Süleyman Demirel'e veda

Vefat eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in naaşı Güniz Sokak, TBMM ve Kocatepe Camii’nde düzenlenen törenlerin ardından memleketi Isparta’ya gönderildi. Demirel’in tabutunun üzerine fötr şapka ve Isparta güllerinin konuldu.

Süleyman Demirel'e veda

Vefat eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel son yolculuğuna uğurlandı.

Demirel'in Türk bayrağına sarılı tabutu, askeri araçla saat 07.50'de Güven Hastanesi’nden Güniz Sokak'taki evinin önüne getirildi. Bu sırada vatandaşların ağladığı görüldü.

GÜL SUYU PÜSKÜRTÜLDÜ

Güniz Sokak'a gül suyu püskürtülürken, tabutunun üzerine de gül yaprakları serpildi.

Tabutun önünde Süleyman Demirel'in fotoğrafı ve kendisine layık görülen madalya ve nişanların yer aldığı çerçeveler taşındı.

Demirel için dualar okundu ve helallik istendi.

Süleyman Demirel'e veda - 1

CESUR: ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM

Törende Süleyman Demirel'in doktoru Aylin Cesur, Hikmet Çetin ve İsmet Sezgin konuşma yaptı.

Demirel'e şükranlarını sunan Aylin Cesur, "Hayatta her zaman doğru ve dürüst olmak gerektiğine, insan olmak gerektiğine, muhtaç olana yardım etmek gerektiğine, insanın her gün ne olursa olsun yeni bir umutla, yeni bir güne başlaması gerektiğini, Allah'a inanmanın en büyük göstergesinin vatana hizmet olması gerektiğine, 'yi sevmek gerektiğine, dünyayı sevmek gerektiğine, herkese eşit olmak gerektiğini sizden öğrendim" dedi.

Süleyman Demirel'e veda - 2

ÇETİN: DEMOKRASİDEN TAVİZ VERMEDİ

Eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin ise Süleyman Demirel'in 20. yüzyılın ikinci yarısına damga vuran çok önemli devlet ve siyaset adamı olduğunu belirterek, "Hayatınızı milletinize ve halkınıza adadınız. Hiç taviz vermediğiniz konu, demokrasiydi, özgürlüktü, hukuktu" şeklinde konuştu.

SEZGİN: GÜNİZ SOKAK İSYANDIR

Eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin, Güniz Sokak’ın önemine vurgu yaparak, "Güniz Sokak, bir haykırışıdır, zulme zalime karşı çıkan bir yerdir. Güniz Sokak bir arayıştır, aydınlığın, sanatın, dostun, sevginin adresidir" dedi.

Süleyman Demirel'e veda - 3

Demirel'in kardeşi Şevket Demirel'in damadı CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici de aile adına dua etti. Çankaya Merkez Camisi İmam Hatibi Mehmet Doruk da dua okudu.

Törenin ardından Demirel'in naaşı tekbirler eşliğinde cenaze arabasına alındı.

Süleyman Demirel'e veda - 4

Yaklaşık 30 dakika süren törenin ardından Demirel'in cenazesi TBMM’ye götürüldü. Demirel için burada devlet töreni düzenlendi.

KARDEŞ DEMİREL: NE MUTLU SANA

Törende konuşma yapan Süleyman Demirel’in kardeşi Şevket Demirel, yaptıklarına karşılık devletin on büyük bir törenle borcunu ödediğini söyledi.

Demirel, şu ifadeleri kullandı: "Belki de Demirel bu muazzam törende gözlerini açmak için gayret sarf etmektedir. Ne mutlu sana Demirel, ne mutlu buradaki Demirel sevenlerine, devlet sahiplerine, ruhun aziz olsun.

Süleyman Demirel'e veda - 5

Aile olarak da büyük acımız vardır. Bütün devletin bütün milletin acısı hepimizin acısıdır. Yalnız Hazreti Mevlana 'benim en büyük düğün günüm ölüm günüm' demektedir.

