MHP'de tüzük değişti, 10 Temmuz'da anlaştılar

Milliyetçi Hareket Partisi'nde aylardır süren olaylı kurultay toplandı. Çağrı heyeti, 752 imza toplandığını açıkladı. Divan için iki liste çıkınca delegeler tepki gösterdi, adaylar arasında anlaştı. Tüzükte yapılması planlanan 14 değişikliğin 13'ü kabul edildi. Kurultay'da "7 hata" yapıldığını öne süren MHP yönetimi ise imza veren delegelerin 495'te kaldığını iddia etti.

MHP'de tüzük değişti, 10 Temmuz'da anlaştılar
Ümit Özdağ, Meral Akşener, Sinan Oğan ve Koray Aydın protokolde yan yana oturdu.

Milliyetçi Harekat Partisi, tarihi bir gün yaşadı.

Çağrı Heyeti, 752 imzanın toplandığını açıkladı. Ancak bunlar dışında Noter tespitini bekleyen 50 imzanın daha olduğu açıklandı.

Çağrı Heyeti üyesi ve Kurucular Kurulu üyesi Ali Sağır, bu sayının kurultayın açılışı için yeterli olduğunu ilan etti. 

MHP Genel Merkezi ise imza verenlerin 495'te kaldığını iddia etti.

MHP yönetimi, ayrıca divan başkanlığı için ortaya çıkan iki isim için ayrı ayrı atılan 476 ile 171 imzanın toplamı olan 647 imzanın da yeterli olmadığını duyurdu. 

BÜYÜK KONGRE 10 TEMMUZ'DA

Kurultayla yapılması planlanan 14 değişiklik oylandı. Tüzüğün 13 maddesinde değişiklik yapılması kabul edildi.

Bunlar arasında 7 Haziran'dan sonra işlenen disiplin cezalarının kaldırılması ve 10 Temmuz'da büyük kongrenin yapılması maddeleri de var. 

MYK'nın yetkisinde olan üyelik iptaline ilişkin madde de tüzükten çıkarıldı. Değişikliğe göre herhangi bir kurultaydan önceki üç ay içinde tedbirli olarak disipline sevk işlemi yapılamayacak. Alınmış tedbirli sevk karaları hükümsüz sayılacak.

Değişiklikler arasında olaganüstü kurultaylarda seçim kararı alınabilmesi de var. Karar alınması halinde partiyi kurultaya götürecek altı kişilik bir heyet oluşturulacak. Heyet genel başkan ve MYK'ya ait tüm yetkiye sahip olacak.  

MERAL AKŞENER'E TEPKİ

Tüzükte yapılan bazı değişiklikler, muhalif adayları karşı karşıya getirdi. Adaylardan Koray Aydın ve Sinan Oğan biri dışında değişikliklerden haberleri olmadığını dile getirdi. 

Tüzük kurultayı saat 17.30 itibariyle resmen sona erdi.

MHP YÖNETİMİ: 7 HATA VAR

MHP yönetimi, tüzükte 13 maddenin değiştirildiği kurultayla ilgili 7 hata olduğunu savundu. "Delege sayısı", "kongrenin yapıldığı adres", "yasadışı şekilde gündeme madde eklenmesi" ve "çağrı heyetinin tutumu" MHP yönetimine göre hatalı bulundu.

Ancak MHP kaynakları, "hukuksuz" olarak niteledikleri kurultayla ilgili, hukuk yoluna başvurulmayabileceğini belirtiyor.

Genel merkezin en önemli  itiraz noktası, kurultayın toplanması için imza verdiği belirtilen delege sayısı.

MHP kaynakları 495 delegenin imza verdiğini, bunun da kurultay toplamaya yetmediğini ifade etti. 

MHP yönetimi, ayrıca divan başkanlığı için ortaya çıkan iki isim için ayrı ayrı atılan 476 ile 171 imzanın toplamı olan 647 imzanın da yeterli olmadığını duyurdu. 

