Cumhurbaşkanı Gül: 2025'ten emin değilim!

İngiliz medyasının yoğun ilgi gösterdiği Cumhurbaşkanı Gül'e Türkiye'nin geleceğiyle ilgili kritik soru soruldu: Türkiye, 2025 yılına kadar sizce AB'de olacak mı?

Cumhurbaşkanı Gül: 2025'ten emin değilim!

İngiltere temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ada basınının yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House adlı düşünce kuruluşunun "Yılın Devlet Adamı" ödülünü almak için İngiltere'de bulunan Cumhurbaşkanı Gül, İngiliz yayın kuruluşu BBC'de yayınlanan "Hard Talk" adlı programa katıldı.

Programın sunucusu Stephen Sackur'un sorularını yanıtlayan Gül, İran konusunda 'nin tepkisinin niye diğer NATO ülkelerinden farklı olduğunun sorulması üzerine, 'nin diğer NATO  ülkelerinden görüşünün çok farklı olmadığını, bölgesinde kitle imha silahları istemediğini söyledi.

"Bölgede kitle imha silahlarına karşıysanız, BM ve AB yaptırımlarına neden destek vermediniz?" sorusuna ise Gül, şu yanıtı verdi:

"İran bizim komşumuz, bu unutulmamalı. Uzağımızdaki bir ülkeden bahsetmiyoruz. Bu ülkede bir şey olacaksa, bizim bölgemizde olacak. Dolayısıyla bu sorunun, barışçıl ve diplomatik bir yolla çözülmesini istiyoruz. Yaptırımlar sorunları çözemez, BM yaptırımları bizi bağlıyor, ancak tek taraflı yaptırımlar bizi bağlamıyor. Biz barışçıl bir çözüm istiyoruz. Bölgede başka bir savaş olmamalı. Eğer bölgemizde başka bir savaş olursa, bunun bizim için kolay olacağını mı düşünüyorsunuz? Dolayısıyla, barışçıl bir çözüm için katkıda bulunmak, çabalamak, hakkımız ve sorumluluğumuz. Bu, nükleer bir İran'ı tolere ettiğimiz anlamına gelmiyor."

Cumhurbaşkanı Gül'ün Avrupa Birliği'ne mesajları vardı:

"Maalesef bazı üye ülkelerin ileriyi göremeyen politikaları var, stratejik yaklaşımları yok. Avrupa'nın geleceğine odaklanmıyorlar, bunu düşünmüyorlar. İç meselelerle meşguller. Dolayısıyla, stratejik vizyon yok. Zamanı geldiğinde bu ülkeler, Türkiye onlar için yük mü olacak, olmayacak mı karar verecekler. Belki Türk halkı da, 'müzakere sürecini başarıyla tamamlamamıza karşın, üye olmayalım' diyecek."

"Türkiye, 2025 yılına kadar sizce AB'de olacak mı" sorusuna Gül, şöyle karşılık verdi:

"Bundan emin değilim. Çünkü sonunda, bazı ülkeler referanduma gidecek. Belki Türk halkı, AB'ye katılmak istemeyecek. Kesin birşey var ki biz, tam üyelik için elimizden geleni, gerekli olanları yapacağız. Ama AB'den emin değilim. Çünkü müzakere sürecinde bazı yapay ve haksız engeller görüyorum."

OBAMA'NIN İYİ BİR KALBİ VAR
Gül, ABD lideri Obama'nın performansının hayal kırıklığı yaratıp yaratmadığını değerlendirdi:

"Hayır, bence iyi bir kalbi var. Samimiyetle, iyi şeyler yapıyor. Ancak başarılı olmamış olabilir. Sadece Müslümanların değil, diğerlerinin de Obama'yı dinlemesi gerekir. Bölgede barışa ulaşmak için diğerlerini de ikna etmeli, sadece tek tarafı değil."

BAZILARI RUMLARIN ARKASINA GİZLENİYOR
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Financial Times gazetesine de röportaj verdi. Gazete, Gül'ün Türkiye'nin üyelik sürecini baltaladığını belirttiği Avrupa Birliği üyesi devletlere yönelik ileri görüşlü olmama eleştirisini öne çıkardı.

Abdullah Gül, röportajda müzakere başlıklarının önemli bir kısmı dondurulmuş olsa da, Ankara'nın Avrupa Birliği üyelik standartlarını yerine getirmek için gereken her şeyi yapacağını söyledi.

Müzakerelerin siyasi birtakım konuların dahil edilerek yavaşlatıldığını vurgulayan Gül, Türkiye'nin bu durumdan memnun olmadığının da altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'yle bazı başlıkların açılmasını engelleyen Fransa'yı doğrudan eleştirmedi ancak ileri görüşlü olmayan bazı ülkelerin Kıbrıslı Rumların arkasına gizlenerek Türkiye'nin üyeliğini geciktirdiklerini aktardı.

Financial Times, Gül'ün bu ifadeleri Avrupa Birliği'nin Türkiye ilerleme raporunu yayınlamasından bir gün öncesinde söylediğini hatırlatarak, AB'nin yıllık raporda, Anayasa değişikliklerini memnuniyetle karşılayacağını ancak azınlık hakları ve basın özgürlüğü konusunda daha fazla çaba çağrısında bulunacağını da belirtti.

Financial Times Avrupa Birliği'nin Türk-AB ilişkilerinde enerji konusunu önemsediğini ancak bu konuda açılması istenen fasılın, Akdeniz'deki enerji araştırma girişimleri konusunda Türkiye'yle farklı bir vizyona sahip olan Kıbrıslı Rumlar tarafından engellendiğinin de altını çizdi.

BREZİLYA, RUSYA VE ÇİN'LE AYNI LİGE ÇIKABİLİRİZ
Gül ayrıca, uluslararası güç dengelerinin doğuya doğru kaydığını ve Türkiye'nin yaşadığı ekonomik dönüşüm sayesinde, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'le aynı lige çıkabilme imkânı olduğunu da ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...