• ntv.com.tr
  • CANLI İZLE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ntv.com.tr
  • SPOR&SKOR
  • YAŞAM
  • EKONOMİ
  • SEYAHAT
  • SANAT
  • NTV WEBİNAR
  • YAYIN AKIŞI
  • NTV PROGRAMLARI
  • NTV 360
  • MİLLİ PİYANGO
  • CORONA VİRÜS
  • YEREL HABERLER
  • ETİKETLER
  • SON DAKİKA
  • TÜRKİYE
  • NTVPARA - ntv.com.tr
  • DÜNYA
  • N-LIFE - ntv.com.tr
  • TEKNOLOJİ
  • Astroloji ve Burçlar - ntv.com.tr
  • SAĞLIK
  • Spor&Skor - ntv.com.tr
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
  • OTOMOBİL
  • EĞİTİM
  • Haberler
  • Foto Galeri
  • Türkiye Haberleri
  • Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor

Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor

Antalya'da Toros Dağlarında yetişen iğneli andız ağacının olgunlaşmış kozalaklarını toplayan aileler, sonbahar döneminde bu kozalaklardan pekmez üretiyor. Bin ile bin 500 metre rakımlı dağlardan toplanan andız ağacı kozalakları, zorlu işlemlerin ardından pekmez haline gelip sofralara ulaşıyor. Pekmezin kilosu 40 liradan satılıyor.

Abone ol
  • Paylaş

Haberler - İHA 05.12.2020 - 11:15 | Son Güncelleme : 05.12.2020 - 11:17

Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 1

Antalya'nın Akseki'nin Toros Dağları'ndan iğneli andız ağacından olgunlaşmış andız kozalaklarını toplayan aileler sonbahar döneminde pekmez üretip, ev ekonomilerine katkı sağlıyor.

Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 2

Andız ağaçlarının kozalaklarını yaz ayından, sonbahar dönemine kadar toplayan ve imece yöntemiyle çalışan kadınlar elbirliğiyle kozalakları kırıyorlar. 2 gün süreyle ıslatıp elde edilen şıralarla büyük tavalarda kaynatarak pekmez yapıyorlar.

Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 3

Kuyucak Mahallesi’nde yıllardır pekmez yaparak aile bütçesine katkı sağlayan kadınlardan Emine Erdoğan, dağlarda ağaçlara tırmanarak topladıkları andız kozalaklarını, çuvallarla sırtlarında taşıdıklarını söyledi.

Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 4

Günde 1 ya da 2 çuval andız kozalağı toplayabildiğini anlatan Erdoğan, "Andız kozalaklarını Toroslar Dağlarından topluyoruz. Andız ağaçlarına çıkıyoruz. Oldukça zahmetli ve zor bir iş. Daha sonra ağaçlardaki kozalakları çırparak diplerine indirip çuvallarla sırtımızda getiririz. Bunu komşular ile birlikte imece usulü kırarak iki gün bidonlarda ıslatır ve süzeriz. Daha sonra tavalarda 24 saat kaynatırız. Epey bir eziyetlidir. Pekmezi yaparken de 2 siter odun yakarız. Bu andız pekmezi ise üzüm pekmezine geri dur der. Çok lezzetli ve şifa kaynağıdır" dedi.

Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 5

Erdoğan, yaklaşık 10 çuval andız kozalağından yaklaşık 150-160 kilo pekmez elde ettiklerini söyledi.

Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 6

Akseki’de alternatif turizm işletmecisi olan Mustafa Kavasoğlu, andız pekmezinin ham maddesi olan kozalakları Toros Dağlarında bin - bin 500 metre rakımlı yerlerden toplattığını, bu işten anlayan kadınlara ise bizzat kendisinin eşliğinde pekmezi yaptırdığını ve butik otelinde sattığını söyledi.

Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 7

Kaynatılan andız pekmezinin tamamen doğal olduğunu anlatan Kavasoğlu, "İçinde herhangi bir karışım bulunmuyor. Andız pekmezinin, basur, kansızlık, mide, akciğer, karaciğer, romatizma, şeker hastalığı, idrar yolları iltihabı, astım gibi birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Bu pekmez, şifa kaynağı" ifadelerini kullandı.

Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 8

Toroslarda andız pekmezi zamanı olduğunu söyleyen Kavasoğlu, "Kışa hazırlıklarının en önemli bölümü pekmez yapımıdır. Bu bölgede pekmez çok önemli bir olgudur. Hatta bir besin üretimi anlamında düşünün, bir nevide aslında ticari bir olaydır” dedi.

Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 9

Akseki bölgesinde üzüm, keçiboynuzu ve andız pekmezlerinin yapıldığını ve bu pekmezlerden en önemlisinin andız pekmezi olduğunu söyleyen Kavasoğlu, “Aslında bu bölgede üzüm ve keçiboynuzu pekmezi de yapılır. Bu pekmezlerden en önemlisi andız pekmezidir. Nedeni ise, üzüm pekmezindeki özellikleri herkes bilir. Besleyici ve her türlü minareli zengin olan bir olgudur. Keçiboynuzu da öyle. Bunların saymakla bitmez bir sürü faydası vardır. Ama bu üzüm ve keçiboynuzunun içindeki besini kendilerini tüketerek de kullanabilirsiniz. Ama andız pekmezi öyle değil. Andız pekmezini ancak pekmezini yaparak kullanabilirsiniz. Andız pekmezi insanlık içinde tıbbi olarak da çok faydalı bir besindir"

Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 10

Akseki yöresinin insanlarının da önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyleyen Kavasoğlu, “Dağlardan toplanır, temizlendikten sonra ezilir. Ezildikten sonra biriktirme, bekletme teknelerine konur. Burada en az 24 saat en fazla 48 saat bekletilir. Ve suyu süzülerek tavalara alınır. Tavalarda 8-10 saat kaynatılarak içerisinde özü şırası kalır. Şekerli şıranın dili burkan bir tadı olur. Bunun tadının hafifletilmesi içinde tam pekmez olmaya yakın pişmemiş bir ekmeğin yarısı kadar hamur tavanın içine batırılır ve birkaç dakika kaldıktan sonra şıranın burukluğunu alıp lezzetini verir” diyerek yapım sürecini anlattı.

Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 11
Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 12
Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 13
Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 14
Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 15
Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 16
Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 17
Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 18
Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 19
Toroslardan toplanıyor, sadece pekmez olarak tüketiliyor - 20
  • Paylaş
  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Antalya
  • Türkiye
  • Pekmez

TÜRKİYE HABERLERİ

  • 27 Mayıs darbesinin 62. yılı

    27 Mayıs darbesinin 62. yılı

  • Sebze ve meyve taşıyan TIR'lar günlerdir Kapıkule’de bekliyor

    Sebze ve meyve taşıyan TIR'lar günlerdir Kapıkule’de bekliyor

  • Karadeniz'deki renk değişiminin sırrı çözüldü

    Karadeniz'deki renk değişiminin sırrı çözüldü

  • İstanbul'da şimşekler geceyi aydınlattı

    İstanbul'da şimşekler geceyi aydınlattı

  • İzmir Körfezi değil, 'marul tarlası'

    İzmir Körfezi değil, 'marul tarlası'

  • Zehirli denizanaları Tekirdağ'da

    Zehirli denizanaları Tekirdağ'da

DAHA FAZLA GÖSTER
  • SON DAKİKA
  • TÜRKİYE
  • NTV PARA
  • N-LIFE
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • SPOR&SKOR
  • TEKNOLOJİ
  • SAĞLIK
  • SANAT
  • EĞİTİM
  • SEYAHAT
  • CORONA VİRÜS
  • Yukarı Git
  • ntv.com.tr
  • Copyright 2022|Tüm Hakları Saklıdır.

KURUMSAL

  • Doğuş Yayın Grubu
  • Kullanım Koşulları
  • Gizlilik Politikası
  • Çerez (Cookie) Politikası
  • Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • İzleyici Temsilci
  • Bize Ulaşın
  • İnsan Kaynakları

DYG TELEVİZYONLAR

  • NTV
  • STAR
  • EURO STAR
  • KRAL TV
  • KRAL POP TV

DYG RADYOLAR

  • NTV RADYO
  • KRAL FM
  • KRAL POP
  • EKSEN
  • VOYAGE

DYG DİJİTAL

  • ntv.com.tr
  • ntvspor.net
  • ntvhava.com
  • startv.com.tr
  • kralmuzik.com.tr
  • puhutv.com
  • NTV'yi Keşfedin
  • google-play
  • app-store
  • Huawei App Gallery

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Aynı zamanda analitik çerezler de kullanıyoruz. Çerezleri reddetmek istiyorsanız detaylı bilgi için tıklayınız.

OKUDUM