Fransız yönetmen Jean-Luc Godard'a ötenazi yapıldığı açıklandı

Dünyaca ünlü Fransız yönetmen Jean-Luc Godard 91 yaşında hayatını kaybetti. Ünlü yönetmenin, "yardımlı intihar" yaptırdığı öğrenildi.

Fransız yönetmen Jean-Luc Godard'a ötenazi yapıldığı açıklandı

Son Nefes, Alphaville, Erkek Dişi (Masculin Féminin)
gibi başyapıtların mimarı, dünya sinemasının efsanesi Jean-Luc Godard, 91 yaşında hayatını kaybetti.

Yönetmenin eşi Anne-Marie Mieville, Jean-Luc Godard'ın İsviçre'deki evinde yakınlarının yanında huzur içindeyken yardımlı intihara başvurarak hayatına son verdiğini söyledi.

"HASTA DEĞİLDİ, YALNIZCA YORGUNDU"

Mieville yönetmenin ölümünün ardından yaptığı açıklamada, "Hasta değildi, yalnızca yorgundu. Bu sebeple hayatına son vermeye karar verdi. Bu onun kararıydı" dedi. 

1960'LAR SİNEMASINA DAMGA VURDU

Sembollere karşı çıkan, doğaçlama çekim tarzı ve aynı zamanda katı radikalizmiyle tanınan Godard, 1960'lı yıllara, giderek politikleşen bir dizi filmle damgasını vurdu.

Dijital teknolojiyi denediği Film Socialisme ve Goodbye to Language gibi filmlerle son yıllarda beklenmedik bir kariyer atağı yaşamıştı. 

1930 yılında Paris'te dünyaya gelen Godard, İsviçre'nin Nyon kentinde büyüdü ve eğitim aldı. Babası kendine ait bir kliniği olan bir doktor, annesi ise İsviçre'nin tanınmış bankacı ailelerinden birisinin kızıydı. II. Dünya Savaşı sırasında İsviçre'de yaşadı, 1940'ların sonuna doğru annesi ve babası boşanınca Godard, etnoloji (budunbilim) okumak için Sorbonne Üniversitesi'ne girdi. 1949'da okulu bitirdikten sonra Paris'e dönen Godard, savaştan sonra Fransız başkentinde gelişen entelektüel “sine-kulüpler”de doğal bir yaşam alanı buldu ve Fransız Yeni Dalgası'nın adımlarını attı. 

Fransız yönetmen Jean-Luc Godard'a ötenazi yapıldığı açıklandı - 1

SİNEMADA FRANSIZ YENİ DALGA AKIMI NEDİR?

"Nouvelle Vague" (Yeni Dalga), geleneksel Fransa sinema trendinden farklı bir sinema biçimini kullanan, belli bir fikir üzerinde birleşip buna göre film çeken genç bir grubunun oluşturduğu bir akımdır. Yeni Dalga içinde sayılabilecek yönetmenler Jean-Luc Godard, François Truffaut, Jacques Rivette, Eric Rohmer ve Claude Chabrol'dür. 1959 yılında eşzamanlı olarak çektikleri filmlerde verdikleri mesaj aynıdır: "Herkes film yönetmeni olabilir."

Godard, Erich Rohmer ve Jacques Rivette ile "Cahiers du Cinéma"'yı çıkardı, aynı zamanda sinema ile ilgili makaleler de yazmaya başladı. Bir iki kısa film denemesinin ardından 1960 yılında ilk uzun metrajlı filmi Serseri Aşıklar'ın (A Bout de Souffle) çekimini tamamladı.

Serseri Aşıklar (1960), Haftasonu (1967), Bir Artı Bir (1968) bu dönemin ürünleridir. Bu dönemde Godard deneysel çalışmalar yaptı, o günlerin önde gelen felsefi görüşlerini, özellikle varoluşçuluk üzerine inşa edilmiş sinema tezlerini göz önünde bulundurdu.

Sayfa Yükleniyor...