Türk filmi Rosinante Japonya'da gösterildi

Yönetmen Baran Gündüzalp'in eğitimli ve beyaz yakalı bir ailenin, İstanbul metropolünde hayata tutunması ve işsizlikle mücadelesini anlattığı "Rosinante" filmi 36. Tokyo Uluslararası Film Festivali'nde seyirci karşısına çıktı.

Türk filmi Rosinante Japonya'da gösterildi

Yönetmen Baran Gündüzalp, eğitimli ve beyaz yakalı bir ailenin, İstanbul metropolünde hayata tutunması ve işsizlikle mücadelesini anlattığı "Rosinante" filmiyle Japon izleyicinin karşısına çıktı.

Gündüzalp, yönetmenliğini yaptığı "Rosinante" filminin 36. Uluslararası Festivali'ndeki (TIFF-JP) gösterimi için Japonya'nın başkenti Tokyo'ya gitti.

Reklam yazarlığı döneminde kısa filmler çektiğini kaydeden Gündüzalp, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "İlk Yönetmen" desteğiyle Temmuz 2022'de girdikleri "Rosinante" setini, altışar ay süren çekim ve kurgu sonrası tamamladıklarını söyledi.

Davet üzerine TIFF-JP'ye katıldıklarını ve eserin uluslararası seyirciyle buluşmasının heyecanını yaşadıklarını ifade eden Gündüzalp, "Rosinante" filmini, eğitimli ve beyaz yakalıların hayata tutunması ve işsizlikle mücadelesi olarak gördüğünü belirtti.

Türk filmi Rosinante Japonya'da gösterildi - 1

Gündüzalp, öykünün, önce motosikletle ulaşım hizmeti verilmesine değindiğini, serüvenin gidişatında rol üstlenen ailenin babasının "Rosinante" ismindeki motosikletle taksicilik serüvenlerini anlattığını kaydetti.

Çektiği kısa filmler dahil "ödüle yönelik bir şablon proje" hedeflemediğini ve kameranın ilk tuşuna bastığında "set gününü bir şekilde sağ salim bitirebilmeyi ve filmi tamamlamayı" istediğini dile getiren Gündüzalp, finansman, sokak çekimleri ve hava şartları gibi İstanbul metropolünde film üretmenin zorluklarını deneyimlediklerini aktardı.

Konvansiyonel bir set ve küçük bir ekiple "sürükleyici bir kent sineması" hedeflediklerini anlatan Gündüzalp, çekimlerin Kovid-19 salgını dönemine denk gelmesi nedeniyle zorluklar yaşadıklarını anımsattı.

Yönetmen Baran Gündüzalp, "Özellikle ilk film, çok ayrı bir mücadele. Mücadelenin sonunda dünyanın öteki ucunda filmimizin bir karşılık bulması, hiç tanımadığınız insanlarda bir anlam ve duygu oluşturması çok özel bir deneyim. Kırmızı halı işin çok küçük bir anı ama hem Türkiye'yi temsil hem filminizi temsil ediyor oluşunuz çok büyük bir mutluluk" değerlendirmesinde bulundu.

Türk filmi Rosinante Japonya'da gösterildi - 2

VİZYON TARİHİ 2024 YAZ MEVSİMİ

Tokyo Uluslararası Film Festivali'nde kırmızı halı, açılış seremonisi, gösterimdeki hassasiyetlerin dikkatini çektiğini kaydeden Gündüzalp, şunları söyledi:

"TIFF-JP, yeni yönetmen keşfetmesi, yeni yönetmen yetiştirmesi ve festival dünyasına katmasıyla ünlü. Her yıl festivaller, taze iş peşinde koşuyorlar. Filmimizin taze ve yenilikçi olduğunu düşünüyoruz. Özellikle ilk yönetmenlerin kendi sesini bir şekilde bulabilmek için risk alması gerekiyor. Bunu yaptığınız sürece bir şekilde dünyanın bir noktasında festivalde, jürilerin beğenisini kazanacağını, bir şekilde keşfedileceğini düşünüyorum. İnsana dair bir meselesi, derdi varsa bir yerde karşılık buluyor. İyi bir film bir şekilde karşılık bulur diye düşündük, yankısını burada görüyoruz. Şimdi Tokyo'dayız. Aslında film, hangi festivale gitmek istediğini o bizden daha iyi biliyor, film sizden bağımsız hareket etmeye başlıyor. Sadece filmin istediği görüntü planlarını vermek lazım."

Gündüzalp, 110'u aşkın ülke ve yaklaşık 2 bin başvuru arasından "Rosinante"yi TIFF-JP'de getirebilmenin gururunu, ekibi adına yaşadığını ifade ederek, filmin vizyona girişinin en erken 2024 yaz mevsimi olarak planlandığını bildirdi.

NTV uygulamasını indirin, gelişmelerden haberdar olun

google-play app-store Huawei App Gallery

Sayfa Yükleniyor...