Genel merkezin tespit etitği ve "fahiş hata" olarak nitelediği başlıklardan biri, kurultayın Ankara'ya 30 kilometre uzaklıktaki Akyurt ilçesinde yapılması.

MHP yönetimi siyasi partilerin kurultaylarını yasa gereği, merkez ilçede yapması gerektiğini belirtiyor.

İKİ LİSTEYE PROTESTO

Kurultay, muhaliflerin görüş ayrılığı ile başladı. Çoğunluğun sağlanmasının ardından ilk iş divan oluşturmak oldu.

Ancak divan başkanlığı için iki liste çıktı. Sinan Oğan'ın desteklediği Hüseyin Türkoğlu ile Meral Akşener'in desteklediği Musavvat Dervişoğlu isimleri ilan edildi.

Bunun ardından delegeler "Tek liste" tezahüratı yaparak durumu protesto etti. 

Koray Aydın da tepki gösterdi ve "Tüm gayretlerime rağmen tek liste oluşturulmasını sağlayamadım" açıklamasını yaptı.

Tepkilerin ardından genel başkan adayları ve Çağrı Heyeti bir odaya çekilerek toplantı yaptı ve tek liste üzerinde uzlaşma sağlandı. Ve Akşener'in adayı Musavvat Dervişoğlu üzerinde anlaşıldı.

Divan başkan yardımcılığı için ise Halil Aydoğdu ve Dursun Ataş, üyeliklerine de Kürşat Ergün ile Nesrin Ünal önerildi. El kaldırılarak yapılan oylama ile divan seçilmiş oldu.

Eğer iki liste çıksaydı, oylama el kaldırılarak değil, sandıklara gidilerek yapılacak ve uzun sürecekti.

BAHÇELİ'NİN ADI ANONS EDİLDİ

Divan başkanlığı tüzük gereği Genel Başkan Devlet Bahçeli'yi konuşma yapmak için anons etti. Olumlu yanıt alamayınca gündem oluşturmak için çalışmaya başlandı.

İlk çalışma, tüzükte disiplin ve olağanüstü kurultayı belirleyen maddeler üzerinde yapıldı.

SAYIM UZUN SÜRDÜ

Toplantı yeter sayısı (salt çoğunluk) için 606'ya yakın delegeye ulaşılması gerekiyordu.

Delegelerin imzalarını toplama işlemi tamamlandı. Çağrı Heyeti noter eşliğinde 'hazirun cetvelleri'ni birleştirdi. Toplama işleminin ardından kaç delegenin katıldığı ortaya çıktı. Böylece 'karar alma çoğunluğuna (toplam delegelerin üçte ikisi yani 807) ulaşıldı mı?' sorusu yanıt bulacaktı. Açıklanan rakam 752 oldu. Ancak 50 imzanın daha noter tastiğini beklediği ve kesin rakamın noter tarafından yarın açıklanacağı duyuruldu.

"İMZANIZI ATIN 900'Ü AŞALIM"

Çağrı Heyeti Sözcüsü Ayhan Erel imza verme işlemi sürerken "Bizim için psikolojik sınır olan 900 sınırını aşmak için salonda bulunan delegelerin de imzalarını atması çağrıda bulunuyorum" anonsunu yaptı.

Bu çağrının ardından salonda coşkulu bir hava oluştu. Genel Başkan adaylarının taraftarları ayrı ayrı tezahürat yapmaya başladı.

NTV canlı yayınına katılan Sinan Oğan, gecikmenin "Genel merkez itiraz etmesin" diye gelenlerin noter ile tespit edilmesinden kaynaklandığını söyledi.

İmza verme işlemi devam ederken delege sayısının 700'ü bulacağını tahmin ettiğini söyleyen Oğan, "Meral Akşener kendisini diğer adaylardan ayrı mı tutuyor sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

"Bir iftar düzenledik. Meral Hanım katılmadı. Kendisini ayrı tutmak istiyorsa onun bileceği iş, ancak Ülkücülerin en çok ihtiyaç duyduğu şey birliktelik, bunun aksini yapanları camia cezalandırır."

