Suudilerin Hizbullah'ı yok etme planı

Wikileaks'te yayınlanan son belgelere göre Suudi Arabistan, Hizbullah'ı yok etmek için ABD ve NATO'dan destek istemiş.

Suudi Arabistan'ın Hizbullah'ı yok etmek amacıyla Lübnan'a müdahale etmek için, ABD ve NATO hava ve deniz güçlerinin destekleyeceği bir "Arap Gücü" kurmayı önerdiği bildirildi.

Wikileaks'in sızdırdığı Amerikan gizli diplomatik belgelerinde, öneriyi, Suudi Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal'ın ABD'nin özel Irak danışmanı David Satterfield'a iki yıl önce ilettiği, ABD'nin öneriye karşılık, planın askeri uygulanabilirliğiyle ilgili şüphelerini dile getirdiği belirtildi.

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesinde çıkan habere göre, Suudi Arabistan'ın planı hiçbir zaman hayata geçirilmedi, ancak belgedeki iddialar Suudi Arabistan ve aynı zamanda ABD'nin, İran'ın Lübnan ve Orta Doğu'nun diğer kesimlerinde artan nüfuzundan duyduğu endişeyi yansıtıyor.

Belgede, El Faysal'ın Satterfield'a, Hizbullah'ın Lübnan hükümetine askeri tehdidine karşı "güvenlik yanıtı" olarak nitelendirdiği önerinin gerekliliğini vurguladığı ifade ediliyor.

Suudi Arabistan'ın, özellikle Beyrut içinde ve çevresinde düzeni sağlamak için 'Arap Gücü'nün gerekliliğini savunduğu kaydedildi.

Suudi Arabistan'ın ABD ve NATO'dan hava ve deniz gücü desteğinin yanısıra, ulaştırma ve lojistik desteği istediği de bildirildi.

El Faysal'ın önerisini, Lübnan'da 17 ay süren sokak gösterilerinden sonra Hizbullah'la İran ve Suriye yanlısı diğer grupların Beyrut'u kuşatmasından birkaç gün sonra yaptığı belirtildi.

Lübnan'ın Batı yanlısı Başbakanı Fuad Sinyora, kuşatmadan sonra Hizbullah'a önemli tavizler vermek zorunda kalmıştı. Daha sonra Sinyora'nın yerine yine Batı yanlısı Saad Hariri başbakan seçilmişti.

Suudi Arabistan'ın, Hizbullah'ın Sinyora hükümetine karşı kazanacağı zaferin "İran'ın, Irak ve Filistin cephesindeki faaliyetleri" ile birleşmesinin ABD ve tüm bölge için felaket olacağını savunduğu kaydedildi.

Belgeye göre Suud El Faysal, Beyrut'taki mevcut durumun "tamamen askeri" olduğunu ve çözümün de askeri olması gerektiğini vurguladı.

Suud El Faysal'ın, görüşmesini, ABD'nin hava ve deniz desteğini alacak BM-Arap barış gücünün "Hizbullah'ı sonsuza dek Lübnan'dan uzaklaştıracağı" sözleriyle noktaladığı ifade edildi.

Satterfield'ın Suudi yetkilinin önerisine karşılık olarak, önerinin "siyasi ve askeri" olarak uygulanabilirliği konusundaki şüphelerini dile getirdiği bildirildi.

Önerinin kabul edilmesinin, Beyrut'taki Amerikan deniz piyadesi kışlalarına yapılan ve 299 Amerikalı ve Fransız askeri görevlinin yaşamını yitirdiği 1983 saldırısından sonra ülkeden ayrılan Amerikan güçlerinin Lübnan'a geri dönmesi anlamına geleceği yorumu yapıldı.

Sayfa Yükleniyor...