NTV

Sağlıklı kalbin sırrı

ntv.com.tr

Sağlık

Kalp sağlığını korumak için kolesterol seviyesinin dengede olmasının büyük önem taşıdığını belirten Diyetisyen Ertuğ, “Bu nedenle kolesterolü yükseltecek beslenme alışkanlıklarından uzak durulması gerekiyor” dedi.

İlişkili Haberler

Tüketilen besinlerin doymuş yağ içeriği açısından zengin olmasının da kalp hastalığı riskini artırdığğını belirten Diyetisyen Berna Ertuğ, doğru beslenme programı ile kalp hastalıklarından korunmanın yollarını anlattı.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DESTEKLEMEK KALP SAĞLIĞINIZI KORUR

Kalp sağlığını korumak için düzenli ve dengeli bir beslenme programı uygulamanın, özellikle kış aylarında çok önemli olduğuna vurgu yapan Ertuğ, yeterli ve dengeli beslenmek için 4 ana grup besinin mutlaka tüketilmesi gerektiğini söyledi:

"C vitamininden zengin gıdalara yer vermek vücut direncinin etkilenmemesi açısından önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeler, biber, portakal ve kiviyi bolca tüketmek günlük C vitamini ihtiyacını karşılamada etkili olacaktır. Ayrıca bağırsak florasındaki süreç de beden sağlığı için çok önemlidir. Bu yüzden beslenme programında probiyotik tüketimine yer verilmelidir. Yoğurt, kefir, ayran gibi besinler tüketildiği zaman probiyotikten zengin beslenme sağlanmaktadır."

YEMEK PİŞİRİRKEN KULLANDIĞINIZ YAĞA DİKKAT!

Besinlerin içerdiği yağ dışında yemekleri pişirirken kullanılan yağ tercihlerinin de kalp sağlığı açısından çok önemli olduğunu aktaran Ertuğ, şöyle devam etti:

"Tüm yemekler zeytinyağı ile pişirilmeli ama faydalı olduğu düşünülerek aşırı miktarda tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Beslenme programında tahıl grubu olmazsa olmazlardandır. Özellikle tam tahıl grubunun tüketilmesi çok önemlidir. Beyaz ekmek yerine, tam tahıl içeren koyu renk ekmekler tercih edilmelidir. Pilav, pirinç yerine bulgurdan yapılmalıdır. Beslenme programında yulaf, çavdar, arpa gibi besin grupları ve kurubaklagil gibi tahıl grupları eksik edilmemelidir. Bu besinler, yüksek mineral, vitamin ve posa içerdiği için kalp sağlığını olumlu şekilde etkilemektedir" ifadesini kullandı.

MEYVE VE SEBZELERİ MEVSİMİNDE TÜKETİN

Besinlerin mevsimine göre tüketilmesi, bağışıklık sistemini güçlendirir, günlük vitamin ve minerallerin alınmasını sağlar. Mevsim dışında tüketilen meyve ve sebzelerde ekstra hormon ve kimyasal ürünlere maruz kalınabilmektedir. Eğer mevsiminde olmayan bir gıdayı tüketilecekse, dondurma yöntemi kullanılabilir. Örneğin domatesler mutfak robotundan geçirilerek konserve yapılabilir. Yaz mevsimindeki meyveler dondurularak, kışın da tüketilebilir. Aynı şekilde fasulye, kabak, patlıcan gibi sebzeler de dondurucuya konularak kış yemeklerinde kullanılabilir."

KALP SAĞLIĞINI KORUMANIN PÜF NOKTALARI

Ertuğ, kalp sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken noktaları ise şöyle sıraladı:

• Çok yağlı et tüketmeyin ve kırmızı et tüketiminin haftada ikiden fazla olmamasına özen gösterin.
• Daha çok beyaz et ağırlıklı bir beslenme programı tercih edin.
• Omega 3 içerdiği için kolestrol seviyesini olumlu etkileyen balık tüketin.
• Süt ve süt grubuna günlük beslenmede yer verin, az yağlı ürünler tercih edin.
• Yüksek posa içeren sebze ve meyveye beslenme programında mutlaka yer verin.
• Omega 3, omega 6 ve E vitamini açısından zengin olan ceviz, fındık ve badem aşırıya kaçılmadan, kavrulmamış ve tuzsuz olarak tüketin.
• İçerdiği yağ asitlerinden dolayı avokado ve likopen içerdiği için domatese beslenme programında yer verin.
• Turuncu ve sarı renk besin grupları gibi A vitamini içeren sebze ve meyve tüketin.

ETİKETLER