NTV canlı yayınında konuşan Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş, Sinan Oğan'ı desteklediğini belirterek Bahçeli'ye de mesaj verdi. MHP Genel Başkanı'nın yanlış yaptığını dile getiren Türkeş, "Bu kurultaydan çıkacak ismin Bahçeli'nin değil, 'yi yönetme iddiasında olanların rakibi olacağını" söyledi.

Özel yayının diğer konuğu eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise Meral Akşener'i desteklediğini belirterek kendisine yapılan paralel yapı suçlamalarına "Ben nerede ve nasıl durduğumu biliyorum, Meral Hanım'ın da bildiğini gayet iyi biliyorum" yanıtını verdi.

BAHÇELİ'YE KARŞI 8 İSİM

Seçimlerde başarısız olunduğunu savunan muhalifler, Devlet Bahçeli'ye karşı bayrak açmıştı.

Zaman içinde ortaya 8 aday çıktı:
Meral Akşener (Eski İçişleri Bakanı)
Koray Aydın (Eski Bakan)
Ümit Özdağ (MHP Genel Başkan yardımcısı)
Sait Gönen (eski Konya Milletvekili)
Sinan Oğan (Eski milletvekili)
Süleyman Servet Sazak (Gün Sazak’ı oğlu)
Suat Başaran (eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı)
Hüseyin Sözlü
(Adana Büyükşehir Belediye Başkanı)

MHP Genel merkezi'ne göre delege sayısı 1240, muhaliflere göre ise bu sayı 1198. Bu rakam karar yeter sayısı (delegelerin yarısı) açısından önemli.

Kasım 2015 sonunda başlayan süreç mahkemelere taşındı ve en son Yargıtay'ın kararı ile bugüne geldi.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin görevlendirdiği Çağrı Heyeti, MHP 6. Olağanüstü Büyük Kurultayı'nı, Büyük Anadolu Otel'de topladı.

Kongrenin yapıldığı Büyük Anadolu Oteli'ndeki salonda hazırlanan sahneye, Mustafa Kemal Atatürk, MHP'nin Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin posterleri asıldı.

OTEL ÇEVRESİNDE İZDİHAM

Sabah saatlerinde güvenlik nedeniyle otelin yakınına kadar araçla ulaşılamadı. 2-3 kilometrelik araç kuyruğu da eklendiğinde otel yolunda izdiham yaşandı.

Kurultayda oy kullanacak delegeler ve önemli konuklar dışında kimse salona alınmadı. Diğer partililer ise otelin yanındaki spor salonuna alındı.

MHP'de tüzük değişti, 10 Temmuz'da anlaştılar - 1 Partililerin beklediği spor salonu


Genel Başkan Devlet Bahçeli ve yardımcıları ise MHP Genel Merkezi'nde bir araya geldi ve gelişmeleri buradan takip etti.

BAHÇELİ SON KEZ UYARDI

Yargıtay kararının ardından Çağrı Heyeti, olağanüstü kurultayın bugün toplanması kararı almıştı.

Genel Başkan Devlet Bahçeli ise dün bir kez daha kurultayın yasal olmadığını söylemişti.

MHP'de tüzük değişti, 10 Temmuz'da anlaştılar - 2 Meral Akşener, Sinan Oğan ve Koray Aydın yan yana


Yazılı açıklama yapan Bahçeli, siyasi partiler yasasına göre büyük kurultayın Ankara İl Merkezi'nde toplanması gerektiğini savundu.

Mahkeme tarafından görevlendirilen Çağrı Heyeti'nin sözcüsü Ayhan Erel ise kurultay için hiçbir hukuki ve fiili engel olmadığını söyledi. Kurultayda alınacak kararların herkes için geçerli olduğunu ve uyulması gerektiğini belirtti.

