TBMM'de yemin günü

1 Kasım'da yapılan genel seçimlerin ardından, 26. dönem milletvekilleri yemin etti. HDP'li Leyla Zana'nın yemini metne sadık kalmadığı için geçersiz sayıldı.

TBMM'de yemin günü

TBMM'de 26. dönem milletvekilleri yemin etti.

Yapılan hazırlıkların ardından daha önce açıklandığı gibi TBMM Genel Kurulu, saat 15.00'te toplandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birleşim açılırken locada yerini aldı. Erdoğan'a, en yaşlı ikinci üye AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman eşlik etti.

TBMM Genel Kurulu'na ilk gelen lider, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli'nin hemen ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti milletvekillerinin alkışlarıyla Bakanlar Kurulu sırasındaki yerini aldı. Daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da salona girdi.

Genel Kurul oturumu İstiklal Marşı'nın okunmasıyla açıldı.

7 Haziran seçimleri sonrası olduğu gibi, oturumu en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yönetti.

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'dan görevi devralan Deniz Baykal, yeminlere başlanmasının öncesinde kısa bir konuşma yaptı. Baykal, 5 ay içinde iki ayrı milletvekili seçimini yaşayan 'de, üyelerinin bir kısmı iki kez seçilmiş bir TBMM olarak toplandıklarını kaydetti.

"Öncelikle, TBMM'nin bu tarihi ve şerefli çatısı altında birlikte görev yapacağımız siz değerli milletvekillerini geçici başkanınız olarak saygıyla selamlıyorum" diyen Baykal, 7 Haziran'dan sonra TBMM'de bir hükümet kurulabilmesi için partiler arasında bir uzlaşmayı gerçekleştirmek zorunluluğu bulunduğunu dile getirdi. Bugün ise hükümet kurulabilmesi için partiler arasında uzlaşmanın artık bir zorunluluk olmaktan çıkmış göründüğünü belirten Baykal, "Bu durum, bir büyük yanılgıya yol açmamalıdır. Bugün bir tek parti hükümetinin kurulabilecek olması, ülkede bir büyük uzlaşma ihtiyacını ortadan kaldırmamış, tam tersine daha da artırmıştır" ifadesini kullandı.

Bölgede tarihsel bir kırılmanın yaşandığı dönemde görev yapacaklarına dikkati çeken Baykal, Türkiye'nin çevresindeki yangının söndürülmesi için uluslararası dayanışma sergilemek durumunda olduğunu ifade etti.

Baykal, şimdiye kadar TBMM'de görev yapanları, şehitleri, Türkiye'de ve dünyanın her yerinde teröre kurban edilen bütün insanları saygıyla andığını kaydetti.

"DEVLETİ CEMAATLEŞTİRMENİN SAKINCALARI"    

Laikliği "dinsizlik" diye sunup tahrip etmenin, devlet ya da cemaat  eliyle din ve mezhep dayatmanın nelere yol açtığının görüldüğünü anlatan Baykal,  "Devleti cemaatleştirmenin sakıncalarını görenlerin artık devlet marifetiyle  mezhep ve din dayatmanın sakıncalarını da göreceklerini umuyorum. Anadolu'nun  derin tarih, kültür ve inanç birikiminden, Mevlana'dan, Hacı Bektaş-ı Veli'den, Yunus Emre'den yola çıkarak sürdürmekte olduğumuz medeniyet  yolculuğunda bugün karşımıza çıkan tehlikeleri, dinci, mezhepçi, ırkçı terör  kuşatmasını bugüne kadar cumhuriyetimizin bu temel felsefesiyle aştık, bundan  sonra da onunla aşacağız" diye konuştu.

Baykal, sözlerini "Sayın milletvekilleri, cumhuriyetimizi demokrasimizle çatıştırmayı değil, birleştirip bütünleştirmeyi başarırsak, eğer tarihimizden husumet değil, ders çıkarıp barış ve kardeşlik üretebilirsek, eğer siyasetimizin temeline hukuku, bağımsız ve tarafsız yargıyı yerleştirebilirsek Türkiyemiz 21. yüzyılın en güçlü, en saygın, en parlak ülkelerinden birisi olacaktır. Bize, insanımıza ve tarihimize yakışan da budur" diyerek bitirdi.

PARİS İÇİN SAYGI DURUŞU ÖNERİSİNE RET

Baykal'ın konuşmasını tamamlamasının ardından CHP'li Sezgin Tanrıkulu ayağa kalkarak Paris'teki katliam için saygı duruşunda bulunulmasını önerdi. Oturumu yöneten Baykal, öneriyi Meclis'in çalışmalarına henüz başlamadığı gerekçesiyle kabul etmedi.

Ardından milletvekilleri yemin etmeye başladı. Genel Kurul'da önce engelli milletvekilleri yemin etti. Milletvekilleri, temsil ettikleri şehirlerin alfabetik sırasına göre kürsüye gelerek yemin etti.

TBMM'de yemin günü - 1

LEYLA ZANA'NIN YEMİNİ GEÇERSİZ SAYILDI

Genel Kurul'da HDP'li Leyla Zana'nın yemini sırasında kriz yaşandı.

Zana Kürtçe "Yaşasın barış" sözleriyle başladığı yemin metninde "Türk milleti" yerine de "Türkiye milleti" ifadesini kullandı.

Bunun üzerine Baykal, "Yemin metni aynen okunmamıştır. Aynen okunmuş yazılamaz. Bir hususu hatırlatmak isterim" diyerek Zana'dan yemin metnini tekrarlamasını istedi. Metni tekrarlamayan Zana'nın yemini geçersiz sayıldı.

ERDOĞAN YANITSIZ BIRAKTI

Meclis'ten çıkışında Zana'nın yemin metni dışına çıkmasına ilişkin değerlendirmesi sorulan Erdoğan, "Benden almayın" karşılığını verdi.

24 YIL ÖNCEKİ YEMİNDE DE KÜRSÜDE KÜRTÇE KRİZİ YAŞANMIŞTI

DAVUTOĞLU YEMİN ETTİ

İlk yemini, programı nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun etmesi yönünde anlaşma sağlanmıştı. Ancak Davutoğlu, konuyla ilgili başvurusunun Başkanlık Divanı'na ulaşmasının ardından yemin edebildi. 

6 VEKİL KATİP ÜYE

Meclis'in en genç 6 milletvekili de katip üye oldu. O isimler arasında Abdullah Öcalan'ın yeğeni HDP Milletvekili Dilek Öcalan da yer aldı.

İLK GÖREV MECLİS BAŞKANLIĞI

Milletvekillerinin yemin etmesinin ardından göreve başlayan 26. dönem parlamentosunun ilk görevi, yeni başkanını seçmek olacak.

Adaylık başvuruları 17 Kasım-21 Kasım tarihleri arasında alınacak. Meclis başkanlığı seçimi için ilk tur oylamanın 22 veya 23 Kasım'da yapılması bekleniyor.

İlk iki turda bir adayın Meclis Başkanı seçilebilmesi için 367 oy alması gerekiyor. Eğer hiçbir aday 367 rakamına ulaşamazsa, üçüncü turda 276 oy alan aday Meclis başkanı seçilecek. Meclis Başkanı seçiminin ardından yeni hükümet programı Meclis'te okunacak. İki gün sonra program üzerinde görüşmeler, bir gün sonra da güvenoylaması yapılacak.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Gündem
  • Seçim2015
  • Genel

Sayfa Yükleniyor...