Anadolu Gastroenteroloji Günleri

Anadolu Gastroentereloji Günleri Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Vedat Göral, hedeflerinin İstanbul ve Ankara gibi Batı illerinden de Doğu illerine tedavi amacıyla hasta gelmesi olduğunu söyledi.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Anadolu Gastroentereloji Günleri Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Vedat Göral, DÜ'de düzenlenen ''Anadolu'da Gastroentereloji Günleri'' konferansında, Türkiye'nin bölge ülkeleri içerisinde çok güçlü bir ülke haline geldiğini ve Türkiye'de başta olmak üzere bir çok alanda olumlu gelişmeler yaşandığını bildirdi.

Artık Şırnak'ta, Siirt'in Kozluk, Mardin'in Kızıltepe, Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçelerinde de endoskopi yapıldığını belirten Göral, yaklaşık 10-15 yıl öncesinde Muş'tan Diyarbakır'a baş ağrısı şikayeti ile hasta geldiğini hatırlattı.

Göral, ''Bugün Muş'ta üniversite var. Devlet hastanesi var. Muş'ta iyi hekimler var. Artık hastanın ayağına hekim gidiyor. Bu Türkiye'nin geliştiğini, kalkındığını, bölgesinde lider bir ülke konumuna geldiğini gösteriyor. Ülkemizdeki bilimsel çalışmalarda inanılmaz gelişmeler söz konusu'' dedi.

TEK GÖREVİMİZ BİLİM YAPMAK

Göral, 2009 yılında Türkiye'de üniversitesi olmayan il kalmadığını hatırlatarak, üniversitelerin, kurulduğu şehrin kalkınmasına büyük katkı sağladığını söyledi. Üniversitelerde bilimsel gelişmelerin sağlanması için öğretim üyelerine her türlü desteğin verilmesi gerektiğini ifade eden Göral, öğretim üyelerine sahip çıkılması gerektiğine dikkati çekti:
''Tek görevimiz bilim yapmak. Bilim dışında işler yapmak bizlere yakışmaz. Üniverseteler, bilimsel çalışmalar ile geliştirilmelidir. Hedefimiz İstanbul ve Ankara gibi Batı illerinden de Doğu illerine tedavi olmak amacıyla hasta gelmesidir. Her üniversitenin her alanda başarılı olması mümkün değil. Ancak Diyarbakır'ın bu hedefi gerçekleştirebilmesi için hiç olmazsa branşta çok başarılı olması gerekir. Bu sağlandığı taktirde hasta sirkülasyonu Batı'dan, Doğu'ya geçiş yapar.
Gastroenteroloji alanında son yıllarda çok büyük gelişmeler oluyor. Bu toplantıyı düzenlemekteki en büyük amacımız bilimsel gelişmeleri üniversitemizdeki gençlere doktorlara aktarmaktır. Tedavi şekilleri her geçen gün değişiyor. Türkiye'nin farklı illerindeki 25 üniversiteden 52 öğretim üyesi bilgi ve birikimlerini aktarmak ve paylaşmak amacıyla bugün Diyarbakır'a geldi. Bu toplantı ile öğrencilerimizin ufkunu açarak, öğrencilere 'bir bilimsel toplantı ve sunu nasıl yapılır, araştırmacı nasıl olunur, bir havyan deneyi nasıl yapılır' gibi konularda bilgi vererek gastroentereloji alanında en sık görülen konuları tartışma imkanı sunacağız.''

DOĞUDA MİDE VE SİNDİRİM YOLU HASTALIKLARI YAYGIN

Göral, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde mide ve sindirim yolu hastalıklarının en sık rastlanılan hastalıkların başında geldiğini belirterek, bölgede bağırsak kanamaları, siroz, ülser hastalığı nedeni ile tedavi olan çok sayıda hasta bulunduğunu bildirdi.

Bölgede çok fazla kırmızı et ve yağ tüketimine bağlı olarak karaciğerde yağlanma ve iltihap meydana gelebildiğine dikkati çeken Göral, bölgede mide kanseri vakalarının da sık görüldüğünü ifade etti.

''Özellikle Van'ın Başkale ilçesinde yemek borusu ve mide kanserine yakalanan hasta sayısı artış gösteriyor. Mardin ve çevresinde de kanserle mücadele eden hastaların sayısı çok. Bunun sıcak çay içmeye, tezek yakmaya ve toprakta geçmiş yıllardan kalan radyasyona bağlı olduğunu düşünüyoruz. Üniversitemizde hayvan deneyleri ile moleküler deneylerin artırılması bu hastalıkların önüne geçilmesi için oldukça önemlidir'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...