Perde pilavı nasıl yapılır? Adım adım perde pilavı tarifi

Perde pilavı, Kerkük mutfağında hazırlanan bir pilav çeşididir. Perde Pilavı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Peki, perde pilavı nasıl yapılır? İşte adım adım perde pilavı tarifi...

Perde pilavı nasıl yapılır? Adım adım perde pilavı tarifi

Siirt’in coğrafi işaretli lezzeti olan perde pilavı, davet sofralarının vazgeçilmezlerinden. Aslında bir düğün yemeği olan perde pilavı, gerek görüntüsü gerekse malzemeleriyle görsel şölen yaşatıyor. Perde pilavını ilk kez deneyecekler için yapım aşamalarını derledik. 

Perde Pilavı Malzemeleri nelerdir?

1,5 kilo tavuk
750 gr pirinç
150 gr badem içi
250 gr tavuk ciğeri
Tarçın,
tereyağı
Karabiber ve tuz

Dış tarafı için

6 yumurta
100 gr margarin
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kahve fincanı tavuk suyu
Alabildiğince un ve tuz

Perde Pilavı Nasıl Yapılır?

Bir kaba yumurta kırılır. Eritilmeden margarin, tuz, zeytinyağı ve bir kahve fincanı tavuk suyu eklenip karıştırılır. Bu karışıma yavaş yavaş un ilave edilir. Hamur kıvamı tutunca, biri büyük biri küçük iki bezeye ayrılır. Bezeler on dakika dinlendirilir. Perde pilavının yapılacağı tencere katı yağ ile iyice yağlanır. Tencerenin dibine badem dizilir. Büyük beze oklava ile 1 cm kalınlığında açılır. Yağlanan tencereye kenarını kapatacak ve dışarı sarkacak şekilde döşenir.

İç pilavın yapılışı:

Tavuklar haşlanır, kemiklerinden ayrılıp tava ve ızgarada kızartılır. Pirinç tuzlu suda 20 dakika ıslatılır. Bademler haşlanıp kabukları soyulur. Ciğerler kuşbaşı doğranıp haşlanır. Pirinç rengi değişmeyecek şekilde yağda kavrulur. İç pilav gibi pişirilir. Kaynarken içine bademler eklenir. Pilav pişmeye yakın içine ciğer ilave edilir. Pilav demlendikten sonra ise üzerine karabiber ve tarçın ekilir. Hamur döşenmiş tencereye, pilav ve haşlanmış tavuk kat kat dizilir. En üste de daha önce ayırdığımız küçük hamur bezesi oklava ile açılarak kapak şekilde örtülür. Hava almaması sağlanır. Hamurun üstü yağlanır. 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra ters çevrilerek servis yapılır.

Sayfa Yükleniyor...