Erdoğan: Alkolü yasaklamadık

Meclis’te kabul edilen düzenlemenin alkole yasak getirmediğini belirten Başbakan Erdoğan, sözlerinin farklı yerlere çekildiğini vurgulayarak, “Konuşmamdan bir şeyler almaları gerekiyor. Memnunum, çünkü gündem oluşuyor. Bir başbakan gündem oluşturmuyorsa o görevde bulunmasın zaten” dedi.

Erdoğan: Alkolü yasaklamadık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yeşilay Cemiyeti tarafından Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "Türkiye'nin Tütün Kontrolündeki Başarısı, 2012 Türkiye Küresel Yetişkin Tütün Araştırması Sonuçları Tanıtım Toplantısı"nda konuştu.


Başbakan'ın konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle:

SİGARA YASAĞI
''Toplumun büyük çoğunluğunu sigara yasağını sahiplendiğini görüyoruz. Niçin azınlık çoğunluğa tahakküm etsin? Azınlığın hukukunu korumak da bizim görevimiz. Tütün ve alkol konusunda anayasanın amir hükmüne uyuyoruz.

Başbakan olduğum ilk dönemde Başbakanlık'ın koridorlarında yürümekte zorlanıyordum. Çünkü aktif içiciler vardı, ben bir pasif içici olarak hakikaten duman oluyordum. Onun için 'dumansız havaya' şiddetle ihtiyacımız vardı. Müsteşarıma dedim ki; 'Ne yap yap, bir defa süratle artık bu odaların kontrol altına alınması lazım. Ne gerekiyorsa da onu süratle yapmamız lazım.'

Bir anda yayımlanan genelgeyle artık o sıkıntılı havalardan kurtulmaya başladık. Şimdi kirli noktada olan dumansız havayı biz koridorlarımızda yaşamaya başladık. Çünkü asıl amaç, tütün ürünleri tüketmediği halde sigaranın zararlı etkilerine maruz kalan insanlarımızı korumaktır. Çünkü o odada herkes aslında sigara içmiyordu ama o odada çalışan memur arkadaşlar ses çıkaramadıkları için orada yavaş yavaş zehirleniyordu.

'CEBREN ALMIYORUM'
Birey olarak, Başbakan Tayyip Erdoğan olarak Anadolu'da gittiğim yerlerde vatandaşın elinden sigarayı alıyorum. Cebren almıyorum ama. 'Beni seviyor musun' diyorum, 'çok seviyorum' diyor. O zaman sigarayı bırakacaksın diyorum. Kıvranıyor biraz ama 'bıraktım' diyor. 'Yahu evde hanıma çektirdiğin çile nedir?' diyorum. O senin yanında sigara dumanında çile çekiyor, inim inim inliyor. O bize dua edecek diyorum ve paketi alıyorum. Üstüne hemen arkadaşlar ismini yazıyor. Tarihi koyuyoruz, telefon numarasını da alıyoruz.

'BİRİKMİŞ SİGARA PAKETLERİM VAR'
Evde benim şimdi Başbakanlık'ta ciddi sayıda birikmiş sigara paketlerim var. Bütün vatandaşlarım da kendilerini sevenlere ve sevdiklerine aynı şeyi yapsınlar. Sigara paketlerini ellerinden alsınlar.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sigara için yüzde 75 vergi tavsiye ederken biz 82 uyguluyoruz. Nargile ve sigara tarzındaki tüm ürünleri tütün kapsamına aldık. Dumansız hava sahası kampanyaları milletimiz nezdinde itibar gördü. 76 milyonun sağlığı için gereken tedbirleri almak zorundayız. Biz yola çıkarken 'her şey insan için' dedik.

'KAPATMAYA KADAR GÖTÜRÜR'
Biz yasayı çıkardık ama bakıyoruz birçok restoranda sigara içilmeye devam ediyor. Restoran sahibi diyor ki '5 bin liraysa bunun cezası, ben 5 bin lirayı öderim' diyor. Ancak 'bunu devam ettiririm' diyor.

