Domuz gribi için acil toplantı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), domuz gribini görüşmek üzere acil toplantı kararı aldı. DSÖ'nün 40 yıl aradan sonra ilk kez 'küresel' grip alarmı vermesi bekleniyor.

WHO'nun acil toplantı kararı, domuz gribi vakalarının Avustralya'da hızla yayılmaya başlaması en büyük etken oldu.

Bir grip virüsünün dünyadaki farklı iki bölgede insandan insana yaygın biçimde bulaşması, salgının küreselleştiği anlamına geliyor.

Gözlemciler, domuz gribi diye adlandırılan H1N1 tipi virüsün salgın seviyesinin arttığının açıklanmasının aşı imalatı çalışmalarına hız verebileceğini, kimi hükümetlerin seyahat yasakları gibi önlemleri gündeme getirebileceğini söylüyor.

Domuz gribinin geçen nisan ayında Meksika'da tespit edilmesinin ardından Kuzey ve Güney Amerika'da gribin bulaştığı binlerce vakaya rastlandı.

Bunu takiben domuz gribi diğer kıtalarda da görülmeye başlandı. Bugüne değin virüsün varlığı 74 ülkede doğrulandı.

Ancak şimdiye kadar WHO, gribin yayılma hızını 'küresel salgın' olarak tanımlamaktan kaçındı.

Birleşmiş Milletler'e bağlı örgütün başkanı Margaret Chan gribin sıkça görüldüğü sekiz ülkeden yetkililerle dün bir araya gelerek son durumu görüştü.

Bu ülkelerden Avustralya'da domuz gribi vakaları bir hafta içinde dörde katlandı. Gribe yakalandığı doğrulanan 1200 vaka var.

Avustralya'da virüsün en yaygın bulunduğu kentler ise Victoria ve Melbourne olarak belirlendi.

Vakaların düşünüldüğü kadar şiddetli olmadığını kaydeden Avustralya'nın Queensland eyaletinin Bakanı Paul Lucas, bulaşıcı hastalığın ölümlere neden olabileceği uyarısında bulundu.

Domuz gribine yakalananların çoğu normal grip semptomları gösterdikten sonra yeniden toparlansa da, Dünya Sağlık Örgütü dünya çapında doğrulanan 27 bin 737 vakadan 141'inin ölümle sonuçlandığına dikkat çekiyor.

Son olarak bir grip salgınının küreselleştiği 1968 yılında Hong Kong gribi nedeniyle ilan edilmişti.

Sayfa Yükleniyor...