MHP'de tüzük değişti, 10 Temmuz'da anlaştılar - 3 Oğan salona Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş ile geldi


AKŞENER MUHALİFLERLE BULUŞMADI

Muhalif adaylar Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Koray Aydın, Sait Gönen ve Süleyman Servet Sazak da kurultay öncesi Ankara'da buluştu. Meral Akşener, toplantıya programlarını gerekçe göstererek katılmadı.

MHP'de tüzük değişti, 10 Temmuz'da anlaştılar - 4 Aydın salona tezahüratlarla girdi


YENİ BİR MAHKEME SÜRECİ Mİ?

Bahçeli ayrıca kurultay toplanması için ilan usullerine de uyulmadığını öne sürerek hukuka uygunluk vurgusu yapmış ve yeni bir mahkeme süreci başlatabileceğinin sinyalini vermişti.

BAHÇELİ ÇEKİLECEK Mİ?

Ancak bugün kulislerde konuşulanlar yeni bir gelişmenin de olabileceğini gündeme getirdi. Eğer delege sayısı üçte iki çoğunluğu geçerse Genel Merkez'in kurultay için ilan ettiği 10 Temmuz tarihinde Bahçeli'nin muhaliflerin önünü açabileceği konuşuluyor. Bu kulis bilgisine Genel Merkez kaynaklı bir yorum henüz yapılmadı.

MHP'de tüzük değişti, 10 Temmuz'da anlaştılar - 5

BURADAN CUMHURBAŞKANI'NIN RAKİBİ ÇIKACAK

MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Olağanüstü Genel Kurultay'da kimsenin Devlet Bahçeli'ye karşı yarışmadığını asıl yarışın daha büyük olduğunu söyledi. Okutan, "Buradan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rakibi çıkacak, belki o rakip Erdoğan'ı alt edip Türkiyenin yeni lideri olacak" ifadelerini kullandı. 

HER ŞEY 1 KASIM'DA BAŞLADI

1 Kasım'daki 26. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimi'nin ardından MHP’nin "başarısız" olduğunu savunan muhalifler, olağanüstü kurultay yapılmasını talep etmişti.

Genel başkanlık için adı geçen Koray Aydın, Meral Akşener ve Sinan Oğan'ın başını çektiği muhalifler, 543 delegeden imza toplayarak tüzük değişikliği yapılması için talepte bulunmuştu.

Muhalifler, olağanüstü kurultaylarda genel başkanlık seçilmesine izin vermeyen MHP tüzüğünün değiştirilmesini istedi. Ancak bu değişiklik için de olağanüstü kurultay toplanması gerekiyordu.

Muhalifler, bu değişikliği yaparak 18 Mart 2018'de yapılması kararlaştırılan olağan kongre öncesi Devlet Bahçeli'yi genel başkanlıktan indirmek istiyordu.

ADAYLAR ARKA ARKAYA ÇIKTI

MHP'de 21 Kasım 2015'te Sinan Oğan, 28 Kasım 2015'te Koray Aydın ve 30 Kasım'da da Meral Akşener genel başkanlığa aday olduğunu açıklamış ve tüzük değişikliği kongresi yapabilmek için delegelerden imza toplamaya başlamıştı.
Hukuki süreç tüzük kurultayı için toplanan 543 delegenin talebini, MHP yönetiminin reddetmesiyle başladı.

YEREL MAHKEMEDE ÜST ÜSTE KARARLAR

Bunun üzerine muhalifler, 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne itiraz etti. Mahkeme ise, kayyum heyeti oluşturularak olağanüstü kurultay toplanmasına karar verdi. 3 kişilik çağrı heyeti, yani kayyum ise 15 Mayıs'ta olağanüstü kurultayın toplanması kararını verdi.

MHP Genel Merkezi ise bu kez Yargıtay nezdinde girişimde bulundu. Ancak Yargıtay Mayıs ayı içinde kararını açıklayacağını duyurdu.

