Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Başbakan karar verecek; “İnat mı murat mı?”
 
Başbakan Erdoğan, “Veto gelirse ne yapacağız?” diye soranlara “Gerekçeleri bir görelim, ondan sonra kararlaştırırız” diyordu. Sezer, sanki bunu duymuş gibi incelemesi günlerce sürebilecek 18 sayfalık bir gerekçe ile YÖK Yasası’nı veto etti...
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
28 Mayıs 2004—  Sezer, vetosunu sadece laikliğe aykırılığa dayandırmadı. YÖK’ün yetkilerinin budanması, üyeliklerin düşürülmesi gibi maddeleri de Anayasa’ya aykırı buldu. Sezer’in veto gerekçesi yazımıyla, hacmiyle adeta Anayasa Mahkemesi kararı gibi. Böylece hükümete “Hiç ısrar etmeyin, bu yasa Anayasa Mahkemesi’nden de döner” mesajı verdi. Ancak gerekçede öyle suçlamalar var ki, veto kararına uymak bu suçlamaları kabul etmek anlamına geleceği için Hükümet’i hayli zorlayacak

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sezer’in 18 sayfalık gerekçesi üzerinde yapılan kısa bir inceleme bile gösteriyor ki, Cumhurbaşkanı vetosunu sağlam kazığa bağlamış. Özellikle kanunun imam hatiplerle ilgili maddelerini iptal ederken, bir Anayasa hukukçusu olarak derin tahlillerde bulunmuş, savlarına madde madde somut kanıtlar koymuş. Aynı titizliği kanunun YÖK’ün yapısı ve yetkisiyle ilgili maddeleri için de göstermiş.
       Elbette kimi hukukçular, özellikle de AKP’de siyaset yapanlar Sezer’in yorumlarına katılmayacaklar. Cumhurbaşkanı’nın yorumlarının hukuki nitelikli değil “siyasi amaçlı” olduğu eleştirisini getirecekler. Hatta Sezer’in kimi cümlelerinin “tahrikkar ve tacizkar” olduğunu savunanlar da çıkacak.
       Ama bu tartışmada kimin haklı olduğu bir yana, Sezer’in gerekçesinin ortaya koyduğu bir gerçek var:
       Eğer Hükümet ısrar eder, yasayı değiştirmeden ikinci kez Köşk’e gönderirse Cumhurbaşkanı tereddütsüz Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak. Üstelik başvuru gerekçesi bu kez 18 sayfanın çok üstünde olacak. Anayasa Mahkemesi’nin de bu gerekçeler ve toplumsal tepki karşısında Sezer’in başvurusunu reddetmesi hayli zor olacak. Mahkeme’nin Sezer gibi düşünmeyen üyelerinin fena halde zorlanacağı açık.
       
SON SÖZ ERDOĞAN’IN
       Bu gelişmeler karşısında Hükümet ne yapacak? Başbakan Erdoğan bugüne kadar renk vermedi, dün akşam bile parti yöneticilerine “veto gerekçelerini görelim” demekle yetindi...
       Parti içinde iki ayrı görüş hakim... Başbakan yardımcıları Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Çalışma Bakanı Muratbaşesgioğlu gibi isimler yasanın özü itibariyle doğru olmakla birlikte, zamanlama hatası yapıldığı görüşünü taşıyorlar. Bu grup veto sonrasında inad edilmemesinden, gelişmelerin zamana bırakılmasından yana tavır koyuyorlar.
       Bu işi biraz gurur meselesine dönüştüren Milli Eğitim Bakanı Çelik ve partinin muhafazakar kanadı ise ısrar edilmesi gerektiği görüşünde. Meslek liseleri ve imam hatipler konusunda partinin taahhüdü olduğu fikrini her fırstta dile getiriyorlar.
       Partideki bu görüş farklılığı Başbakan Erdoğan’ın son kararı verecek isim olduğunu ortaya koyuyor. Bugüne kadar YÖK konusunda, son bir ay hariç, ılımlı davranmaya çalışan Erdoğan konuyu MYK’da da tartıştırttıktan sonra, son sözü söyleyecek.
       Dar kapsamlı ve kısa gerekçeli bir veto çıksaydı ısrar etmekten yana olduğu ileri sürülen Başbakan’ın, bu geniş kapsamlı vetodan sonra yeni bir uzlaşma arayışı sürecine yeşil ışık yakabileceği tahmin ediliyor.
       
BİR BAŞKA ÖNERİ
       Başbakan Erdoğan’a “Şu işi 2004 Aralık’ı sonrasına bırakalım” baskısı yapan parti yöneticilerinin önerisi, imam hatiplerin sayısının mümkün olduğu kadar azaltılması, hatta gerekirse tümünün kapatılması, ancak buna karşılık tüm liselere veli iznine dayalı olarak kapsamlı din dersleri konması. YÖK’le ilgili yapısal ve hukuksal düzenlemelerin ise yine geniş bir çerçeve yasayla önümüzdeki dönem hayata geçirilmesi... Bu gruptakiler 2004 Aralık’ında müzakere tarihi alındıktan sonra pek çok adımın daha rahat atılacağına güveniyorlar.
       Sonuç olarak Başbakan Erdoğan her ne kadar hiç istemese de “inat mı murat mı?” ikilemiyle karşı karşıya kaldı. Başbakan’ı zorlayacak bir başka nokta da, Cumhurbaşkanı’nın vetosuna uyulursa, gerekçesinde yeralan pek çok suçlama da kabul edilmiş olacak. Bunun da Erdoğan ve arkadaşlarına hayli zor geleceği açık.
       Tüm bunlara rağmen Ankara’da ve AKP içinde genel beklentinin Erdoğan’ın ısrardan yana tavır almayacağı, sorunu biraz soğutacağı yolunda....
       

Ümit Sezgin / NTV - CNBC-e Ankara Haber Müdürü
       
       
       
       
       
       
 
       
   
MSNBC News Erdoğan'dan "Hodri meydan"
MSNBC News Tanınmak KKTC'nin yolunu uzatır
MSNBC News AB ve Türkiye'yi bekleyen tehlike!..
MSNBC News Org. Özkök siyasete ve tahriklere "hayır" dedi
MSNBC News Meclis, Annan Planı'na şerh koyabilir mi?
MSNBC News "Hani memleket mozaikti ulan?"
MSNBC News İki bacağı olmayan parayı ne yapacak, otur oturduğun yerde!..
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları