Tarladan tabağa yolculuğunda fiyatı 20 kat artıyor

Aydın'da 'yeşil altın' olarak adlandırılan enginarın hasat sezonu başladı. Tarlada satış fiyatı 20 lira olan yeşil altının fiyatı, restoranlarda 400 liraya kadar ulaşıyor.

Tarladan tabağa yolculuğunda fiyatı 20 kat artıyor

Enginar üretiminde Türkiye’nin yüzde 42’lik ihtiyacına cevap veren ’da hasat sezonu başladı.

Türkiye'nin en yoğun enginar üretiminin yapıldığı Aydın'da 'yeşil altın' olarak adlandırılan enginar çiftçilerin en çok tercih ettiği ürünler arasında yer alıyor.

Yaklaşık 6 bin 500 dönümde yapılan ekimden 8 bin ton enginar elde edildiği kentte enginarın hasat sezonu başladı. Ağustos sonundan Eylül ortalarına kadar dikilen enginarlardan 'sakız enginarı' kasım ve aralık aylarında, 'Bayrampaşa enginarı' ise bahar mevsiminde hasat ediliyor.

Karaciğer dostu olarak bilinen enginarın hasat dönemine girilmesi ile birlikte yemyeşil enginar bahçelerinde hummalı çalışmalara başlandı.

Hasat süreci içerisine giren üreticiler sabahın erken saatlerinde tarlalara inerek enginarlarını hasat ederek aracılara teslim ediyor.
Tarlada toptan adet satış fiyatı 20 TL olan enginar, diğer tüm meyve ve sebzelerde olduğu gibi aracı sayısı arttıkça üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkı da artıyor.

Adet fiyatı tarlada 20, pazarda 40-50 TL'den satılan enginar, lokanta ve restoranlarda ise müşteriye 400 TL'ye ulaşan fiyatla servis ediliyor.

Sayfa Yükleniyor...