'Da Vinci' robotuyla prostat kanseri ameliyatı

NASA'nın astronotların uzayda ameliyat edilmesi için geliştirdiği 'Da Vinci', prostat kanseri ameliyatlarında daha az ağrı ve kanama oluşturarak tedavi süresini kısaltıyor.

'Da Vinci' robotuyla prostat kanseri ameliyatı

Robot ''Da Vinci''nin tanıtımı, Türkiye'de kullanıldığı 4 hastane arasında yer alan Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapıldı.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Metin Doğan, robotik cerrahinin yeni bir yöntem olduğunu ve özellikle prostat cerrahisinde sık kullanıldığını belirtti.

Hastanenin Üroloji Klinik Şefi Prof. Dr. M. Derya Balbay, NASA tarafından uzaydaki astronotların ameliyatları için üretilen robottan, şu anda tüm dünyada bin 300 adet bulunduğunu, bunların 800'ünün ABD'de kullanıldığını anlattı.

42 PROSTAT AMELİYATI YAPILDI
Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bu yıl kullanılmaya başlanan ''Da Vinci'' ile 42 prostat ameliyatını başarıyla gerçekleştirdiklerini belirten Balbay, ''Prostat kanseri ameliyatlarında en çok çekinilen şey idrar tutma mekanizmasının zarar görmesi ve cinsel fonksiyonları sağlayan sinirlerin korunamaması. İşte bu ameliyat, robot ile yapıldığında, dokular çok iyi aydınlatma ve büyütme ile görüldüğünden her iki mekanizma da daha iyi korunabiliyor'' diye konuştu.

Hastaların robotla ameliyat olma konusunda istekli ve bilinçli olduklarını ifade eden Balbay, önceden karın bölgesinden ameliyat geçiren ve çok yaygın prostat kanseri olmayan hastalarda bu cihazın etkili şekilde kullanılabildiğini vurguladı.

SGK İLE ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Balbay, yaklaşık 2,5 milyon dolara alınan robot ile yapılacak bir ameliyatın, Avrupa'daki pek ülkede binlerce avroyu bulduğunu, ancak Türkiye'de hasta başına 5 bin 200 TL'ye mal olduğunu kaydetti. bakanlığının, SGK aracılığıyla robotun ameliyat masrafının karşılanması için çalışmalara başladığını bildiren Balbay, sadece bir firma tarafından üretilen robotun imalatının artması durumunda bu maliyetlerin de azalacağına dikkati çekti.

Robotun çoğunlukla ürolojide kullanıldığını anlatan Balbay, başlangıçta kalp operasyonları için üretilen ''Da Vinci''nin kadın ve doğum, genel, pediatri ve kulak burun boğaz cerrahilerinde kullanıldığını bildirdi. ''Da Vinci''nin kullanımı için alanında uzman cerrahların Strasbourg'da bir süre eğitim almak zorunda olduklarını belirten Balbay, Türkiye'de 5 tane bulunan robotlardan 4'ünün İstanbul'daki çeşitli hastanelerde kullanıldığını anlattı.

DOMATES ÜZERİNDE ''DA VİNCİ'' TESTİ
Prof. Dr. Balbay, hastanenin ameliyathanesinde, bir domates üzerinde bazı cerrahi girişimlerde bulunarak, basın mensuplarına robotu tanıttı.

Robotun, operasyon yapılacak organı üç boyutlu gösterme, iyi aydınlatma ve 540 dereceye kadar dönebilen kolları sayesinde insan elinin ulaşamayacağı yerlere girme özellikleri bulunduğuna dikkati çeken Balbay, robotun 4 kolunun birisine kamera, diğer kollarına ise operasyonda kullanılacak kesim cihazlarının takıldığını belirtti.

Robotun kollarına takılan bu cihazlara, operasyon sırasında elektrik verilebildiğini ve böylece yakma yöntemiyle kanamaların durdurulduğunu anlatan Balbay, bu cihazların 10 ameliyatta bir değiştirildiğini söyledi.

''Da Vinci''nin diğer bölümünün ''görüntü kulesi'' olarak adlandırıldığını ve cerrahın, bu bölümdeki dokunmalı ekran sayesinde operasyon bölgesi üzerinde elleriyle çizim yapabildiğini aktaran Balbay, daha sonra robotun konsoluna geçerek, ''Da Vinci''yi kullanarak domates üzerinde bazı cerrahi girişimlerde bulundu.

Yaptığı işlemleri aynı zamanda ekrandan izleyen Balbay, ekrandaki görüntüyü yakınlaştırabildiğini ve her türlü detaylı çalışma yapılabildiğini de ifade etti. Bu arada, bazı basın mensupları da ''Da Vinci''nin konsoluna geçerek, robotu test etti.

Sayfa Yükleniyor...