Zeybekci: Çin ile dış ticaret ilişkimiz sürdürülebilir değil

Çin'den alınan 10 ürüne karşı yalnızca 1 ürün satılabildiğini ifade eden Bakan Zeybekci, bu durumun sürdürülemez olduğunu söyledi. Zeybekci ayrıca, Türkiye’de Çin için bir serbest bölge oluşturma çalışması yaptıklarını bildirdi.

Zeybekci: Çin ile dış ticaret ilişkimiz sürdürülebilir değil

TİM Akademi tarafından düzenlenen, ihracatçı şehirlerle hedef ülkeleri buluşturan toplantıların 9’uncusu Ankara’da Hedef Ülke Çin teması ile gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakanı Nihat Zeybekci, Çin’in Türkiye ve Ankara için çok önemli bir pazar olduğunu söyledi. Buna rağmen, iki ülke arasındaki ticarette büyük dengesizlik olduğunu belirten Zeybekci, “Biz Çin’den 10 ithal ederken ancak 1 satabiliyoruz. Bu ilişki sürdürülebilir değil. Hiç değilse yarı yarıya olmalı yani 10 alıyorsak, 5 satabilmeliyiz” dedi. Çin’in Türk işadamlarına yönelik vize konusunda da sıkıntı çıkardığını kaydeden Nihat Zeybekci, “Vize ile bizi sıkıştırırlarsa biz de başka yere gideriz demek istemiyorum ama buna karşı taraf da dikkat etmeli” ifadelerini kullandı.

İki ülkenin de bulundukları coğrafyanın çok önemli olduğunu söyleyen Zeybekci, “Bu coğrafya bizi birbirimize mecbur kılıyor. Bizim Asya Pasifik ve Uzakdoğu ile ilişkilerimizde Çin çok önemli, aynı zamana Çin’in Avrupa ile ilişkilerinde de biz önemliyiz” dedi.

Çin ve Türk işadamlarının sadece karşılıklı ticaret yerine 3’üncü ülkelerde işbirliği yapabileceğini anlatan Nihat Zeybekci, Türkiye’de Çinli işadamları için bir serbest bölge oluşturulası yönünde çalışma yapıldığını aktardı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Ankara’nın Türkiye’nin ihracattaki 5’inci büyük ili olduğunu, 2023 hedeflerine ulaşabilmek için hem genel ihracatın, hem de Ankara’dan yapılan ihracatın arttırılmasının önemli olduğunu vurguladı. Bunun da teknoloji yatırımlarına bağlı olarak, katma değerli üretimle gerçekleşebileceğinin altını çizen Büyükekşi, “Ankara’nın ihracatı son 10 yılda ciddi şekilde arttı. İhracatçı sayısı ise yüzde 43 artış gösterdi. Ancak daha çok çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.

Ankara’nın en çok ihracat yaptığı ürünler ile Çin’in en çok ithalat yaptığı ürünlerin birbirini tuttuğu bilgisini veren Büyükekşi, dünyanın en büyük ithalatçısı olan Çin’e Türkiye’nin daha çok mal satması gerektiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki ay Çin’e ziyaret gerçekleştireceğini dile getiren Mehmet Büyükekşi, bunun da ilişkilerin ilerletilmesine büyük katkı sağlayacağına değindi.

ZEYBEKCİ: TARIM ÜRÜNLERİNDE SPEKÜLASYONA İZİN YOK

Öte yandan toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gıda sektöründe fiyat artışına yönelik spekülasyonlara izin vermeyeceklerini kaydetti. Bu konuda Gıda Komitesi’nin önemli çalışmalar yaptığını dile getiren Zeybekci, ürünleri Yeşil, Sarı ve Kırmızı hatta takip ettiklerini, gerektiğinde ithalat yaparak fiyat artışlarını önüne geçilmesine ilişkin önlemler alınacağını aktardı.

Referandumun ardından üretimin rahatlatılması ve maliyetlerin düşürülmesine yönelik önlemlerin hızla hayata geçirileceğine değinen Nihat Zeybekci, ihracata dayalı büyüme modelinin daha belirgin hale geleceğini söyledi. Bu kapsamda ekonomi yönetiminin önceki gün bir toplantı yaptığı bilgisini veren Zeybekci, teşvik sisteminin aksayan yönlerinin de düzeltileceğini bildirdi.