Ağlayıp, sızlanmadan, dimdik ayakta durarak, tıpkı Mevlana'da olduğu gibi imanla, gözyaşlarıyla Demirel'i ebedi istirahatgahına tevdi edeceğiz. Demirel, milletin kalbinde her zaman yaşayacak. Ruhun şad olsun Demirel."

Süleyman Demirel'e veda - 6
Süleyman Demirel'e veda - 7

ERDOĞAN: HER YİĞİDİN BİR YOĞURT YİYİŞİ VARDIR

Daha sonra kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demirel için Allah’tan rahmet diledi.

"Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır" sözünü hatırlatan Erdoğan, "Süleyman Demirel gerçekten her bakımdan kendine has tarzı olan bir siyaset ve devlet adamıydı" dedi.

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: 

"Siyasetle uzun yıllar boyunca uğraşan herkes bilir ki bu alanda ayakta kalmak, kalıcı olmak öyle kolay değildir. Milletin dilini yakalamak kolay değildir. Milletin gönlünde yer etmeden böyle bir başarı elde edilemezdi. Bunun için de milletle aynı dili konuşmanız, aynı hissiyatı paylaşmanız gerekiyor.

Demirel işte tüm bu vasıfları üzerinde toplayan, bu tarz siyasetin sembolü haline gelmiş bir isimdi. İsmini dahi marka haline getirmiş bir siyasetçinin hatırasına saygı göstermek, onun gibi düşünmeyenlerin de yerine getirmesi gereken bir vecibedir."

Süleyman Demirel'e veda - 8

TÖRENE YOĞUN KATILIM

Törene, Demirel'in ailesi ve yakınlarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ile yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu'nun bazı üyeleri, eski Başbakanlardan Tansu Çiller, eski meclis başkanları Köksal Toptan, İsmet Sezgin ve Hikmet Çetin, eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Ahmet Özal ile çok sayıda Demirel'in birlikte siyaset yaptığı isimler de katıldı.

Süleyman Demirel'e veda - 9

Aralarında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ve eski KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov, Ukrayna Parlamentosu Millletvekili ve Kırım-Tatar Meclis'i eski Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'in de olduğu çok sayıda yabancı ülke temsilcisi de törende hazır bulundu.

Öte yandan, Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel, törene tekerlekli sandalyede doktor eşliğinde katıldı.

Süleyman Demirel'e veda - 10

ŞAPKA VE GÜLLERLE

Demirel'in tabutunun üzerinde kendisiyle özdeşleşen siyah fötr şapkası bulundu. Tabut üzerinde Isparta güllerinin de olduğu görüldü.

Saygı duruşundan sonra Demirel'in naaşı top arabasına alınarak, kortej eşliğinde Meclis'in Çankaya Kapısı'ndan çıkarılarak cenaze namazının kılınacağı Kocatepe Camisi'ne götürüldü.

Süleyman Demirel'e veda - 11

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Aylin Cesur ve diğer aile bireyleri taziyeleri kabul etti.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in kıldırdığı cuma namazının ardından Süleyman Demirel'in naaşının ardında saf tutuldu.

Süleyman Demirel'e veda - 12

ARINÇ: HER ZAMAN SAYGI DUYDUK

Cenaze töreninde gazetecilere açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, şu ifadeleri kullandı:

 "Çoğu zaman muhalif kanattaydık, yani rahmetli Demirel'e karşı muhalefet eden partilerin içerisinde görev yaptık. Ancak onun başbakanlıkları, son cumhurbaşkanlığı dönemi ve her ikisinin dışında olduğu zamanlarda da Türk siyasetindeki etkin rolü herkes tarafından biliniyor. Ben ülkemize milletimize çok hayırlı hizmetler yaptığını biliyorum. Ona her zaman saygı duyduk.

Yaptığı hizmetlerin karşılığında milletini seven, Anadolu'nun güzel bir insanı olarak arkasında çok güzel izler bırakan bir insan olarak onu uğurluyorum."

