Yunanistan ek önlem almak zorunda kalabilir

Yunanistan'ın bütçe açığını kısmak için aldığı önlemler hedefe ulaşmak için yeterli olmayabilir. AB müfettişlerinin incemeleri, Yunanistan'ın ek önlemler almak zorunda kalabileceğine işaret etti.

Avrupa Birliği'nin Yunanistan'da yaptığı incelemeler, Yunanistan'ın henüz yeteri kadar ciddi adımlar atmadığına işaret etti. Reuters'a konuşan bir Yunanistan Maliye Bakanlığı yetkilisi, müfettişlerin, önlemlerin yetersiz olduğu kanısına vardıklarını söyledi.

Müfettiş raporlarına göre, şu ana kadar atılan adımlar, bütçe açığı/milli gelir oranını bu yıl sadece 1.5 ila 2 puan düşürecek. Yunanistan ise bütçe kısma önlemlerini, bütçe açığı/milli gelir oranını 4 puan düşürmek için hazırlamıştı. Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'nın, Yunanistan raporunu Avrupa Komisyonu'na bugün iletmeleri bekleniyor.

Avrupa Birliği'nin ekonomik ve parasal işlerden sorumku üyesi Olli Rehn ise gelecek hafta Yunanistan'ı ziyaret edecek. Yunanistan bütçe hedeflerini tutturabilmek için ek önlemler almak zorunda kalabilir. AB müfettişlerinin yaptığı hesaplamalar, Yunanistan'ın 4,8 milyar Euro'luk ek tasarrufa gereksinim duyabileceğini gösteriyor.

Yunanistan'ın mevcut planının yetersiz kalması, borçlanma konusunda sıkıntı yaşamasına neden olabilir. Yunanistan'ın Nisan ve Mayıs itfasını karşılayabilmesi için yaklaşık 20 milyar Euro'ya ihtiyacı olduğu tahmin ediliyor. Yunan hükümeti muhtemelen gelecek hafta 10 yıl vadeli tahvil ihracına gidecek. Ancak bu ihraç öncesi gelen haberler, büyük alman bankalarının Yunan tahvillerine ilgi göstermeyeceğine işaret etti.

Financial Times Deutschland,, EuroHypo ve Hypo Real Estate'in yanı sıra, Deutsche Bank ve Deutsche Postbank'ın da Yunan tahvili satın almayacaklarını kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...