İleri üretim teknolojilerinin sektörlere etkisi

Teknoloji etkisini hayatımızın her alanında hissettiriyor. Gelişen teknoloji ile üretim şekilleri, buna bağlı olarak sektörler gözle görülür bir şekilde değişiyor. Peki 3D yazıcı, endüstriyel internet ve kuantum bilgisayarları gibi ileri üretim teknolojileri neleri değiştirmeye aday?

İleri üretim teknolojilerinin sektörlere etkisi

Gelişen teknoloji ile birlikte sadece yeni sektörler ortaya çıkmıyor aynı zamanda mevcut üretim modelleri de evrim geçiriyor.  

Pek çok sektörde kullanılabilecek olan 3D (3 boyutlu) yazıcılar etkisini pek çok sektörde gösterecek/ Binlerce malzemenin üretimini kolaylaştıracak ve maliyeti düşürecek olan bu teknoloji aynı zamanda sağlık sektörü derinden etkileyecek. 

Geçtiğimiz aylarda Tokyo Hastanesi Ünivertesi'nden Tsuyoshi Takato önderliğindeki ekip, insan organlarının 3D yazıcılarda basılmasını sağlayacak araştırmalarına start verdiklerini duyurmuştu. 3 yıl içinde klinik testlere başlaması beklenen ekibin başarısı dünya çapında binlerce kişinin hayatını kurtarabilir. 

Örneğin bu teknolojinin gelişmesi ile seri üretilebilecek olan organlar sayesinde, organ bağışına gereğin kalamamasının yanı sıra yaşlılık ile fonksiyonunu kaybetmeye başlayan pek çok doku değiştirilerek ortalama yaşam süresi uzatılabilecek. 

İleri üretim teknolojilerinin sektörlere etkisi - 1 3D yazıcıların en önemli etkilerinden biri insanoğlunun uzay serüvenindeki katkısı olabilir. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) geçtiğimiz aylarda tanıttığı yeni astronot kıyafetlerin en dikkat çeken yanı 3D yazıcılar vasıtası ile üretilecek olması.

Konvansiyonel giysilere oranla astronotlara geniş hareket kabiliyeti sağlayacak olan yeni uzay kıyafetlerinin en büyük artısı 3D yazıcılar vasıtası ile üretilecek olması. Bu sayede Mars’a giden ekibin pek çok malzemeyi Dünya’dan taşımasına gerek kalmayacak. 

Bir başka ileri üretim teknolojisi olan endüstriyel internet, M2M (makineden makineye iletişim) sayesinde sadece kullanıcı ile değil kendi aralarında da iletişim kurabilen makinaların üretime katılmasına yol açacak.  

İleri üretim teknolojilerinin sektörlere etkisi - 2 Uzay kıyafetlerinin 3D yazıcılardan üretilmesi ihtiyaç duyulması halinde yeni giysilerin Mars'taki modülde yapılabilmesine imkan sağlayacak.

2020 yılına gelindiğinde internete bağlı olan cihazların sayısının 26 milyara ulaşması bekleniyor. Başka bir deyişle dünya üzerinde yaşayan insan sayısının yaklaşık 4 katı oranında cihaz günün her saati birbirleri ile bağlantı halinde çalışır durumda olacak.  

Üretimde ve denetimde daha çok makine kullanımını ve otomasyona sahip bu cihazların insan müdahalesine minimum ihtiyaç duyması daha fazla verinin daha ucuza ve daha kısa sürede işlenmesine imkan verecek.   

M2M makinaların kullanımının artmasının global gayrisafi hasılayı 10 ila 15 trilyon dolar artırması bekleniyor. Küresel gayrisafi hasılanın 70 trilyon dolar civarında olduğunu düşünürsek bu ek gelirden pay almak pek çok şirketin endüstrideki geleceğini de belirleyecek.   

İleri üretim teknolojisinde söz sahibi olacak bir başka ürün ise kuşkusuz kauntum bilgisayarları. Kuantum bilgisayarı sayısal hesaplamada günümüzde kullandığımız bilgisayarların aksine  1’ler ve 0’ları kullanmıyor, ‘süper pozisyon’ adı verilen maddenin hem 1 hem de 0 olabilme durumunu dikkate alıyor. Bu da bu cihazları günümüzde pek çok alanda hizmet veren bilgisayarlardan oldukça hızlı bir hale getiriyor.

Sayfa Yükleniyor...