

Edinilen bilgiye göre, yatırım indirimi getirilmesi konusunda mutabakata varıldı. Yatırım indiriminin kapsamı içinse gözler EKK toplantısında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'te olacak.

Paket ile teşvik bölgelerinin sayısı da artırılıyor. Mevcut uygulamada 4 teşvik bölgesi bulunuyor. Bu bölgeler 2001 ve 2002 verilerine göre hazırlanan kentlerin sosyoekonomik endeksine göre belirlenmişti. Yeni teşvik paketi ise yenilenen endekse göre hazırlandı. Böylelikle teşvik bölgelerinin sayısı 4'ün üzerine çıktı. Az gelişmiş ve gelişmemiş kentler de kapsama alanına alındı. Yenilenen endeksin ise teşvik paketinden sonra açıklanması bekleniyor.

Teşvik paketinde öne çıkan bir diğer unsur ise stratejik yatırım tanımı. Cari açık yaratan ithalata bağlı 6 sektöre yatırım öncelikli olarak stratejik yatırım kabul edilecek. Ayrıca bazı az gelişmiş bölgelerde yapılan veya istihdam yaratan yatırımlar da bu kapsama alınabilecek. Stratejik yatırımlara enerji desteği başta olmak üzere özel teşvikler verilecek.

Tasarı pazartesi EKK toplantısında görüşülecek. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın onay vermesi halinde Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılarak bu ay sonuna doğru TBMM'ye gönderilecek.

Sayfa Yükleniyor...