NTV

"Yanlış kullanılan bitki kansere neden olabilir"

DHA

Sağlık

Uzmanlar, şifalı kabul edilen bazı bitkilerin hatalı kullanımlarının kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Halk arasında giderek yaygınlaşan şifalı bitkiler, hatalı kullanıldıklarında sağlık açısından risk yaratabiliyor.

Soğuk algınlığında ilk kullanılan bitkilerden biri olan ıhlamurun kaynatıldığında etken maddesini kaybettiğini belirten Bitkisel ve Hayvansal Üretim Uzmanı Doç. Dr. Selami Selvi, kantaron yağı, ıhlamur ve karabaş gibi bazı bitkilerle ilgili uyarılarda bulundu.

Bitkilerin hazırlanışı ve kullanımı sırasında kesinlikle bilimsel verilere bakılması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Selvi, şöyle dedi:

Bitkilere göre hazırlanma şekilleri de değişiyor. Türkiye'de sarı kantaron olarak bilinen 'hypericum perforatum', bilinçsiz bir şekilde tüketilirse son derece tehlikelidir. Çünkü bu kantarondaki etken maddeler gün ışığına çıktığımız zaman cildimizi yakabilir. Cilt kanserine kadar götürebilir. Onun için kantaronun kullanımı genellikle güneş olmadığı zaman akşamları tavsiye edilmelidir. Özellikle kök gibi sert kısımları kaynatma usulü ile yaparız, çiçek gibi hassas kısımları ise infüzyon dediğimiz çay demleme yöntemiyle yaparız. İnsanlarımız genellikle araştırma yapmadan tıbbi bitkileri tüketiyor. Bizim istediğimiz araştırma yapılsın, bilimsel çalışmalara bakılsın ve ona göre kullanılsın.”

Bitkilerin de doğru zamanda, doğru şekilde kullanılmadığında ilaçlar gibi yan etkilere neden olabileceğini anlatan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Mehmet Özyürek de bitki kullanılacaksa ne işe yaradığının, nasıl kullanılması gerektiğinin doğru kişilerden öğrenilmesi gerektiğini vurguladı. Fitoterapist veya aromatik bitkiler uzmanından doğru bilgilerin alınmasını öneren Özyürek, şöyle konuştu:

“Bitkiler doğru muhafaza edilmeli, saklanmalı ve doğru şekilde hazırlanmalıdır. Herhangi bir tedavi uyguluyorsak, buna alternatif tedavi olarak bitkileri ekleyeceksek yine hekimlerin önerisi doğrultusunda kullanılmalıdır. Bitkinin türüne göre demleme gerekiyorsa demlenmeli, kaynatma gerekiyorsa kaynatarak yapılmalıdır.”

İlişkili Haberler

İlişkili Haberler

ETİKETLER