Depremin tarıma etkisi ne olacak? Ziraatçilerden acil adım önerileri

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş; depremden etkilenen tarım sektörüne yönelik, aralarında sigorta prim ve ödemelerinin ötelenmesinin de yer aldığı birçok öneri açıkladı.

Depremin tarıma etkisi ne olacak? Ziraatçilerden acil adım önerileri

Deprem bölgesinde kırsal nüfus 2,5 milyonu aşıyor.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hayvan kayıpları, yıkılan ahır, ağıl ve kümeslerin tespitine ilişkin çalışmalara hızla devam edilmesi gerektiğini belirtti.

Demirtaş, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, depremlerin tarım sektörüne verdiği zararı değerlendirdi.

Demirtaş, depremden sonra çiftçinin yalnızca ev ve besihanelerinin değil traktör ve çeşitli aletlerinin de büyük zarar gördüğünü dile getirdi.

"ÇADIR İHTİYACI HIZLA KARŞILANMALI, BARINAKLAR İNŞA EDİLMELİ"

Bölgede tarım sektörüne yönelik önlemlerin hızlı bir şekilde alınması gerektiğine dikkati çeken Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:

"Hayvan kayıpları ile yıkılan ahır, ağıl ve kümeslerin tespitlerine hızla devam edilmelidir. Hayvanların barınabilmesi için ilk aşamada uygun ve yeterli çadır ihtiyacı hızla karşılanmalı kısa sürede uygun, dayanıklı barınaklar inşa edilmelidir.

Hayvanların yem ihtiyacı kısa süreli değil uzun soluklu olarak karşılanmalı, yaralı hayvanların tedavilerine zamanında ve hızla müdahale edilmeli, süt hayvanlarından toplanan sütlerin değerlendirilmesine devam edilmelidir."

"BÖLGEDE SULAMA ALT YAPISI ACİLEN ÇALIŞIR HALE GETİRİLMELİ"

Üreticilerin sigorta prim ve ödemelerinin ötelenmesi gerektiğini de belirten Demirtaş,​​​​​​​ şunları kaydetti:

"Bölgedeki sulama alt yapısı, su depoları, yeraltı suları, sulama sistemleri kontrol edilmeli, deprem nedeniyle meydana gelen değişimler ve kayıplar tespit edilerek sistem acilen çalışır hale getirilmelidir.

Tarımsal üretim sırasında hem bitkilerin hem de hayvanların su ihtiyaçları aksamadan ve sağlıklı olarak temin edilmelidir. Aksi halde hayvan hastalıkları ve bitkilerde gelişim bozuklukları nedeniyle üretimde ciddi kayıpların yaşanacağı unutulmamalıdır.

"TARIMSAL DESTEKLEME BÜTÇESİ ARTIRILMALI"

Depremzede üreticilere barınak besihane, yem depolarının yenilenmesinde Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı (KKYDP) ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve deprem fonu kaynaklarından yararlanma konusuna öncelik verilmelidir."

Demirtaş, depremden sonra kırdan kente göçü engellemek için kırsal alanların yaşam koşullarının cazibe merkezi haline getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez de deprem bölgesi için uzun vadeli planlama gerektiğini belirtti.

Tarım arazilerinde derin fay kırıkları oluştuğunun altını çizen Suiçmez, yapılması gerekenler konusunda kamu kesimiyle birlikte hareket etmeye hazır olduklarını söyledi.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

Twitter Facebook

Sayfa Yükleniyor...