"RUS BAKAN'IN AÇIKLAMALARI HERHALDE YANLIŞ BİR TERCÜMEDİR"

"10 İl, 10 Ülke" hedef pazar çalışması kapsamında bakanlıkta gerçekleştirilen Çin tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile hafta başında Rusya'ya gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin soru üzerine, "Mevzu bahis vatansa, gerisi teferruattır" ifadesini daha önce de kullandığını anımsatarak, Rusya'ya gitmelerinin veya söz konusu ülke yetkililerinin Türkiye'ye gelmelerinin değil, çözüme ulaşılmasının önemli olduğunu söyledi.

Toplantıda iki ülkenin tarım bakanının da bulunmadığını ve buna ihtiyaç olmadığını vurgulayan Zeybekci, iki ülke arasındaki ilişkilere yönelik "Ziyaretten önceki noktadan çok daha iyi noktadayız" değerledirmesinde bulundu.

Gelecek hafta Rusya'dan bakan yardımcısı başkanlığında bir heyetin tarım, ekonomi ve ulaştırma bakanlıklarından üst düzey temsilcilerle birlikte Türkiye'ye geleceğini bildiren Zeybekci, heyetin çalışmalarının ardından kendisinin KEK Başkanı ve Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile bir araya geleceğini kaydetti. Daha sonraki süreçte ise başbakan yardımcısı düzeyinde gelecek ay bir görüşme yapılacağını anlatan Zeybekci, Rusya ile tüm görüşmelerin ardından şu andakinden çok daha iyi bir noktaya gelmeyi hedeflediklerine dikkati çekti.

Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev'in Türkiye'ye yönelik açıklamalarına ilişkin, "Rus Bakan'ın yaptığı açıklamada da 'Sırtımızdan bıçaklandık' herhalde yanlış bir tercümedir. Bu bıçaklanma meselesine gelirsek, o sözü kimin söyleme hakkı olduğu tartışılır ama sözlerinin sonunda da gördüm ki 'Bu iki tarafa da zarar veren bir şeydir, onun için halledilmesi gerekir' gibi bir şeyler de söylüyor. Son derece pozitif şeyler söylemek lazım. Ya pozitif konuşalım ya susalım" dedi.

"TÜRK ŞİRKETLERİ DOMATES SERASI KURMAYA BAŞLADI"

Zeybekci, Rusya'ya ziyaretleri sırasında domates dahil Rusya'nın ambargo uyguladığı tarım ürünleri, tır şoförlerinin giriş izin belgeleri, uçuş mürettebatının vizeleri, yatırımcıların vize sıkıntıları, oradaki şirketlerin bazı iştigal alanlarına getirilen yasakların ele alındığını, Türkiye'nin ilave gümrük vergisi ve antidamping ile gözetim uygulamalarının da gündeme getirildiğini anlattı.

Bakan Zeybekci, "Biz de 'bunlar da görüşülebilir' dedik. Türkiye'ye et ürünleri satmak istediklerini söylediler. Biz de 'peki' dedik. Çünkü biz Türkiye olarak et ithal eden bir ülkeyiz. 'Niye bunu Rusya'dan da almayalım, sağlık ve manevi anlamdaki (helal kesim) kriterleri tutmak kaydıyla' dedik. Zaten Rusya, Müslüman nüfusun çok olduğu, bu anlamda da hassasiyetleri olan bir ülke. Bunlar da olduktan sonra hiçbir mahsuru da yoktur. Çok değil, Rusya zaten aynı zamanda et ithalatçısı bir ülke. Bildiğimiz kadarıyla bize ihracat yapabilme teknik anlamda kabiliyetine sahip bir veya iki firma var. Onların da kapasitesi son derece düşük" ifadelerini kullandı.

Domatese yönelik ambargonun henüz kalkmadığına işaret eden Zeybekci, "Son görüşme gününe kadar hiçbir şeye 'kalktı veya şöyle oldu, böyle oldu' diyemeyiz" diye konuştu.

Zeybekci, başka bir soruyu yanıtlarken de "Şu anda Türk şirketleri Rusya'da sera kurmaya başlıyorlar. Öyle bir gelişme var. Bizim şirketlerimiz çok daha esnek, aktif. Çok daha hızlı hareket edebiliyorlar. Rusya'da üretilen bir ürünse, oradaki üretimi rahatsız edecek bir talep içerisinde değiliz zaten" dedi.

KABİNE REVİZYONU İDDİALARI

Kabine revizyonu iddialarına ilişkin Zeybekci, "Bakanlar Kurulunda veya hükümetimizin hiçbir kademesinde, üst seviyesinde böyle bir şey görüşülmedi, ima dahi edilmedi" dedi.

Sayfa Yükleniyor...