Baharda hastalıklardan korunmanın yolu

Mevsim geçişlerinde hastalanmamanın yolu, güçlü bağışlık sisteminden geçiyor. Fitoterapi Uzmanı Prof. Yeşilada’ya göre, özellikle çevrenizde hastalar varsa, kalabalık yerlerde bulunuyorsanız ve toplu taşıma araçlarını kullanıyorsanız, bitki çaylarıyla vücudunuzu koruma altına alabilirsiniz.

Baharda hastalıklardan korunmanın yolu

Havanın bir ısınıp bir soğuduğu mevsim geçişlerinde hastalanmamak için en önemli nokta, bakteri ve virüslerin vücuda giriş yollarını iyi korumak. Bunun için de güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, doğal korunma yollarını öneriyor. Bitkisel çayların bu konuda işe yaradığını belirten Yeşilada, çayların içerisine karanfil, Seylan tarçını kabuğu, karabiber meyvesi gibi kuvvetli mikrop öldürücü baharatların ilave edilmesinin etkinliği artıracağını söylüyor.

Yeşilada, bitkileri uzmanların önerileri doğrultusunda ve bilinçli şekilde kullanmak gerektiğinin altını çizerek aktarlarda açıkta satılan ürünlerin değil, hijyenik koşullarda üretilen ambalajlı ürünlerin tercih edilmesini tavsiye ediyor.

Prof. Yeşilada, bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olan bitki çayları ve özellikleri hakkında şunları söylüyor:

Baharda hastalıklardan korunmanın yolu - 1

Ihlamur: Ihlamur, grip denilince aklımıza ilk gelen bitkilerden biri. Çalışmalar ıhlamurun içerisindeki bileşenlerden bazılarının (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterdiğini kanıtlarken, bazı bileşenlerin (müsilaj) ise boğazı yumuşatarak soğuk algınlığı şikayetlerini hafiflettiğini ortaya koyuyor. Şifa amacı için içiliyorsa, içinde 2-2,5 gram ıhlamur çiçeği taşıyan ıhlamuru çok kaynar olmayan sıcak su ilave edip, 5-10 dakika kadar bekleterek için. Ihlamur keyif için içiliyorsa, 4-5 dakika kadar sıcak suyun içinde tutulması gerekiyor.

Kuşburnu: Kuşburnunun sert çekirdeklerinden ve çevresindeki tüylerden kurtarılıp, kurutulmuş yalancı meyve kabuğunun kullanılması gerekir. Çünkü bitki ve meyve çaylarında kullanılan bu kısım C vitamini bakımından daha zengindir. Kuşburnu meyvesinin geleneksel olarak soğuk algınlığına karşı koruyucu olarak günde 2 defa 2,5 gram kullanılması gerekiyor.

Baharda hastalıklardan korunmanın yolu - 2

Adaçayı: Mevsim geçişlerinde en çok ağız ve boğaz iltihaplarından şikayet ediliyor. Adaçayı yaprakları, içeriğindeki uçucu bileşenler sayesinde ağız ve boğaz iltihaplarını (farenjit, jinjivit gibi) gidermeye yardımcı oluyor. Kaynatmadan, çay şeklinde hazırlanan adaçayının gargara olarak kullanılması bu hastalıklarından korunmayı kolaylaştırıyor. Gün içerisinde şekersiz olarak bir kupa bardak için 2-3 gram adaçayı ile yapılan çayın 2-3 defa içilmesi; sabah ve akşamları ise daha yoğun olarak hazırlanan (iki misli oranda) adaçayının ılıklaşınca gargara olarak kullanılması bakteri ve virüslerin gelişiminin önlenmesinde yararlı olabiliyor.

Zencefil: Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’nun “genel olarak güvenilir” grubunda yer alan zencefil, sayısız faydaları nedeniyle birçok ülkede değişik amaçlarla kullanılıyor.

Baharda hastalıklardan korunmanın yolu - 3

Soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı etkili olan bu bitki, sindirim sistemi rahatsızlıkları için de oldukça yararlı. Yeni yayımlanan bir klinik çalışmada, taze zencefil rizomunun rendelenerek gerçek bal ile (glikoz şurubu olmamalı) karıştırıldığında etkili olduğu gözlemlenmiş. Risk durumuna göre günde 1-2 çay kaşığı tüketilmesi yararlı olacaktır.

Ekinezya: Üst solunum yolu hastalıklarına karşı etkili bir diğer bitki ise ekinezya. Klinik çalışmalar bu bitkinin bağışıklık sistemini desteklediğini ve vücudu soğuk algınlığına karşı koruduğunu ortaya koyuyor. Soğuk algınlığı belirtilerinin başlangıcında kullanılmaya başlanması ve 2-3 haftadan fazla devam edilmemesi gerekiyor.

Sayfa Yükleniyor...