Yunanistan anlaştı, kemer daha çok sıkılacak

Yunanistan, AB ve IMF ile tasarruf planı üzerinde uzlaştı.

Yunanistan anlaştı, kemer daha çok sıkılacak

Avrupa liderleri, uluslararası kredi kuruluşlarıyla son dakikada tamamlanan görüşmelerde kesinleştirilen bir kemer sıkma politikasını uygulaması koşuluyla, Yunanistan'ı eşiğine geldiği iflastan kurtaracak parasal yardımı vermeyi kabul ettiler.

Başbakan Yorgo Papandreou, yeni maliye bakanı Evangelos Venizelos'un AB ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileriyle görüşerek yeni vergi artışları ve harcama kısıntılarıyla 3.8 milyar Euro'luk bir açığı kapatma konusunda söz vermesinden sonra, istenen radikal reformları meclisten geçirmeyi vaat etti.

Dün toplanan AB liderleri, daha sonra yaptıkları yazılı açıklamada, "Gelecek günlerde, kapsamlı bir reform paketi, mali strateji ve özelleştirme konularında önemli yasaların Yunan parlamentosundan geçmesi, acilen gerçekleşmelidir. Bu yolla, Euro ortakları ve IMF ile birlikte desteklenen yeni programın parametrelerinin belirlenmesi için zemin oluşabilecek ve Yunanistan'ın Temmuz ayındaki finansman ihtiyacının karşılanması için gereken ödemelerin zamanında yapılması sağlanabilecektir."

Yunanistan'ın Temmuz ortasında yapması gereken geri ödemeler için AB ve IMF'den 12 milyar Euro yardım alması gerekiyor. Bu ülkenin borcunu ödeyemez durumuna düşmesinin, sorunun Euro bölgesi içinde yayılmasına ve dünya ekonomisinde ciddi bir şoka yol açmasından korkuluyor.

Yunanistan için anlaşmaya varılmasının ardından Euro dolar karşısında yükseldi ve ABD borsaları kayıplarını geri almaya başladı.

Papandreou gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yunanistan'ın önemli ve radikal değişiklikler için, ekonomisini yaşayabilir hale getirmek için çok güçlü taahhütleri vardır" dedi.

AB liderleri Yunan muhalefet lideri Yorgo Samaras'a da tasarruf programını desteklemesi çağrısı yaptılar, ancak Samaras harcamalarda kısıntıyı destekleyeceklerini, fakat vergi artışlarına karşı oldukları için planın tümüne olumlu oy vermeyeceklerini yineledi.

Euro üyesi ülkeler ise, bankalar ve sigorta şirketlerini, ellerindeki tahvillerin itfası geldiğinde bunların yerine kendi rızalarıyla yeni Yunan tahvilleri almaya ikna etmek için temaslara başladılar. Bu uygulama, Yunanistan için hazırlanmakta olan ikinci bir kurtarma paketi için gerekli görülüyor.

Sayfa Yükleniyor...