Sümelek nedir, nasıl yapılır? Nevruz tatlısı "sümelek"in tarifi

Özbekistan'da ilkbaharın gelmesiyle ülkenin dört bir yanında insanlar sümelek tatlısını hazırlayarak yakınlarına ve komşularına ikram ediyor. Peki, sümelek tatlısı nasıl yapılır? Nevruz tatlısı "sümelek"in tarifi

Sümelek nedir, nasıl yapılır? Nevruz tatlısı "sümelek"in tarifi

Ahıska Türkleri, baharın gelişini kutlamak ve bolluk içerisinde bir yıl geçirmek için "sümelek" tatlısı yapıp ikram ediyor. Büyük kazanlarda pişirilen sümelek, halkı bir araya getirmesinden dolayı önemli yer tutuyor.  bayramı ile başlayıp nisan ayının sonuna kadar süren "sümelek" tatlısı 8 gün gibi uzun bir sürede yapılıyor.

SÜMELEK NASIL YAPILIYOR?

Temizlenen buğday, bir tahtaya yayılıp üzeri örtüldükten sonra çimleninceye kadar üzerine 4-5 gün boyunca su serpiliyor. Daha sonra çimler, kıyma makinesinde çekiliyor. Elde edilen karışım sıkılarak nişastalı sıvısı alınıyor. Nişastalı sıvıya un karıştırılıp ardından büyük kazanlarda kızdırılan yağa ekleniyor ve 2 gün boyunca hiç durmadan karıştırılıyor. Kazanı her karıştıran dilek tutup dua ediyor. Sümelek karıştırılırken tutulan dilek ve duaların kabul olacağına inanılıyor. , pişirildikten sonra üstü kapatılarak 5-6 saat boyunca demlenmeye bırakılıyor.

Sayfa Yükleniyor...