Kusura bakma, sen '5 binle yine ben bu yola devam ederim' diyorsan, biz de otururuz yeni bir kararla çok daha farklı uygulamaları devreye sokabiliriz. Bu kapatmaya kadar seni götürür.

'ZEHİR ODASI YAPARSIN ORADA İÇERLER'
İlla sigara içmesi gerekenler varsa onlara bir zehir odası yaparsın, orada içerler. Dünyada bunun uygulamaları var. Zaten özel odalar, uluslararası havalimanlarında da var özel odalar, o özel odaların içerisine girer, orada sigara içer, çünkü öbür taraftakileri rahatsız etmemesi lazım. Sadece bize ait bir şey değil, sayın Chan (DSÖ Genel Direktörü) bunları zaten tespit etti, onların kitaplarında, kitapçıklarında vardır.

'TERÖRLE EŞDEĞER'
Şimdi terörle mücadele ediyoruz, değil mi? Terörle mücadeleye karşı çıkan dünyada var mı? Herkes terörle mücadelenin yanında yer alıyor. Silahlı terörle mücadeleyi başarılı bir şekilde sonuçlandırma aşamasına gelen Türkiye'nin, bize neredeyse bunun kadar zarar veren sigarayla, tütün ürünleriyle mücadelede de aynı başarıyı yakalamasını istiyorum. Zaman zaman bakıyorum aklıselim hakim olduğu zaman, bazıları diyor ki 'trafik terörü'. Güzel…

Peki bu trafik terörünün nedenlerine bakıyor musunuz? Ağırlıklı, birinci derecedeki nedeni alkollü araç kullanmak. Birçok kazalarda da bakıyorsunuz koltuğun altında şişeler, bunları hep görüyoruz. Peki sen alkollü araç kullanıyorsun öbür taraftaki alkolsüz, onun hayatına da kastediyorsun, buna hakkın var mı? Öyleyse milletçe bu mücadeleyi birilerinin arzusu istikametinde sürdürmek, inanın aynen bu terörle eşdeğerdir. Bunlara karşı bizim ortak mücadele vermemiz lazım.

'ALKOLÜ YASAKLAMADIK, YENİ BİR ÇERÇEVE ORTAYA KOYDUK'
Geçtiğimiz günlerde alkolle ilgili de bir yasa çıkarttık. Biz alkolü mü yasakladık, hayır biz bir tercih ve yeni bir çerçeve ortaya koyduk. Okullara 100 metre mesafede alkol satışı olmayacak. Camilere mabetlere 100 metre mesafede alkol satışı olmayacak.

Dedik ki, bundan böyle alkol satışı akşam saat 22.00 sabah 06.00 bu arada yapılamayacak. Benzin istasyonlarından alkol satışı yapılamayacak. Aynı şekilde belli bir yaş altındakilere satış yapılamayacak. Buna benzer başka şeyler. Bunu farklı yerlere çekiyorlar. İfadelerimizden sağolsun, esinlenenler oluyor. Bu şekilde yetişecekler.

'MEMNUNUM, GÜNDEM OLUŞUYOR'
Bir başbakan konuşuyorsa, oradan bir şeyler almaları gerekiyor. Böyle bir şey aldıkları için de memnunum, çünkü gündem oluşuyor. Bir başbakan gündem oluşturmuyorsa o görevde bulunmasın zaten. Bu da bizi geleceğe yönelik gayet güzel bir hedefe doğru taşıyor.

Hiç kimse kusura bakmasın bizim için esas olan milletimizin tamamının menfaatidir. Sırf birilerinin keyfi bozulacak diye milletimizin tamamının geleceğini korumaya yönelik adımlar atmaktan geri durmayacağız.''

Sayfa Yükleniyor...