Süleyman Demirel'e veda - 13

ÇİLLER: ARTIK DUA ZAMANI

Eski Başbakanlardan Tansu Çiller de bugün söylenecek her şeyin söylendiğini ifade ederek, "Artık bugün dua etme zamanı. Mekanı cennet olsun, Allah gani gani rahmet eylesin" diye konuştu.

GÜL: HİZMETLERİ HATIRLANACAK

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise "Türk siyasi tarihinin en önemli isimlerinden birisidir. Hizmetleri her zaman hayatta ve herkes hatırlayacaktır" dedi.

Süleyman Demirel'e veda - 14

PANKARTLI PROTESTO

Öte yandan, bir kadının “28 Şubat'ın mimarı sana hakkımı helal etmiyorum” pankartı açtığı görüldü.

Kocatepe’deki cenaze töreni için geniş güvenlik önlemleri alındı. Polis helikopterleri de gözetleme uçuşu yaptı.

Süleyman Demirel'e veda - 15

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bazı bakanlar, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eski KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kuvvet komutanları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve eski başbakan Tansu Çiller de camideki törende yer aldı.

Süleyman Demirel'e veda - 16

TÜRK YILDIZIYLA MEMLEKETİNE

Demirel'in naaşı, kılınan cenaze namazının ardından, güvenlik önlemleri eşliğinde Esenboğa Havalimanı'na getirildi.

Cenaze aracıyla aprona alınan Demirel'in Türk bayrağına sarılı naaşı, bir süre askeri tören mangasının omuzlarında taşındıktan sonra TSK'ya ait özel Türk yıldızları uçağına konuldu.

Demirel'in kardeşi Şevket Demirel ve diğer aile yakınları ise Cumhurbaşkanlığına ait özel "TUR" uçağı ile hareket etti.

Süleyman Demirel'e veda - 17

Cumuhurbaşkanı Demirel'in naaşını, Esenboğa Havalimanı'ndan Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, İl Emniyet Müdürü Kadri Kartal, askeri erkan ve diğer vatandaşlar uğurladı.,

Süleyman Demirel'e veda - 18

Ankara'dan itibaren iki F-16 uçağının da eşlik ettiği Demirel'in naaşını taşıyan askeri uçağı, Isparta Süleyman Demirel Havaalanı'nda, Vali Vahdettin Özkan, İl Emniyet Müdürü Halil Altan, bazı Isparta milletvekilleri ve ilgililer karşıladı.

Uçağın piste inmesinin ardından Süleyman Demirel'in Türk bayrağına sarılı ve üzerinde kendisiyle özdeşleşen fötr şapkasının bulunduğu naaş, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tören mangası tarafından uçaktan alındı. Naaş, askerlerin omzunda cenaze aracına taşındı. Bu sırada iki subay da Demirel'in fotoğrafı ile çeşitli tarihlerde aldığı şeref madalyalarından 7'sini taşıdı.

Süleyman Demirel'e veda - 19

Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel ve Nihan Atasagun da özel uçakla Isparta'ya geldi. Sağlık görevlilerinin yardımıyla uçaktan indirilen Şevket Demirel, tekerlekli sandalyede oturarak, apronda Demirel'in naaşını getiren askeri uçağı bekledi.

Şevket Demirel'in damadı İlhan Kesici ve Demirel'in doktoru Aylin Cesur'un da aralarında bulunduğu diğer aile yakınları ise Cumhurbaşkanlığına ait özel uçak "TUR" ile Isparta'ya geldi.

Süleyman Demirel'e veda - 20

Demirel'in naaşı, Süleyman Demirel Üniversitesi'nin ardından şehir merkezi güzergahı takip edilerek, doğduğu İslamköy'e götürülecek.

Naaş, yarın İslamköy'deki kendi ismini taşıyan demokrasi ve kalkınma müzesinin de bulunduğu külliyedeki Şehriban Hatun Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından, anıt mezar olarak düzenlenecek alana defnedilecek.

Sayfa Yükleniyor...