Ayak mantarına sprey değil ilaç kullanılmalı

Bayındır Hastanesi Kavaklıdere Dermatoloji Uzmanı Dr. Aslı Kaptanoğlu, ayakta, bakteri ve mantar enfeksiyonlarının çok sık görüldüğünü, bu tip sorunların ilaçlarla tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Ayak mantarına sprey değil ilaç kullanılmalı

Kaptanoğlu, havaların ısınmasıyla birlikte artış gösteren mantarlardan korunmak için ayakları terletebilecek ayakkabılardan sakınılması ve uzun süre kapalı ayakkabı giyilmemesi gerektiğini bildirdi. Kaptanoğlu, yaptığı açıklamada mantarların, fırsatını bulduğu ortamda hemen üreyen canlı mikroorganizmalar olduğunu belirterek, “Nemi sevdikleri için banyo, sauna, havuz ve deniz ortamlarında sık bulunurlar” dedi. Ortak kullanılan ayakkabı, terlik, havlu ve çorapların, hastalığın bulaşmasına yardımcı olduğunu kaydeden Kaptanoğlu, “Ayak mantarlarının yaz aylarında artış göstermesinin sebebi, çoğu kişinin ayaklarında kış ayında uyuyan mantarların, yazın ayak terlemesinin artmasıyla nemli ortamda çoğalarak kendini göstermesidir” diye konuştu. Kaptanoğlu, mantar belirtilerini, “ayaklarda kaşıntılı kızarıklık, soyulma, sulu kabarcık, parmak aralarında çatlaklıklar” olarak sıralayarak, ayaklarda kızarıklık, soyulma, kaşıntı olduğunda ihmal etmeden dermatoloğa başvurulması gerektiğini söyledi.

Ayak şikayetlerinin bir bölümünün kalıtımsal veya bazı sistemik hastalıklara bağlı olabileceğine dikkat çeken Kaptanoğlu, “Ancak pek çoğu uzun süreli ihmal ve ilgisizlik sonucu ortaya çıkmaktadır. Çeşitli çalışmalar, toplumun yüzde 75’inden fazlasının, hayatlarının bir döneminde, ağır ya da hafif bir ayak sorunu yaşadığını göstermektedir. Sözü edilen şikayetlerin bu kadar sık görülmesi, çevre ve hasta tarafından, normal, katlanılması gereken sorunlar olarak kabul edilmesine yol açabilir. Eğer ayaklarınızla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşıyorsanız bunu bir uzmana danışmanız ve ayak sağlığı/bakımı ile ilgili bilgi almanız en doğru yaklaşım olacaktır” şeklinde konuştu.

AYAKLARDA AŞIRI TERLEME ENFEKSİYONLARI TETİKLİYOR

Kaptanoğlu, ayaklardaki aşırı terlemenin pek çok insanın şikayeti olduğunu ifade ederek, ayakların uzun süre çorap ve ayakkabı içinde kapalı kaldığından, en az ıslaklık kadar, ayakkabı materyali ya da eklenen enfeksiyonlara bağlı kokunun da kişiyi rahatsız edeceğini dile getirdi. Kaptanoğlu, bu durumda öncelikle terleme miktarının normal olup olmadığının değerlendirilmesini, eşlik eden mikrobik durum varlığının araştırılmasını ve buna uygun bir tedavinin uygulanması gerektiğini anlattı. Ayakta, ortopedik bozukluklara ya da uygun olmayan ayakkabı seçimine bağlı nasırların oluşabileceği bilgisini veren Kaptanoğlu, bu nasırların bazen siğillerle karıştırıldığına dikkat çekerek, “Vücudun her yerinde olabilen siğiller ayak tabanında oluştuklarında üstlerine binen kuvvet nedeni ile dışa doğru büyüyemez ve içe doğru gömülerek ağrıya neden olurlar. Bu nedenle ayaktaki sert, nasır benzeri, ağrılı oluşumların ayırıcı tanısı yapılarak tedavileri buna göre planlanmalıdır” dedi.

NASIRLAR NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?

Nasırların çeşitli yumuşatıcı ilaçlar, kökten cerrahi işlemler, elektrikle yakma ve sonrasında uygun ayakkabı veya ürün ile koruma şeklinde tedavi edildiğini aktaran Kaptanoğlu, siğillere yönelik lokal soğuk uygulaması olan kriyoterapi, elektrokoterizasyon veya siğil içine ilaç uygulanması gibi çok çeşitli tedavi yöntemlerinin olduğunu ancak uygun tedaviye siğilin durumuna göre, doktor tarafından karar verilmesi gerektiğini belirtti.

Sorularınız için: ntvmsnbc@bayindirhastanesi.com.tr

www.bayindirhastanesi.com.tr

Sayfa Yükleniyor...