MHP yönetiminin ikinci hamlesi ise Gemerek Sulh Hukuk mahkemesine başvurmak oldu. Yönetim, kayyum atanması kararının yanlış olduğunu öne sürerek sürecin durdurulmasını istedi. Karar lehlerine çıktı ve kurultayın yapılmaması yönünde karar alındı.

MHP, Gemerek'in kararının ardından Ankara 25. İcra Dairesi'ne başvurarak kararın uygulanmasını ve önlemlerin alınmasını istedi. 25. İcra Dairesi ise talebi kabul ederek Ankara Valiliği'ne bir yazı gönderdi ve Yargıtay kararı çıkmadan, 15 Mayıs Pazar günü yapılması planlanan kurultaya izin verilmemesini istedi.

MHP yönetimi Tosya mahkemesine de başvurup buradan da benzer bir karar çıkartmıştı.

Ancak MHP yönetiminin talebi, Tosya mahkemesinin verdiği kararı yasal süre içerisinde Ankara 25. İcra Dairesi’ne ulaştırmadığı için işleme konulmadı.

2. İCRA'DAN HEMEN SONRA GEMEREK

Bu kararlara muhalifler, Ankara 2. İcra Hakimliği'ne başvurarak itiraz etti. 2. İcra Mahkemesi ise muhaliflerin kararını kabul ederek 15 Mayıs'ta kurultayın yapılmasının önünü açtı.

Ancak dakikalar sonra Gemerek'ten bir karar daha geldi. Gemerek Sulh Hukuk mahkemesi, muhaliflerin yaptığı başvuruyu reddederek kurultayın yapılmamasına bir kez daha karar verdi.

SON KARAR ANKARA 25. İCRA DAİRESİ'NDEN

MHP Olağanüstü Kurultayı ile ilgili olarak Ankara 25. İcra Dairesi, 2. İcra Hukuk Mahkemesi'nin kararının geçerli olmadığını belirterek tedbirin devam ettiğini açıkladı.

İcra Dairesi Müdürü Hacı Mehmet Demircioğlu tarafından yazılan karar tensip tutanağında, muhaliflerin başvurusunun reddedildiği ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda tedbirin devam ettiği belirtildi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Ankara Valiliği'nden MHP'de muhalifler tarafından 15 Mayıs Pazar günü yapılacağı açıklanan olağanüstü kurultaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Valiğimize tebliğ edilen mahkeme kararlarından MHP kongresinin yapılamayacağı anlaşılmıştır" denildi.

Ankara Valiliği tarafından yapılan açıklama şöyle, "Valiğimize tebliğ edilen mahkeme kararlarından MHP kongresinin yapılamayacağı anlaşılmıştır.

Mahkeme kararı doğrultusunda valiliğimizce işlem tesis edileceğinden herhangi bir mağduriyetin oluşmaması bakımından vatandaşlarımızın bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

OLAYLI 15 MAYIS

İcra Dairesinin kararı doğrultusunda, muhaliflerin 15 Mayıs'ta olağanüstü kurultayı yapmayı planladıkları Büyük Anadolu Oteli'ne girişleri polis tarafından engellendi, kurultay toplanmadı.

MHP'de muhalifler Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ, olağanüstü kurultayın toplanamamasının ardından Yargıtay kararının beklenmesi konusunda uzlaşmış, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Yargıtay'ın olağanüstü kurultayın yapılması yönünde bir karar alması durumunda kurultayı toplayacaklarını açıklamıştı.

Ancak Yargıtay kararının ardından MHP yönetimi, 10 Temmuz'da seçimli olağanüstü kurultaya gitme kararı aldı.

Çağrı Heyeti ise, kurultayın 19 Haziran 2016 Pazar günü saat 10.00'da Ankara Büyük Anadolu Otel'de toplanacağını açıklamıştı.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Devlet Bahçeli
  • mhp
  • Editörün Seçimi

Sayfa Yükleniyor...