Lazanya nasıl yapılır? Lazanya tarifi ve malzemeleri

Lazanya için farklı tarifler mevcuttur. Örneğin ricotta ve mozzarella gibi İtalyan peynirleri kullanılabilmektedir. Klasik türdeki "Lasagne alla Bolognese" sadece Parmesan peyniri kullanmaktadır. Peki, Lazanya nasıl yapılır? İşte lazanya tarifi ve malzemeleri

Lazanya nasıl yapılır? Lazanya tarifi ve malzemeleri

"Lazanya" sözcüğü, başta pişirme kabının adı olsa da, günümüzde sadece yemeğin adına lazanya denilmektedir. İngilizce konuşan ülkelerde "lasagne" sözcüğü kullanılsa da Amerika'da "lasagna" olarak geçmektedir.

Lazanya, peynir, domates sosu veya ragù (bir tür et sosu) ile yapılan İtalya asıllı bir yemektir. Türkiye'de benzeri su böreğinin domates soslu ve daha sulu pişirilmiş bir çeşidi denilebilir. Farklı katmanlarda ve farklı şekillerde yapılabilen yemeğe, ricotta veya mozzarella peyniri eklenebilmektedir.

LAZANYA TARİFİ

Gerekli malzemeler

- Yarım paket lazanya

- 300 g kıyma

- 2 adet soğan

- 2 adet domates

- 2 yemek kaşığı salça

- 3 yemek kaşığı sıvı yağ

- 2 diş sarımsak

Beşamel sos için

- 2 yemek kaşığı tereyağı

- 4 yemek kaşığı un

- 2 su bardağı süt

Üzeri için

- Kaşar peyniri rendesi

LAZANYA YAPILIŞI

- Geniş bir tavaya sıvı yağı dökülür. Küçük küçük doğranılan soğanlar ilave edilir, biraz kavurduktan sonra da üzerine kıyma ilave ederek kavrulur.

- Kıymalar yeterince kavrulduktan sonra doğranılan sarımsaklar ve kabuğu soyulup rendelenmiş domatesler ilave edilir. Orta ateşte 10 dakika kadar daha sotelenir.

- Üzerine salça ekleyerek kavrulur ve kavururken yaklaşık 1 su bardağı sıcak su eklenir.

- Tuzunu ekledikten sonra ocaktan alıp soğumaya bırakıkılır.

- Beşamel sos için tereyağı ve un küçük bir tencerede orta ateşte kavrulur. Üzerine süt azar azar eklenir ve topaklanmaması için sürekli çırpılarak karıştırılır.

- Muhallebi kıvamına geldikten sonra ocaktan alınır.

- Kıymalı sos ve beşamel sos hazırlandıktan sonra ısıya dayanıklı, yağlanmış bir fırın kabına lazanyalar dizilir. Lazanyaların üzerine biraz beşamel sos dökülür. Ardından üzerine kıymalı harç dökülür ve üzerine tekrar lazanya koyulur. Bu işlemi malzemeler bitene kadar tekrarlanır.

- En üstteki lazanyalara tekrar beşamel sos dökülür ve kaşar peyniri rendesi serpilir.

- Lazanyalar yumuşaması için 10-15 dakika kadar bekletilir.

- Son olarak 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika kadar pişirilir.

- Üzeri tamamen kızardıktan sonra dilimleyerek servis yapılır.

Sayfa Yükleniyor...